Case-opfølger gav tv-pris: ”Jeg var overbevist om, at hun ville være død”

TV 2-journalist Dorthe Løwendahl Bomann vandt lørdag tv-prisen for årets nyhedshistorie. I indslaget vender hun tilbage til en plejehjemsbeboer, der året inden havde været nærmest skindød og nu sad op og smilede. ”Det viser, hvor vigtigt det er at følge op,” siger journalisten

En exceptionelt god case og et godt visuelt proof.

Sådan lød en del af begrundelsen, da TV 2 og journalist Dorthe Løwendahl Bomann lørdag modtog prisen for årets bedste nyhedshistorie ved uddelingen af tv-priserne.

Prisen blev givet for et indslag fra 2016 om den 88-årige plejehjemsbeboer Gerda Møller. Hun havde året inden været case i en serie i TV 2 Nyhederne om forholdene på landets plejehjem. Dengang var hun døende og kunne hverken spise eller drikke.

”Hun lå virkelig på det yderste og var faktisk skindød. Vi måtte fravælge flere billeder, fordi de var for voldsomme,” fortæller Dorthe Løwendahl Bomann om indslaget, hvor den dengang 87-åriges datter anklagede plejecentret for omsorgssvigt.

Journalisten besluttede sig allerede dengang for, at hun efter et år ville følge op på alle sine cases fra serien.  

”Men hende her var faktisk den allersidste, jeg ringede til. Jeg var overbevist om, at hun ville være død.”

Vanvittigt at se forskellen 

Alligevel ringede Dorthe Løwendahl Bomann i november 2016 til Gerda Møllers datter for at tjekke op. Svaret i den anden ende af røret var overraskende: Hendes mor havde fået det godt.

”Jeg tænkte bare: What?!” fortæller Dorthe Løwendahl Bomann.

Det viste sig, at Gerda Møller efter et længere forløb og tovtrækkeri med plejecentret havde fået en ny behandling og var blevet flyttet til et nyt plejehjem. Her havde hun fået det bedre. Det ses tydeligt i indslaget, som Dorthe Løwendahl Bomann lavede sammen med fotograf Stephan Brandt Lilliecrona.

”Det var vanvittigt at se forskellen. Fra at have ligget skindød i 2015 sad hun nu i en kørestol og smilede og sagde, at hun havde det godt. Og vi var jo så heldige, at vi både havde før- og efterbillederne. Vi havde også den ansvarlige chef, som i 2015 sagde, at datteren stillede urimelige krav, men som nu lagde sig fuldstændigt fladt ned og beklagede,” siger Dorthe Løwendahl Bomann.

Vigtigt at følge op og ikke stille sig tilfreds 

Hun understreger, at hun er beæret over at modtage prisen. Og hun er særligt glad for at få den for netop historien om Gerda Møller.

”Jeg synes faktisk, det er det bedste indslag, jeg nogensinde har lavet. Historien handler jo om, at hvis du ikke har stærke pårørende, så er du på røven i dagens velfærdssamfund. På den måde er det også en af de mest relevante historier, jeg har lavet,” siger Dorthe Løwendahl Bomann.

Hun fortæller, at hun blev fredet af sin redaktion i 14 dage for at kunne lave indslaget. Uden den tid kunne indslaget ikke være blevet til. Men hendes vigtigste pointe er en anden:

”Det er fedt at se, at det kan give så gode historier at vende tilbage til en historie. Det viser, hvor vigtigt det er at følge op og ikke stille sig tilfreds,” siger Dorthe Løwendahl Bomann.

0 Kommentarer