
Kulturminister Joy Mogensen. Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
I dag vil Kulturministeriet sende et lovforslag til Folketinget, som skal tvinge techgiganter til at betale penge til danske medier, når de bruger mediernes indhold.
Lovforslaget vil kort fortalt give medierne ret til at indgå kollektive aftaler med for eksempel Google, som pålægger søgemaskinen at betale for de uddrag fra medierne, der optræder på Googles platforme. Det er frivilligt for hvert enkelt medie, om man ønsker at lave den slags aftaler.
”Medierne spiller en central rolle i vores demokrati og sikrer, at den offentlige debat sker på et oplyst grundlag. Hvis medierne skal blive ved med at lave journalistik, så skal de selvfølgelig også betales for brugen af den. Nu giver vi medierne retten til at lave kollektive aftaler med techgiganterne og kræve betaling for brugen af nyheder. Det er første skridt i regeringens intention om at regulere techgiganterne,” udtaler kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.
Dyb uenighed mellem techgiganter og medier
Loven skal implementere EU’s ophavsretsdirektiv, som blev vedtaget i Europa-Parlamentet for præcis to år siden efter heftig debat.
At forslaget er vigtigt for demokratiet, er både techgiganter og medier da også enige om. Direktør i JP/Politikens Hus Stig Kirk Ørskov har kaldt det for ”en af de vigtigste kampe i moderne mediehistorie”. Googles internationale topchef Richard Gingras har i et interview med Journalisten omvendt sagt, at han mener, man risikerer at ødelægge det frie internet.
De er til gengæld meget uenige om, hvad loven bør omfatte, ikke mindst hvad der skal betales for.
Links er undtaget. Men ifølge Google vil det true selve måden, internettet virker på, hvis medierne skal have penge for de uddrag, som for eksempel optræder i Google News eller Googles søgeresultater. Omvendt mener medierne netop, at det er disse korte uddrag, der skal betales for.
I pressemeddelelsen forklarer Kulturministeriet, at: ”Hvis man udformer linket på en måde, så det indeholder dele af den oprindelige artikel og tager værdi fra denne – og dermed gør det unødvendigt at klikke sig ind på den oprindelige hjemmeside, kræver det en tilladelse og dermed betaling til mediet.”
Blokerede medierne i Australien
Kampen mellem techgiganter og medier er global. De tørnede sammen i Australien for nylig, da den australske regering havde fremsat et forslag, som også ville pålægge techgiganter at betale til medierne. Forslaget endte med, at Facebook blokerede nyhedsindhold på sin platform i protest, indtil regeringen og Facebook indgik et kompromis.
Konflikten i Australien har også inspireret den danske regering, lyder det fra Joy Mogensen.
”Facebooks udelukkelse af nyhedsmedier i Australien viser, at der er behov for at styrke mediernes rettigheder og forhandlingsposition, så de kan forhandle kollektivt i stedet for at stå alene over for techgiganterne,” udtaler hun i pressemeddelelsen.
Mange uafklarede spørgsmål
Der er stadig mange uafklarede spørgsmål i sagen: Hvor går præcis grænsen for, at Google ”tager værdi” fra en artikel? Hvor mange penge drejer det sig om? Hvordan skal pengene fordeles? Og hvordan kommer loven til at se ud i de andre EU-lande?
Næste skridt er, at Folketinget skal diskutere lovforslaget. Det forventes at være vedtaget før 7. juni 2021, som er EU’s deadline for at implementere direktivet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.