
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
”For mig at se er det en holdning til corona, og jeg udøver ikke censur over for folks holdninger.”
Sådan begrunder Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, sin beslutning om ikke at afvise en kontroversiel annonce om epidemiloven, der i denne uge kan ses i Ekstra Bladet og flere andre dagblade, men som Berlingske og Politiken begge har afvist at bringe.
Annoncen er indrykket af organisationen Frihedsbevægelsens Fællesråd, der betegner sig selv som en frihedsbevægelse for folket. I annoncen skriver de, at sundhedsministeren har ført befolkningen og Folketinget bag lyset, og at:
”Påstanden om, at Covid-19 udgør en alvorlig trussel mod folkesundheden eller samfundet som helhed er en indtil videre ikke underbygget konspirationsteori.”
Netop den sætning var udslagsgivende for, at Berlingske takkede nej til at bringe annoncen, fortæller chefredaktør Tom Jensen.
”Vi afviser virkelig sjældent annoncer. Men som ansvarshavende er jeg også ansvarlig for indholdet i annoncer, og den sætning er problematisk at bringe, også i en annonce. Den er ikke faktuelt godtgjort, og jeg mener simpelthen, at det er forkert. Det skal man jo bare kigge ud ad vinduet for at se,” forklarer han.
Ville ikke bringe det som debatindlæg
Ud over Ekstra Bladet har også B.T. og Jyllands-Posten de seneste dage bragt annoncen. Frihedsbevægelsens Fællesråd oplyser, at den senere på ugen også kommer i Avisen Danmark og JydskeVestkysten.
For Ekstra Bladets Poul Madsen har det været afgørende, at det fremgår klart, at der er tale om en annonce, og hvem der står bag den.
”Hvis man kan gå ind og tjekke, hvem de er – og det kan man her – så er det for mig ikke et problem, at det er en meget kontroversiel holdning. Det er bare et udtryk for, at debatten er åben og fri,” siger han og tilføjer, at han ikke havde bragt den, hvis holdningen var krænkende.
Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, er på samme linje. Også han lægger vægt på, at det er et tydeligt holdningsindlæg, og at det står enhver frit for at vurdere, om der er tilstrækkelig dokumentation for truslen mod folkesundheden.
”Vi vurderer dagligt annoncers faktuelle informationer og skelner skarpt mellem fakta og ytringer, der må kategoriseres som holdninger,” forklarer han i et skriftligt svar.
Anderledes forholder Politiken sig til annoncen. Chefredaktør Christian Jensen forklarer, at han heller ikke havde bragt annoncens indhold, hvis de havde modtaget det som et debatindlæg.
”Annoncen sår tvivl om, om der overhovedet er en corona-epidemi i Danmark. Og samtidig fremgår det, at sundhedsministeren handler bag om ryggen på befolkningen. Den slags vil vi ikke lægge spalter til,” siger han.
Ren og skær oplysning
Formand for Frihedsbevægelsens Fællesråd, smykkedesigner Malue Montclairre, er uforstående over for, at Politiken og Berlingske har afvist annoncen.
”Det forstår vi på ingen måde. Vi forstår ikke, at de takker nej til en betalt annonce, der hverken opildner til det ene eller det andet. Det er ren og skær oplysning om faktuelle forhold, som danskerne ikke får oplysning om,” siger hun og påpeger, at annoncen ikke er krænkende over for nogen.
”Til gengæld er det en krænkelse af særligt kritisabel karakter, når vi bliver nægtet mulighed for at komme til orde i Politiken og Berlingske. De får trods alt mediestøtte af skatteborgernes penge,” siger Malue Montclairre.
Det afviser Tom Jensen fra Berlingske og fastholder, at de ikke kan stå inde for at bringe påstanden om, at det er en ”ikke underbygget konspirationsteori”, at Covid-19 udgør en alvorlig trussel mod folkesundheden eller samfundet. Han afviser også, at det er censur ikke at bringe annoncen.
”Det er noget vrøvl, at der er tale om censur, når publicistiske medier vælger ikke at bringe noget. Der er ikke en grundlovssikret ret til at få bragt noget i Berlingske, Ekstra Bladet eller Politiken,” siger han.
Medierne burde undersøge det
Ifølge Malue Montclairre er påstanden om, at Covid-19 ikke udgør en reel trussel mod folkesundheden eller samfundet som helhed, godtgjort.
”Det officielle narrativ er dermed en konspiration, som ikke er underbygget. Det eneste, som udgør en reel trussel mod folkesundheden eller samfundet som helhed, er regeringens håndtering af hele Covid-19-situationen,” mener hun.
Men er det ikke fair, at et dagblad ikke vil lægge platform til at udbrede sådan en påstand?
”Nej, det synes jeg faktisk ikke,” siger hun og tilføjer:
”Politiken og Berlingske burde sætte sig ned og undersøge, hvad det er, vi ved, som de ikke ved.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.