
I december tyvstartede tv-stationen nyhedskanalen, da Odense Banegård Center fredag før jul blev ramt af en bombetrussel Screendump TV 2/Fyn
Som den første TV2-region bliver TV 2/Fyn i næste uge en egentlig nyhedskanal. Det betyder, at TV 2/Fyn sender nyheds-tv på alle hverdage fra kl. 14 til 20. Selv kalder de det for ”TV 2 News på fynsk”.
»Vi går fra sneglefart til racerbil. Vi putter masser af indhold ind klokken 14 til 20 på alle hverdage og kombinerer hårde, hurtige nyheder med dybe interviews,« siger redaktionschef Jakob Risbro.
Han betegner stationens programflade i dagtimerne i dag som »avanceret tekst-tv« hvor man skræller historier fra websiden. TV 2/Fyns egen nyproduktion til dagfladen har været minimal. Hovedfokus har ligget på hovedudsendelsen klokken 19.30.
»Nu skal vi tillægge os nye vaner, fordi vi skal udkomme hele tiden. Hvis folk hører et brag i nabolaget, vil mange mennesker have besked med det samme om, hvad der er sket. Vi vil vænne folk til, at vi kan levere det på tv,« siger Jakob Risbro.
TV 2/Fyn var hyggeligt
20 medarbejdere har været på besøg på TV 2 News for at se, hvordan man laver en nyhedskanal. Tanken er at sende med samme ånd, samme sult og samme fortællelyst som TV 2 News. Samtidig betyder omlægningen, at TV 2/Fyn for eksempel har sløjfet programmer om mad og dyr.
»Nu laver vi kun noget om mad, hvis det har en nyhedsværdi – for eksempel hvis der er en fødevareskandale.«
Det lyder som om I vil lave en anden slags tv, end den featurejournalistik man forbinder med TV2-regionerne?
»Tilbage i 2012 viste en Gallup-undersøgelse blandt seere, at de forbandt TV 2/Fyn med hyggeligt tv. Når man er nyhedsjournalist, er hyggeligt ikke det første ord, man ønsker at blive forbundet med. Man vil lave nyheder og komme først. Vi har haft mange personhistorier – for eksempel om folk, der samlede på ting eller en mand, der havde bygget sin egen ligkiste og formet den som en racerbil. Der vil fortsat være plads til den fynske folkesjæl, men hvis vi er ude til en stenmesse i Vissenbjerg, skal vi nok spørge lidt mindre: »Hvad sker der her i dag?« og mere finde nyheden eller perspektivet, før vi tager afsted,« siger Jakob Risbro.
Er der historier nok til en nyhedskanal?
»Selvfølgelig er der det. Der vil være store nyhedsdage og tynde nyhedsdage, hvor vi kan tillade os at gå i dybden med mennesker og lave interviews, der ellers ikke ville finde vej til hovedudsendelsen 19.30,« mener Jakob Risbro.
Vi skal tænke hurtigere
Journalist og arbejdsmiljørepræsentant Jacob Rytz Hansen siger, at TV 2/Fyn for nogle år siden gik fra at lave omkring 14 minutters nyheder i hovedudsendelsen til 23 minutter med nyheder.
»Det var i sig selv en stor omvæltning med dobbelt så mange nyheder. Nu kommer det store hug, hvor vi skal tænke anderledes og hurtigere,« siger han.
Jacob Rytz Hansen mener, at omlægningen betyder, at TV 2/Fyn står bedre rustet til en fremtid, hvor flere ser nyheder, når det passer dem.
»Jeg kan godt lide det som et svar på den udfordring, vi står over for. Min søn på 13 år kommer ikke til at se regionale nyheder klokken 19.30. Hvis han vil se noget, bliver det, når det passer ham eller via sociale medier,« forklarer Jacob Rytz Hansen.
Der skal være ressourcer nok
En sparerunde i sensommeren betød, at syv stillinger blev nedlagt. For medarbejderne er det derfor vigtigt, at der er tilstrækkelig ressourcer til at gøre arbejdet ordentligt, fortæller Jacob Rytz Hansen.
»Vi skal have ressourcer nok til at være skarpe, så vi føler, at vi leverer god journalistik. Hvis man bare er en snakkemaskine, så er det ikke tilfredsstillende.«
Han siger, at medarbejderne synes, omlægningen er spændende, men de er også pressede lige nu, hvor overgangen finder sted.
»Der er meget nyt, vi skal tilegne os. Ud af de omkring 70 fuldtidsansatte tror jeg kun, at et par stykker laver det samme, som de gjorde for to år siden. Vi ved, at presset peaker lige nu. Siden kommer der en hverdag, og det glæder vi os til,« fortæller Jakob Rytz Hansen.
Testet på Folkemødet
På Folkemødet på Bornholm testede TV 2/Fyn konceptet ved at sende 30 timers direkte tv over tre dage. Og op mod jul satte stationen et gult breaking-skilt på to ud af tre test-dage. Først med direkte sending fra et pressemøde om Vattenfall-koncernens salg af Fynsværket. Og to dage senere, da der var bombetrussel, så Odense Banegård Center blev evakueret. og togtrafikken lammet.
4