
Jacob Kwon, nyhedschef på TV 2. Foto: Per Arnesen/TV 2
”Først. 24 timer i døgnet.”
Sådan lyder mottoet hos TV 2 News.
Men i ’Presselogen’ søndag lød der andre toner fra TV 2 Nyhedernes nyhedschef, Jacob Kwon. Her sagde han, at kampen om at komme først gav mere mening for 100 og 50 år siden, da dagblade udkom en gang om dagen.
”Der gav det mening at være først, for der gik 24 timer, inden man kunne korrigere på det. Her i 2020 publicerer vi konstant, og når man er først i 2020, så snakker vi få minutter – nogle gange sekunder – i forhold til konkurrenterne,” sagde Jacob Kwon.
Udtalelsen faldt i en debat om mediernes dækning af corona, startet af Journalistens chefredaktør, Christian Lindhardt, der i sin seneste leder opfordrer medierne til at tale åbent om egne fejl i corona-dækningen.
Som Journalisten tidligere har beskrevet, kom TV 2 i april galt af sted med en nyhed om, at forsamlingsgrænsen skulle hæves til 500 personer fra 10. maj. Oplysningen var forkert. Fejlen skyldtes, at publiceringen gik for hurtigt. Og det har ført til en intern drøftelse i TV 2.
”Vi har brugt den her sag som anledning til at understrege, at det er bedre at være rigtig end at være først. Og at man skal sikre i alle led, at man får dobbelttjekket fakta,” uddyber Jacob Kwon til Journalisten.
Corona-fejl dæmper hastigheden
Over for Journalisten fastholder Jakob Kwon, at han mener, konkurrencen om at være først stammer fra ”en svunden tid”. Og at det mest af alt er en intern konkurrence mellem journalister og redaktioner.
”Man skal passe på med, at den konkurrence ikke fører til, at man begår fejl. For vi ved, at når ting går hurtigt, så bliver der begået fejl,” siger han.
”Man skal hellere lige tage en dyb indånding, bruge fem minutter mere på at tjekke, at alt er korrekt, og så leve med, at man kommer nogle minutter efter konkurrenten.”
Kan det få negative konsekvenser for trafikken på tv2.dk, hvis I begynder at prioritere korrekthed højere end hidtil?
”Nej, ikke når vi er nede i de her små forskelle på hastighed. Fordi vi er nede i sekunder og minutter, så betyder det ingenting. Og vi ændrer ikke vores breaking-strategi. Vi vil stadig være lige så meget i gul, som vi er nu,” siger Jacob Kwon.
”Det er bare et spørgsmål om, at vi ikke tror, det har den store betydning, om vi går i gult to minutter før eller siden på en stor historie,” forklarer han.
DR-chef ”grundlæggende enig”
Hos DR siger nyhedschef Thomas Falbe, at han er ”grundlæggende enig”.
”Når der for eksempel er minister-rokade, er det en sport for journalister at erfare det halve timer eller halve døgn, før det bliver offentliggjort. Det har ingen betydning for brugerne,” siger han.
”Det er langt vigtigere, at det, vi fortæller, er rigtigt, end at man kommer nogle minutter før nogle andre.”
Men samtidig siger han:
”Jeg synes ikke nødvendigvis, at man skal tage ’først’ ud af alting i journalistikken.”
”Det er en nødvendig konkurrence mellem medier at komme først med de store, vigtige historier om for eksempel udbytteskat og Danske Bank. En konkurrence om at ramme de store historier om de rigtig vigtige ting,” mener Thomas Falbe.
Tabloidmedier uenige
B.T. og Ekstra Bladet er til gengæld langtfra klar til at gå på kompromis med først-parameteret. Hos B.T. siger chefredaktør Michael Dyrby:
”I en verden, hvor det går stærkt, hvor man har nyhederne lige ved hånden, er det et parameter, der betyder noget. Det betyder noget for antallet af læsere: Hvor mange forskellige brugere rammer du? I sidste ende har det også betydning for, om du har et medie, du kan tjene penge på.”
Michal Dyrby forklarer, at der er en reel konkurrence mellem medier som Ekstra Bladet, B.T. og TV 2 News om at være først med nyhederne.
”Hvis News vil melde sig ud af det, så siger vi bare tak,” siger han.
EB: Først er vigtigt
Først-parameteret er også en redaktionel ”drivkraft” på Ekstra Bladet, fortæller chefredaktør Poul Madsen.
”Vi mener, at ’først’ er vigtigt,” siger han.
”Det handler om at give folk en følelse af, hvad det er for et medie, de kommer til. Folk kommer til eb.dk, fordi de ved, at vi er først. Det er simpelthen en præmis.”
”Jeg tror, at breaking news – at have som mål at være først – er afgørende i forhold til at have troværdighed i befolkningen som førende nyhedsmedie,” siger Poul Madsen.
Hastighed vigtigt på Fyn
Journalisten møder et tilsvarende synspunkt hos Jysk Fynske Mediers ansvarshavende chefredaktør, Peter Orry.
”Hastighed spiller stadig en stor rolle på de digitale platforme. Det kan vi se, når en stor historie breaker. Hvis man er hurtigt ude med den – og på den måde tiltrækker brugere – så er det også de brugere, der vender tilbage for at se opfølgningerne på historien,” siger Peter Orry.
Han påpeger, at hastighed også er vigtigt for at give tilbagevendende brugere en vished om, at Jysk Fynskes medier har historien hurtigt, hvis der sker noget i de lokalområder, de dækker.
”Jeg synes ikke, det er er noget, der generelt præger dansk journalistik, at den er fyldt med hurtige hovsa-fejl,” siger Peter Orry.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.