
Nordjyske Mediers trykkeri. Nicolas Cho Meier/Nordjyske Medier
Nordjyske Medier har meldt besparelser ud på i alt 70 millioner kroner for 2020 og 2021 i hele mediehuset og heraf 45 millioner kroner på redaktionerne.
”Et meget stort hug,” lyder det fra fællestillidsrepræsentant Merete Ejsing Horn, der er bekymret for mediehusets evne til fremover at agere som kritisk lokalpresse. Noget, direktør Morten Vinther afviser:
”Jeg vil ikke sige, det koster på kvaliteten af det redaktionelle,” siger han.
Men hvor mange ansatte på redaktionerne risikerer at blive ramt? Og hvor store er besparelserne egentlig? Vi giver dig overblikket her.
Hvor mange ansatte skal der afskediges?
Ledelsen har endnu ikke sat tal på, hvor mange ansatte den forventer at fyre, eller hvor mange stillinger der skal nedlægges.
Men omregnet i lønkroner svarer 45 millioner kroner til cirka 70 redaktionelle medarbejdere.
Der arbejdes ifølge tillidsrepræsentant Merete Ejsing Horn på at finde alternativer til stillingsnedlæggelser i koncernens budgetter.
Hvor stor en del af de ansatte er i farezonen?
Der er lige nu 143 redaktionelle medarbejdere i Nordjyske Medier, som er på DJ’s fællesoverenskomst.
Det oplyser Dansk Journalistforbund. Ligeledes fortæller DJ, at 10-15 af dem allerede er opsagt i de to sparerunder, der tidligere i år har været i Nordjyske Medier. De sparerunder har i alt kostet 22 stillingsnedlæggelser på redaktionerne.
Derfor har der ifølge Journalistens oplysninger fra flere medarbejdere lydt bekymring for, om op mod halvdelen af de redaktionelle medarbejdere ender med at forsvinde.
Er der mulighed for frivillige fratrædelser?
Der er tilbudt mulighed for frivillige fratrædelser i den første sparerunde på 40 millioner kroner – 26 millioner redaktionelt – som skal være effektueret i slutningen af januar 2020.
Ifølge direktør Morten Vinther er der ”et element af fritstilling” i de frivillige fratrædelser, men han vil endnu ikke oplyse, hvad det konkret betyder. Der er deadline for at melde sig på banen mandag den 9. december.
I sidste ende er det ledelsen, der afgør, om medarbejdere kan få en frivillig fratrædelse, hvis de melder sig.
Hvorfor skal der skæres?
Både tillidsrepræsentant Merete Ejsing Horn og direktør Morten Vinther oplyser, at en stor del af besparelserne skyldes faldende annonceomsætning i mediekoncernen.
Det har også ramt Jysk Fynske Medier, som i oktober annoncerede en stor sparerunde.
Ifølge direktør Morten Vinther er Nordjyske Medier også ramt på indtægter fra abonnementssalg.
Hvordan ser økonomien ud i Nordjyske Medier?
I sit seneste regnskab havde Nordjyske Medier en omsætning på 822 millioner kroner og et underskud på 30 millioner kroner.
Der var i 2017 et overskud på 8,9 millioner kroner i koncernen, og i 2016 var der et underskud på 42,6 millioner kroner.
Egenkapitalen på Nordjyske Medier var 261,6 millioner kroner i 2018. Den er faldet fra 338,7 millioner kroner i 2014.
Imens Nordjyske Medier er udfordret på print – både i oplag og annonceomsætning – stiger antallet af digitale abonnenter. Ifølge Nordjyske Medier var stigningen 52 procent i 2018. Koncernen oplyser dog ikke sine faktiske tal for, hvor mange digitale abonnenter man har.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
»Vi (red. JP/Politikens Hus) kunne sagtens lave et overskud, der var 100 mio. større. Det var bare at skære ned på journaliststanden og lukke for de udenlandske korrespondenter. En ny mand uden publicistisk baggrund, der kom ind her, ville da uden tvivl det første og andet år kunne hæve driftsresultatet ganske pænt. Så ville straffen til gengæld komme.«