Her er de nominerede til Spadestiksprisen 2020

De tre nominerede til årets Spadestikspris, der hylder lokaljournalistikken, er nu offentliggjort. Der er færger, svigt og farlig kemi som kandidater til prisen

Færger, farlige kemikaler og svigt, der førte til et dødsfald.

Det er fokus for de tre journalistiske projekter, der er blevet nomineret til årets Spadestikspris, som hylder lokaljournalistikken.

Her er de tre nominerede:

Bornholms Tidende, Molslinjens færger til Bornholm, Mads Westermann og Jakob Marschner

Bornholms Tidende er nomineret for sin dækning af Molslinjen, der har overtaget færgeoverfarten til Bornholm. Færgerne har fået voldsom kritik i lokalsamfundet.

I sin begrundelse for nomineringen skriver juryen:

”Rederiet fortæller ikke sandheden om færgen Express1, men med stor vedholdenhed og en omfattende international research dokumenterer de to journalister, at færgen er bygget med en såkaldt T-foil stabilisator – der siden er blevet afmonteret. Faktisk er T-foil stabilisatoren, der kunne have givet passagererne en langt mindre vippende overfart, blevet fjernet ved Molslinjens overtagelse af færgen. Rederiet afviser kendskab til den fraværende stabilisator, men repræsentanter for rederiet var til stede, da stabilisatoren blev fjernet, kan journalisterne dokumentere.”

”Med deres afdækning og vedholdende pres på rederiet og på Transportministeriet, sikrede journalisterne, at sandheden om Express1 kom for en dag – og deres arbejde har også fået rederiet til nu at montere en T-foil stabilisator på Express1 og til at investere i en helt ny færge til Bornholm.”

TV 2 Fyn, dødsfald på Fangelvej, Allan Spangsberg

TV 2 Fyn er nomineret for dækningen af, hvordan en psykisk syg beboer døde som følge af medicinforgiftning på bostedet Fangelvej i Odense.

Fire medarbejdere blev fyret efter hændelsen, men TV 2 Fyn afdækker, hvordan ledelsen selv afskrev sig ethvert ansvar. Juryen skriver:

”Artikelserien dokumenterer, at bostedets medicininstrukser var forældede. Hvis de havde være opdaterede, ville medarbejderne formentlig have haft skærpet opmærksomhed om beboerens symptomer, og beboerens liv kunne have været reddet.”

”Allan Spangsberg dokumenterer også, at ledelsen kendte til de forældede medicininstrukser, men holdt sin viden skjult opad i det administrative og politiske system. Blot fire dage efter dødsfaldet fjernede ledelsen i al hemmelighed de forældede instrukser – og placerede ansvaret for dødsfaldet hos medarbejderne.”

Fyens Stiftstidende, kemiskandale, Rune H. Blichfeldt og Jonas Ancher Nyeng

Fyens Stiftstidende er nomineret for afdækningen af, hvordan et firma har hældt tonsvis af kemikalier direkte ud i kloakken. I alt er 39 tons kemikalier åbenbart forsvundet ud i den blå luft, efter at en fynsk virksomhed gik konkurs.

”Lag på lag afdækker Rune H. Blichfeldt og Jonas Ancher Nyeng grundigt og levende sagen om de forsvundne, farlige kemikalier og dokumenterer blandt andet, at Odense Kommune som tilsynsmyndighed intet har foretaget sig for at sikre, at kemikalierne bliver håndteret og destrueret forsvarligt, men har overladt det til bygningens ejer og den nye lejer, en entreprenørvirksomhed,” skriver juryen om nomineringen.

”Med en lastbilchauffør som kilde kan journalisterne detaljeret fortælle, hvordan entreprenøren har hældt tonsvis af de nu forsvundne kemikalier direkte ud i kloakken.”

Spadestiksprisen uddeles på Spadestikskonferencen på Koldingfjord Hotel den 21. januar. Du kan se alle de indstillede projekter – og de tre nominerede – her.

1 Kommentar

Troels Riis
3. JANUAR 2020
Før sejlede rederiet Færgen, men det tabte udbuddet til Molslinjen, der oprettede sin egen underafdeling "Bornholmslinjen", der står for trafikken. Juridisk set arbejder dog alle ansatte i Molslinjen ligesom alle fartøjer er registreret af moderselskabet Molslinjen!

Troels Riis, Bornholms Passagerforening.
- https://www.facebook.com/groups/bornpass/

Læs også

Morten Svith vinder Spadestiksprisen 2018

24. JANUAR 2018