TV 2/Fyn går »fra sneglefart til racerbil«

TV 2/Fyn bliver Danmarks første regionale nyhedskanal. Det betyder mindre featurejournalistik end på andre TV 2-regioner. »Hvis folk hører et brag i nabolaget, vil mange mennesker have besked med det samme om, hvad der er sket,« siger redaktionschef på kanalen. TV 2 News inspirerer

Som den første TV2-region bliver TV 2/Fyn i næste uge en egentlig nyhedskanal. Det betyder, at TV 2/Fyn sender nyheds-tv på alle hverdage fra kl. 14 til 20. Selv kalder de det for ”TV 2 News på fynsk”.

»Vi går fra sneglefart til racerbil. Vi putter masser af indhold ind klokken 14 til 20 på alle hverdage og kombinerer hårde, hurtige nyheder med dybe interviews,« siger redaktionschef Jakob Risbro.

Han betegner stationens programflade i dagtimerne i dag som »avanceret tekst-tv« hvor man skræller historier fra websiden. TV 2/Fyns egen nyproduktion til dagfladen har været minimal. Hovedfokus har ligget på hovedudsendelsen klokken 19.30.

»Nu skal vi tillægge os nye vaner, fordi vi skal udkomme hele tiden. Hvis folk hører et brag i nabolaget, vil mange mennesker have besked med det samme om, hvad der er sket. Vi vil vænne folk til, at vi kan levere det på tv,« siger Jakob Risbro.

TV 2/Fyn var hyggeligt

20 medarbejdere har været på besøg på TV 2 News for at se, hvordan man laver en nyhedskanal. Tanken er at sende med samme ånd, samme sult og samme fortællelyst som TV 2 News. Samtidig betyder omlægningen, at TV 2/Fyn for eksempel har sløjfet programmer om mad og dyr.

»Nu laver vi kun noget om mad, hvis det har en nyhedsværdi – for eksempel hvis der er en fødevareskandale.«

Det lyder som om I vil lave en anden slags tv, end den featurejournalistik man forbinder med TV2-regionerne?

»Tilbage i 2012 viste en Gallup-undersøgelse blandt seere, at de forbandt TV 2/Fyn med hyggeligt tv. Når man er nyhedsjournalist, er hyggeligt ikke det første ord, man ønsker at blive forbundet med. Man vil lave nyheder og komme først. Vi har haft mange personhistorier – for eksempel om folk, der samlede på ting eller en mand, der havde bygget sin egen ligkiste og formet den som en racerbil. Der vil fortsat være plads til den fynske folkesjæl, men hvis vi er ude til en stenmesse i Vissenbjerg, skal vi nok spørge lidt mindre: »Hvad sker der her i dag?« og mere finde nyheden eller perspektivet, før vi tager afsted,« siger Jakob Risbro.

Er der historier nok til en nyhedskanal?

»Selvfølgelig er der det. Der vil være store nyhedsdage og tynde nyhedsdage, hvor vi kan tillade os at gå i dybden med mennesker og lave interviews, der ellers ikke ville finde vej til hovedudsendelsen 19.30,« mener Jakob Risbro.

Vi skal tænke hurtigere

Journalist og arbejdsmiljørepræsentant Jacob Rytz Hansen siger, at TV 2/Fyn for nogle år siden gik fra at lave omkring 14 minutters nyheder i hovedudsendelsen til 23 minutter med nyheder.

»Det var i sig selv en stor omvæltning med dobbelt så mange nyheder. Nu kommer det store hug, hvor vi skal tænke anderledes og hurtigere,« siger han.

Jacob Rytz Hansen mener, at omlægningen betyder, at TV 2/Fyn står bedre rustet til en fremtid, hvor flere ser nyheder, når det passer dem.

»Jeg kan godt lide det som et svar på den udfordring, vi står over for. Min søn på 13 år kommer ikke til at se regionale nyheder klokken 19.30. Hvis han vil se noget, bliver det, når det passer ham eller via sociale medier,« forklarer Jacob Rytz Hansen.

Der skal være ressourcer nok

En sparerunde i sensommeren betød, at syv stillinger blev nedlagt. For medarbejderne er det derfor vigtigt, at der er tilstrækkelig ressourcer til at gøre arbejdet ordentligt, fortæller Jacob Rytz Hansen.

»Vi skal have ressourcer nok til at være skarpe, så vi føler, at vi leverer god journalistik. Hvis man bare er en snakkemaskine, så er det ikke tilfredsstillende.«

Han siger, at medarbejderne synes, omlægningen er spændende, men de er også pressede lige nu, hvor overgangen finder sted.

»Der er meget nyt, vi skal tilegne os. Ud af de omkring 70 fuldtidsansatte tror jeg kun, at et par stykker laver det samme, som de gjorde for to år siden. Vi ved, at presset peaker lige nu. Siden kommer der en hverdag, og det glæder vi os til,« fortæller Jakob Rytz Hansen.

Testet på Folkemødet

På Folkemødet på Bornholm testede TV 2/Fyn konceptet ved at sende 30 timers direkte tv over tre dage. Og op mod jul satte stationen et gult breaking-skilt på to ud af tre test-dage. Først med direkte sending fra et pressemøde om Vattenfall-koncernens salg af Fynsværket. Og to dage senere, da der var bombetrussel, så Odense Banegård Center blev evakueret. og togtrafikken lammet.

4 Kommentarer

Bodil Rohde
21. JANUAR 2015
Kære Espen Seerup

Kære Espen Seerup

Tak for oplysningerne.

Man kan sige, at uanset om det handler om licensfinanfisiering eller annoncekroner, så bliver det i TV2-familien.

Jeg tror ikke længere på, at grundsubstansen i nyhedsmedierne, - nemlig journalistikken, - bliver bedre af at bliver brugt i time- og minutdrift. Den bliver udvandet og presset, og man kan spørge, hvad formålet er.

Du har sikkert en god forklaring på, hvorfor de regionale nyheder - i dette tilfælde på Fyn - skal op at køre med såkaldt racerbilsfart.

For os andre handler det om det fantastsik gode arbejde, som TV2 Fyn har leveret til seere og borgere indtil nu.


Venlig hilsen
Bodil Rohde

Esben Seerup
21. JANUAR 2015
Kære Anne-Dorthe og Bodil, en
Kære Anne-Dorthe og Bodil, en kort replik: 24Nordjyske er vi helt med på, og den er bestemt blandt "nyhedskanalen TV 2/Fyn"s forbilleder.

Tesen om, at vores nye relancering er sat i verden for at "skaffe annoncepenge" er til gengæld lodret forkert. TV 2/Fyn er som DR licensfinansieret public service-tv - som alle otte TV 2-regioner.

Indtægterne fra de regionale reklameblokke på TV 2 går 100 procent til TV 2/Danmark. Ikke til os.

Sigtet med nyhedskanalen er altså et noget andet, som Jakob Risbro og Jacob Rytz Hansen redegør for i Jakob Albrechts fint dækkende artikel ovenfor.

Venlige hilsner

Esben Seerup
direktør, TV 2/Fyn
Bodil Rohde
17. JANUAR 2015
Altså herude i Udkants-DK

Altså herude i Udkants-DK foretrækkker vi godt nok sneglefart fremfor TV2 nye regionale racerbilsfart.

Hidtil har vi fået en fin dækning fra TV2 Fyn.

Og den nye opfindelse med racerbilsfart kan kun betyde dårligere og mindre grundig dækning.

Det er helt klart, at den såkaldte racerdækning fremover skal foregå på en måde, så der kan presses mest muligt ud af den journalistiske dækning. Den skal foregå på en række forskellige platforme, som kan skaffe annoncepenge. Og det samme selvfølgelig skal ske med fotodækningen.

Det er synd for TV2 Fyn og seerne.

Men alting har sin tid.

venlig hilsen
Bodil Rohde
Anne-Dorthe Søgaard
17. JANUAR 2015
Nu er det jo over ti år siden
Nu er det jo over ti år siden, at Nordjyske Medier startede 24Nordjyske. De sender jo også i hele region Nordjylland.