Ærø og Fyn på landkortet over prisvindere

Kenneth Skipper, lokalredaktionen Ærø, Fyns Amts Avis, vandt Hverdagsspadestikket. Birgit Bakkær og Jakob Haugaard Christiansen tog Kampagneprisen hjem til Fyens Stiftstidende. De har lavet journalistik om henholdsvis politisvigt og en kampagne mod broafgift

Kenneth Skipper, journalist på lokalredaktionen på Ærø under Fyns Amts Avis, vandt onsdag den journalistiske lokalpris Hverdagsspadestikket, der blev uddelt på konferencen ”Et Spadestik Dybere”, som afholdes på Hotel Koldingfjord.

Hverdagsspadestikket gives til god journalistik lavet i hverdagen og blev uddelt for første gang. Kenneth Skipper får prisen, der er på 15.000 kroner, for en artikelserie om politisvigt på Ærø.

Serien har udløst, at tidligere justitsminister Mette Frederiksen blev kaldt i samråd for at svare på spørgsmål om politiindsatsen på Ærø.

Journalist til undsætning

I begrundelsen for at give Kenneth Skipper prisen lyder det, at han har været så tæt på sit lokalområde, at myndighederne ikke kunne undslå sig fakta, samt at han havde sat en både lokal og national dagsorden.

»Hvem kommer til undsætning, hvis politiet på Ærø ikke kommer? Det gør Kenneth Skipper!« lød det.

Kenneth Skipper sagde i sin tale tak til hele redaktionen på Ærø, ikke mindst de to, der måtte blive hjemme og passe tjansen, mens Kenneth Skipper og lokalredaktør Anders Østerby var til prisoverrækkelse.

»Også tak til vores sekretær Karin, der kan finde enhver sag i skabet, for hun har selv klippet den ud og sat den i en mappe,« sagde Kenneth Skipper.

I kamp mod broafgiften

Også Kampagneprisen, der tildeles årets bedste, journalistiske og succesfulde kampagne, blev tirsdag uddelt for første gang. Den er ligeledes på 15.000 kroner.

Kampagneprisen gik til Birgit Bakkær og Jakob Haugaard Christiansen, Fyens Stiftstidende, for den journalistiske kampagne ”Broafgift. Nej tak”, hvor avisen aktivt forsøger at fjerne eller nedsætte afgiften for at køre over Storebæltsbroen.

Kampagnen er ikke mindst gennemført med indsamling af lokale historier fra læsere og borgere, der føler deres liv begrænset af broafgiften, samt en række aktivistiske indslag.

»Hvis vi skulle have lavet en klassisk kampagne, skulle vi bare have sat fokus på broafgiften. I stedet tog vi stilling,« forklarede Birgit Bakkær.

Det gav udfordringer at forlade den journalistiske neutralitet, blandt andet fordi nogle politikere så avisen som en modstander og aktør.

»Vi blev ikke altid opfattet som klassiske journalister, men som talerør for noget,« sagde Birgit Bakkær.

Turde tage politisk stilling

I begrundelsen for at give Fyens Stiftstidende kampagneprisen understreges netop betydningen af den ikke-neutrale rolle:

»'Broafgift. Nej tak’ – er en helt unikt planlagt og gennemført kampagne. Det er samtidig en meget modig kampagne. Fyens Stiftstidende er ikke bange for at tage politisk stilling. Målet er entydigt at påvirke Folketinget til at afskaffe broafgiften.«

Det fremhæves også af juryen, at det har været en stor succes at inddrage borgerne:

»Målet var at få 225 cases – en for hver krone, det koster at køre over broen. Man fik 1.400 historier fra læserne! Kampagnen får ekstra gennemslagskraft, fordi Fyens Stiftstidende viser, hvordan man udnytter et moderne mediehus' mange muligheder i et unikt samspil mellem de forskellige platforme.«

Du kan læse om de nominerede til både Hverdagsspadestikket og Kampagneprisen her.

Tirsdag blev hovedprisen på 100.000 kroner – Spadestiksprisen – uddelt. Den gik til TV Øst, der har afdækket kritisable forhold på et bosted.

0 Kommentarer