Opråb midt i krise for lokale mediehuse: Hold fast i graverjournalistikken

I næste uge fyres der på Nordjyske Medier, og også Jysk Fynske Medier har skåret hårdt de seneste år. Alligevel har den undersøgende lokaljournalistik det godt, lyder det fra stifter af Spadestiksprisen, der uddeles i dag. Men ...

I Nordjyske Medier er Morsø Folkeblad lukket. Det samme er tv-stationen 24Nordjyske. Og i alt skal der spares 70 millioner kroner yderligere i mediehuset i år og næste år.

I Jysk Fynske Medier skal der spares 228 millioner kroner frem til 2022. Siden 2015 er antallet af redaktionelle medarbejdere i mediehuset dalet fra cirka 500 til 380. Og kun få fotografer er tilbage i mediehuset.

De hårde slag til trods i landets store regionale og lokale mediehuse står den undersøgende lokaljournalistik stærkt.

Sådan lyder det fra Bruno Ingemann, der i dag står i spidsen for uddelingen af Spadestiksprisen – der præmierer landets bedste lokaljournalistik.

”Der er et meget højt niveau vurderet på kvaliteten af det, der er sendt ind til os,” siger Bruno Ingemann.

”Så den har det godt. Der bliver lavet rigtig meget god, kritisk lokaljournalistik.

Stædighed bærer graverne

Bruno Ingemann har uddelt Spadestiksprisen i 18 år.

I den tid har han ikke oplevet, at gentagne sparerunder, nedskæringer, konsolideringer, omprioriteringer eller fokuseringer har taget brodden af graverarbejdet i det lokale.

”Mit indtryk er, at der er skruet op for det. Men det er ikke på grund af mediehusenes prioriteringer. Der eksisterer kun én lokal gravergruppe i Nordjyske Medier. Det har der gjort i alle årene,” siger han.

”Men der er et meget stort antal journalister på medierne, der kæmper for at lave den undersøgende journalistik uanset hvad. De brænder for det, selv om vilkårene er blevet mere pressede, og de har færre kolleger.”

Gør de det nærmest i trods?

”De finder i hvert fald mulighed for at gøre det alligevel. Jeg tror, det kendetegner de journalister, at de er optagede af den kritiske journalistik, og at de insisterer på at være magtkritiske – den slags typer bliver ved. De har en nøgleegenskab, som er stædighed og vedholdenhed,” siger Bruno Ingemann.

Holdt fast i det kritiske

Sin optimisme til trods kan Bruno Ingemann heller ikke lade være med at spekulere på, om lokalmedierne på et tidspunkt når en grænse for, hvor meget der kan skæres, før der ikke længere er plads til det tidskrævende graverarbejde.

Kan du frygte, at der fremover ikke vil være ressourcer til at holde niveauet?

”Ja, det bliver jeg nødt til at sige. Men lige nu bliver mængden af produktion opretholdt alle steder, hvor de skærer. Så der er stadig brug for at fylde masser af god journalistik i medierne,” siger han.

Og Bruno Ingemann er slet ikke i tvivl. Skal medierne bevare deres relevans for de lokale læsere, skal det undersøgende og kritiske forblive i højsædet fremover.

”Dygtige chefredaktører ved godt, at det undersøgende og kritiske er kernen i deres journalistiske virksomhed. Vi kan ikke forestille os et regionalt eller lokalt medie uden det. Så ville de fjerne hele deres eksistensberettigelse,” siger han.

”Hvis de vil have en rolle at spille, skal de have unikt indhold, og dét er undersøgende journalistik.”

Tror du, I stadig vil kunne uddele en spadestikspris til lokal graverjournalistik om 10 år?

”Ja. Det tror jeg på.”

De nominerede til Spadestiksprisen, der uddeles i aften, er Bornholms Tidende, TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende. Du kan læse om de tre projekter her.

Vinderen af Spadestiksprisen modtager 100.000 kroner.

0 Kommentarer

Læs også

Nordjyske venter på fyresedlerne: ”Der er den forventede trykkede stemning”

Nordjyske venter på fyresedlerne: ”Der er den forventede trykkede stemning”

09. JANUAR 2020
<span class=Journalist Connie Bøgwad efter seks sparerunder på Jysk Fynske Medier: ”Jeg er vokset fra at tude”">

Journalist Connie Bøgwad efter seks sparerunder på Jysk Fynske Medier: ”Jeg er vokset fra at tude”

25. NOVEMBER 2019