Forstå sagen: Her er de vigtigste aktører om tech-loven

Google vil ikke betale for det, som Danske Medier ønsker. De tre store dagbladshuse vil forene medierne i en organisation, som Nye Medier er skeptisk over for. Tech-loven er et virvar af interesser. Forstå dem her

En ny lov skal tvinge tech-giganter som Google til at betale medierne for indhold, der ligger på virksomhedens platforme. Loven implementerer et EU-direktiv – og hvert land bestemmer selv, hvordan de vil fortolke loven.

Derfor kæmper magtfulde aktører både i Danmark og i Europa om, hvordan loven skal forstås. Resultatet vil forandre internettet for altid.

Du kan læse mere om slaget om loven her – og nedenfor er en kort præsentation af de vigtigste aktører i den danske debat.

 

1: Google
Tech-giganten er hovedmål for den nye lov, der skal tvinge Google til at betale medierne. Ifølge Google kan det frie internet med delinger og links være truet, hvis man indfører betaling for fx søgeresultater.

Aktørerne i Big Tech vs medierne 3

MÅL: Google har accepteret at betale medierne, men ønsker noget til gengæld. Google arbejder for at lave aftaler med medierne i Europa, hvor man får udvidet adgang til mediernes indhold i Google News Showcase.

”Vi tjener intet af betydning på mediernes indhold.”
Richard Gingras, VP for News, Google

 

2: Facebook
Det sociale medie har været en central del af debatten i Danmark, ikke mindst efter at alle medier blev midlertidigt udelukket fra Facebook i Australien i protest mod et lovindgreb. Facebook lægger vægt på, at det ikke er dem – men brugere eller medier selv – der deler indhold på platformen. Derfor vil de ikke betale.

Aktørerne i Big Tech vs medierne 4

MÅL: Facebook ønsker ikke at betale for de uddrag, som optræder på platformen. Facebook vil dog gerne betale for udvidet adgang til journalistisk indhold, som kan bruges i det nye Facebook News Tab.

”Nyheder er en meget lille del af indholdet på Facebook, og værdien af de 1,3 milliarder gratis klik, danske medier fik ud af de delinger sidste år, svarer i runde tal til statens mediestøtte.”
Peter Münster, kommunikationschef, Facebook Danmark

 

3. Journalistforbundene
Det europæiske journalistforbund EFJ har, ligesom udgiverne, været aktive lobbyister i EU. Man har kæmpet for den nye lov med fokus på, at medarbejderne skal have en del af kagen.

Aktørerne i Big Tech vs medierne 2

MÅL: Nu kæmper de nationale forbund – DJ i Danmark – for, at så mange penge som muligt går til medarbejderne, når hvert land implementerer direktivet med en lov.

”Vi er rigtig glade for, at der i lovforslaget er en klar understregning af rettigheds­havernes – for eksempel journalisters – krav på at blive honoreret for deres arbejde.”
Tine Johansen, formand, Dansk Journalistforbund

 

4. De tre store
Normalt er de konkurrenter, men JP/Politikens Hus, Jysk Fynske Medier og Berlingske Media kæmper sammen for at få tech-giganterne til lommerne og for at samle de danske medier i en rettighedsorganisation.

Aktørerne i Big Tech vs medierne 6

MÅL: De tre store skal overbevise så mange som muligt – små og store medier, som normalt konkurrerer – om at slutte sig til den fælles organisation, de store vil stifte. Jo stærkere den er, desto stærkere står medierne ved forhandlingsbordet.

”Sjovt nok er de stærkeste fortalere for det frie internet også dem, der lever godt af netop at kunne bruge andres indhold gratis.”
Dorte Bjerregaard-Knudsen, koncerndirektør, JP/Politikens Hus

 

5.  De nye medier
Foreningen Nye Medier organiserer primært mindre netmedier, men tæller også Zetland. Nye Medier har det til fælles, at de er overordentligt glade for at være i Googles søgeresultater og ikke har noget ønske om at få betaling for det.
Aktørerne i Big Tech vs medierne 5

MÅL: Nye Medier forventer at få så lidt penge ud af loven, at de er mere optagede af ikke at miste den trafik, de får i dag. Nye Medier frygter, at en konflikt kan få Google eller Facebook til at begrænse adgangen til dansk medieindhold.

”Vi bruger Google og Facebook til at få kunder i butikken, og det er en gratis tjeneste for os. Så præcis hvad det er, de skylder os, er stadig uklart.”
Anne Sofie Christensen-Dalsgaard, forperson, Nye Medier

 

6. Danske Medier
Foreningen for private medier er lykkedes med sin lobbyindsats for at få indført en ny rettighed til udgivere, som ophavsretsbeskytter uddrag. Nu står slaget om, hvordan EU-reglerne ender med at blive fortolket i Danmark.

Aktørerne i Big Tech vs medierne 7

MÅL: Danske Medier kæmper for, at alle tjenester, som i organisationens øjne udnytter mediernes indhold, skal indgå aftaler. Det gælder også Googles brug af korte uddrag i søgeresultater – som Google selv afviser – og at tech-giganterne ikke får udvidet adgang til mediernes indhold til gengæld.

”Vi har gjort et kæmpe lobbyarbejde, først i EU og så i Danmark.”
Louise Brincker, adm. direktør, Danske Medier

 

7. Kulturministeren
Joy Mogensen (S) har længe varslet et opgør med tech-giganterne. Den nye lov er regeringens første træk.
Aktørerne i Big Tech vs medierne 1

MÅL: Joy Mogensen er umiddelbart på udgivernes side. Hun mener, at tech-giganterne bør betale medierne for det indhold, der optræder på deres platforme. Lige nu arbejder hun for at få opbakning til sit forslag i Folketinget.

”Nu giver vi medierne retten til at lave kollektive aftaler med tech-giganterne og kræve betaling for brugen af nyheder. Det er første skridt i regeringens intention om at regulere tech-giganterne.”
Joy Mogensen, kulturminister

 

0 Kommentarer

Læs også

Internettets fremtid afgøres lige nu, og medierne spiller en hovedrolle 7

Internettets fremtid afgøres lige nu, og medierne spiller en hovedrolle

20. APRIL 2021
<span class=Danske Medier vandt lobbykampen: Jubler over tech-lovforslag">

Danske Medier vandt lobbykampen: Glad for tech-lovforslag

30. MARTS 2021