YouTube-serie kaldes et nybrud for regionalt tv: ”Folk ville få sandkagen galt i halsen, hvis vi viste den på tv”

I et år har TV 2 Østjylland fulgt kæresteparret Julie og Manus’ rå liv med stoffer og frihedsdrømme og skabt en rost YouTube-dokumentar. Det hele startede med et kamera fra Elgiganten til 1.000 kr. og uden go fra cheferne

”Befriende lokal-tv” og ”et nybrud inden for tv fra de regionale stationer”.

Sådan skrev Information og Politiken, da TV 2 Østjylland hen over sommeren udgav dokumentarserien ’Befri dit liv’ på sin YouTube-kanal. Og som om det ikke var usædvanligt nok med omtale af regional-tv i landsdækkende medier, stemte en overrasket anmelder fra kulturmediet Soundvenue også i med ordene:

”Tænk at det skulle være TV 2 Østjylland, der skulle komme med en højaktuel dokumentar om at være ung under corona. Med stoffer, tvivl og drømmen om frihed.”

Omtalen var mere, end seriens tilrettelægger, Satie Espersen, havde turdet tro på. I et tæt parløb med fotograf Anders Madsen har hun igennem et år fulgt kæresteparret Julie og Manus’ særprægede liv med sæsonarbejde på Samsø, rejser, fester, psykedeliske stoffer og drømme om frihed.

”Det har hele tiden været en målsætning for projektet, at det skulle være så cool, at det kunne ende i Soundvenue. Det var drømmen – men jeg har slet ikke troet på, at det faktisk kunne ske,” siger hun.

Dette indhold kræver, at du accepterer cookies.
Klik her for at acceptere cookies

”Vi havde det bare sådan: Wow!”

Satie Espersen og Anders Madsen sad begge på TV 2 Østjyllands daværende ungdomssatsning Veins, da de i sommeren 2019 var på Samsø for at lave en kort SoMe-video om tatovøren Julie.

Julies hjem, der flød med et rod af tomme flasker og hamp, der hang til tørre, hendes livsstil og budskaber om at stå af hamsterhjulet og leve livet frit, slog benene væk under de to tv-folk, der beskriver sig selv som middelklassejournalister med børn og boliglån.

”Vi havde det bare sådan: Wow! Vi har interviewet mange unge mennesker, men det her var bare noget helt, helt andet,” husker Anders Madsen.

Julie Emil har forladt hamsterhjulet. Nu er hun tatovør på Samsø ?Produceret af vores unge-redaktion, Veins ?

Posted by TV2 ØSTJYLLAND on Monday, July 8, 2019

 

Allerede på turen hjem fra Samsø begyndte tankerne om at følge Julie og hendes kæreste Manus’ årscyklus i et længere dokumentarformat at tage form. Problemet var bare, at det ikke rigtig var noget, TV 2 Østjylland gjorde på det tidspunkt.

”Vi lavede bare små korte videoer til SoMe. Der var ikke blevet efterlyst længere formater, og vores arbejdsliv var jo slet ikke indrettet til at lave en dokumentar. Altså, som i overhovedet ikke! Man har faste vagter, og der er slet ikke plads til at følge nogen i et helt år,” fortæller Satie Espersen.  

Hackede organisationen og gik i gang

Ud fra det praktiske benspænd opstod idéen om at udstyre Julie og Manus med et kamera, så de selv kunne filme deres liv. Og da de to pludselig var ved at gå fra hinanden, skulle de to tv-folk rykke hurtigt.

”Det kunne jo være mega spændende at følge det drama. Og vi havde bare en god mavefornemmelse – vi kunne ikke vente, vi skulle bare i gang NU,” fortæller Anders Madsen, der dog endnu ikke havde pitchet idéen og fået go til at gå i gang med et stort dokumentarprojekt.

Løsningen blev – som Satie Espersen udtrykker det – at ”hacke den indre organisation” på TV 2 Østjylland ved i første omgang bare at få go fra cheferne til at købe et lille selvfilmer-kamera, som de gav til Julie og Manus på Samsø.

”På det tidspunkt var der kun én chef, der har sagt ja til, at vi måtte købe et kamera i Elgiganten til 1.000 kroner – der var ingen chefer, som havde sagt ja til, at vi måtte lave projektet,” husker Satie Espersen.

Først efter første optagedag på Samsø fik hun og Anders Madsen klippet et pitch sammen og vist til cheferne. Heldigvis kunne de lide, hvad de så.  

80 procent er filmet af kilderne selv 

‘Befri dit liv’ består af syv afsnit på mellem fem og 13 minutter. Satie Espersen og Anders Madsen har brugt 8-10 optagedage sammen med Julie og Manus, men cirka 80 procent af serien har de to hovedpersoner filmet selv.

”De er meget flyvske og lægger aldrig planer, så det var simpelthen umuligt for os at være der, hvor det sker, hele tiden. Men ved at give dem et kamera kunne vi få nogle ret unikke billeder og scener,” fortæller Anders, som også synes, at formatet visuelt passer perfekt til serien:

”Jeg elsker selvfilmer-formatet, fordi man kommer meget tættere på og får en helt anden vinkel. I stedet for at det hele tiden bliver set igennem TV 2 Østjyllands øje. Det må godt se råt og upoleret ud, for deres liv ER råt og kaotisk. Så det gjorde ingenting, at det var skodkvalitet – det gav så meget mening.”

<span class="rodt">YouTube-serie bliver kaldt et nybrud for regionalt tv:</span> ”Folk ville få sandkagen galt i halsen, hvis vi viste den på tv” 1 Screendump fra serien – 80 procent er filmet af Julie og Manus selv.

Vigtigt at investere i venskabet

Selv om størstedelen er filmet af kilderne selv, betød det ikke, at Satie Espersen og Anders Madsen bare kunne læne sig tilbage. Kilderne skulle instrueres i at filme selv, linjen skulle holdes varm, og materialet skulle ses igennem.

”Vi har dælme brugt meget energi på at være på whatsapp og Facebook og Facetime med Julie og Manus. Bare for at vedligeholde aftalerne og løbende at have en fornemmelse af processen og projektet,” fortæller Satie Espersen.

”Nogle gange har vi også sendt en mission til dem. Prøv at filme, at I børster tænder, prøv at filme jeres morgenrutine, prøv at fortælle det bedste og det værste om hinanden,” supplerer Anders Madsen.

Og selv om optagedagene har været få, har klippedagene været mange. Og lange. 70 timers optagelser fra Julie og Manus skulle klippes ned til i alt 70 minutters dokumentar.

”Vi har slavisk siddet og kigget det hele igennem og skrevet noter og tidskoder i et 60 siders langt Google Docs. Det var et stort arbejde, men viste sig at være en kæmpe gave. Hver gang vi har haft et problem i klipperummet, har vi kunnet slå op i det dokument og finde de klip, vi skulle bruge,” siger Satie Espersen.

Hun fortæller desuden, at projektet har krævet, at de to tv-folk har lagt deres professionelle journalist-distance til side og indgået i en mere venskabelig relation til Julie og Manus end den klassiske mellem journalist og kilde.

”Julie og Manus giver ikke en fuck, hvis man kommer og ikke er venner med dem. Så vi har været nødt til at lægge tid ind i planlægningen til at drikke en øl og hygge. Jeg har røget SÅ mange cigaretter på settet, fordi det betyder noget for Julie at sidde og ryge en cigaret. Hvis vi ikke havde investeret i venskabet og arbejdet på at mindske kløften mellem os og dem, så havde de bare lukket i,” siger hun.

<span class="rodt">YouTube-serie kaldes et nybrud for regionalt tv:</span> ”Folk ville få sandkagen galt i halsen, hvis vi viste den på tv” Flere afsnit af ’Befri dit liv’ foregår på et hostel i Thailand, hvor Julie og Manus bliver fanget under corona-pandemien. Her er alle optagelser kildernes egne. Foto: Jack Stoddart

Råd: Slip kontrollen og giv magt til karaktererne

Sammenlagt har Satie Espersen og Anders Madsen brugt en fjerdedel af deres arbejdsliv det seneste år på ’Befri dit liv’. Men serien er aldrig blevet vist i fjernsynet på TV 2 Østjylland. Stationen har nemlig en klar strategi om at nå de unge østjyder på YouTube.

”Jeg tror, folk ville få sandkagen galt i halsen, hvis vi viste den på tv,” griner Anders Madsen og tilføjer:

”Men i forhold til målgruppen er det også meget federe, at den ligger på YouTube, end at den bliver sendt i tv. På YouTube kan den blive ved med at leve, og man kan have dialog med brugerne i kommentarfeltet.”

Pt. har seriens første afsnit, der udkom 13. juni, fået knap 19.000 visninger på YouTube. Men YouTube er stadig en relativt ny platform for TV 2 Østjylland, så Satie Espersen er godt tilfreds med tallene.

”Det ville da være dejligt med flere hundredetusinde visninger, men jeg tror og håber, at det kan blive lidt en lille klassiker, som kan leve over mange år. Og for mig betyder det meget, at flere har skrevet på YouTube,  at det er fedt, at regional-tv også laver sådan noget her,” siger hun.

Alle regional-tv-stationer kæmper jo med at nå de unge. Hvad kan man lære om at nå dem af ’Befri dit liv’?

”For det første skal man være sammen med dem. Jeg tror ikke, man kan nå unge-målgruppen, hvis man sidder på et kontor i et glasbur og ikke er sammen med dem,” siger Satie Espersen og tilføjer:

”Og så er man er nødt til at give noget kontrol fra sig. Det er nyt i regional sammenhæng, at man giver magten 100 procent til karaktererne. Men det tror jeg, man er nødt til, hvis man vil nå den her målgruppe.”

5 Kommentarer

Satie Espersen
21. AUGUST 2020
Link til at se serien uden blokering på Facebook Watch:
https://www.facebook.com/search/str/befri+dit+liv/keywords_blended_videos?f=Abob4pTm1fHNhp-m51o4TV-2eeQMCQfAs0S1p9QIBoYEKMX0Pbq_iK-oh1TfJL9rhU3tcWMugnznJ_ngx4ZE5zuAigCtMg9yCLK1QhR4U_CDzl0D-PyzRaDubHhDNxWnayo&epa=SEE_MORE

@niels
Niels Riis Ebbesen
20. AUGUST 2020
@ Satie, har du et link.
Satie Espersen
20. AUGUST 2020
Hej Niels Riis og andre som gerne vil se hele serien.
Afsnit 4 (som personligt er mit favoritafsnit) er ikke blokeret på Facebook Watch
MVH Satie
Niels Riis Ebbesen
19. AUGUST 2020
Et af seriens syv afsnit er blokeret og bliver ikke vist, på grund af konflikten mellem KODA og YouTube.
Charlotte jou
18. AUGUST 2020
Så fin en serie. Blev fuldstændig bjergtaget to og den måde, de lever d’ers live på. Det kan se både tankeløst og rodet ud, men de har hjertet på rette stadig masser af solide ideologier.

Flere