Blinkende reklamer og videoer, der starter af sig selv med lyden for fuld skrue: I går begyndte Google at blokere de mest påtrængende annonce-former i deres Chrome-browser – en browser, der aktuelt sidder på 56 procent af det globale browser-marked.
Umiddelbart skulle man tro, at dette vil gøre ondt på mediebranchens i forvejen pressede annonce-økonomi. Men det er ikke tilfældet, lyder det fra Danske Mediers digitale chef, Allan Sørensen, der gennem det sidste år har været i dialog med de danske medier om sagen.
”Det kommer formentligt ikke til at betyde noget videre for de danske medier,” siger han.
”Ændringen har været varslet i et års tid. Så derfor har vi kigget på, hvor meget de forskellige annonce-formater fylder hos de store medier, og vi har bedt medierne om at regne på det. Og ingen af de større danske mediehuse har meldt tilbage, at det vil påvirke deres økonomi i nævneværdig grad,” fortæller Allan Sørensen.
Han har sin viden fra arbejdsgrupper og løbende dialog med de danske medier, oplyser han.
Bannerannoncen består
På Googles Chromium Blog kan man læse, at almindelige bannerannoncer ikke bliver berørt af reklamefilteret. Til gengæld vil Google fjerne eksempelvis annoncer, der lægger sig oven på det redaktionelle indhold.
”Men de fylder ikke så meget i den samlede mængde af annoncer. Og der er rigeligt med andre formater at flytte annoncerne over på,” siger Allan Sørensen.
Blander sig i redigeringsretten
Allan Sørensen er dog betænkelig ved, at Google blander sig i mediernes mulighed for at bestemme, hvordan deres sider skal tage sig ud.
”Vores betænkeligheder har mest gået på det principielle. Om det er rimeligt, at Google går ind og blander sig i redigeringsretten. Og der mener vi, der er et principielt problem,” siger han.
Kan ”afspore internettet”
Journalisten fremlægger kritikken for Googles danske PR-bureau, Geelmuyden Kiese, der svarer med en officiel erklæring fra Google.
"Anmassende annoncer har potentiale til at afspore internettet – det gælder ikke kun den langsigtede overlevelse for den digitale reklamebranche, men også for indholdsproducenterne, hostingudbydere, webdesignere, udviklere og mange andre virksomheder, der i dag udgør denne mangeartede økonomi,” lyder det fra Google.
”Hos Google arbejder vi løbende på at forbedre brugernes oplevelse af onlineannoncering i samarbejde med reklamebranchen gennem 'Coalition for Better Ads'," lyder det.
Som citatet antyder, vokser Googles nye reklamefilter ud af et research-arbejde i regi af ’Coalition for Better Ads’, hvor Google, andre teknologi-virksomheder og branchevirksomheder er repræsenteret. Koalitionen har undersøgt, hvilke annonceformater der irriterer brugerne mest. Og det er altså dét, Google nu reagerer på.
”Bannerannoncen står stærkt”
Det har længe været kendt, at mange forbrugere er trætte af annoncer på nettet. For eksempel indikerede en rapport fra annonce-virksomheden Page Fair i januar 2017, at 11 procent af verdens befolkning brugte ad blockers.
Og i marketing-kredse har der længe været en skepsis omkring bannerannoncen, og stadig flere annoncører har i stedet kastet sig over content marketing og native advertising.
Men Allan Sørensen vurderer, at traditionelle online-annoncer vil spille en vigtig rolle i fremtidens medielandskab.
”Bannerannoncen står stærkt. Den er ikke på vej væk. Den kommer til at være en fast del af reklamepaletten i mange år fremadrettet. Der vil ske masser af udvikling i forhold til målretning og udvikling af kreative formater,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.