Lokale medierivaler vil slå pjalterne sammen og dele indhold

TV 2-regionerne i Nordjylland og på Fyn vil sammen med Jysk Fynske Medier og Det Nordjyske Mediehus styrke den lokale journalistik ved at dele indhold

TV 2 Nord og Nordjyske er de fremmeste rivaler på nyhedsområdet i Nordjylland. På Fyn kæmper Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis en daglig kamp med TV 2 Fyn om de bedste kilder og den hurtigste dækning af dagens historier.

Alligevel indgår de fire mediehuse nu et samarbejde, hvor både chefer og journalister skal sidde ved samme bord, udveksle erfaringer, udvikle idéer og endda samarbejde om journalistikken.

”Grundtanken er, at i stedet for altid at slås med hinanden skal vi arbejde sammen, hvor det giver mening,” fortæller Esben Seerup, der er direktør for TV 2 Fyn.

Graverprojekter og store begivenheder

Han understreger, at den daglige konkurrence ikke vil blive påvirket.

”Det er en stor daglig fryd at banke aviserne, og de har det på samme måde med os. Det er vi alle sammen enige om, at vi skal fastholde. Det er vigtigt for nyhedsmedier, at der er en kappestrid med konkurrenter,” siger Esben Seerup.

Samarbejdet bliver i stedet fokuseret dels på ledelsesniveau, hvor chefer fra de fire mediehuse vil mødes og udveksle erfaringer, dels på større projekter inden for undersøgende journalistik og dækning af store begivenheder.

”Det kommer til at give et enormt løft, at vi kan sidde sammen og diskutere, hvordan vi kan styrke den lokale journalistik. Hvis vi puljer vores ressourcer i eksempelvis graverprojekter, giver det helt nye muligheder,” siger Mikael Justesen, direktør for TV 2 Nord.

Kommunalvalg bliver første store opgave

Samarbejdet er i praksis allerede gået i gang både på chefniveau og gennem events for medarbejderne. Her har man eksempelvis på Fyn sat hold sammen af tre til fem journalister, der hver har ansvaret for en bestemt kommune op mod kommunalvalget.

Mikael Justesen betegner netop kommunalvalget som den første store test for samarbejdet.

”Vi kommer til at køre en valgtest sammen, holde vælgermøder sammen og sammen analysere, i hvor høj grad valgløfter er blevet indfriet. Sådan nogle ting, som vi kan gøre meget bedre i fællesskabet.”

På Fyn er der planlagt 10 såkaldte valgfolkefester frem mod valget i november, og det bliver med et større ambitionsniveau end tidligere.

”Normalt havde det nok været sådan, at vi ville have afholdt en debat i hver kommune, og Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis ville have lavet noget lignende. Men i stedet for at holde to halvfesne arrangementer kan vi nu holde et brag af en dag,” fortæller Esben Seerup.

Centralt i medieforhandlingerne

Af indlysende årsager bliver det i praksis sådan, at de to nordjyske mediehuse vil samarbejde, og det samme for de fynske. På tværs vil de fire mest mødes på chefniveau og have strategiske diskussioner.

Og så håber de på, at flere lokale og regionale medier vil få lyst til at gå med i samarbejdet.

”Det er ikke en lukket klub. Vi håber, at vi kan være lokomotiver, der kan sætte gang i en ny bølge af samarbejde på det her område,” siger Mikael Justesen.

I udspillet til medieforhandlingerne, der begynder senere på året, har Dansk Journalistforbund netop prioriteret en styrkelse af den lokale journalistik.

Og regeringen lagde i sit udspil netop op til mere samarbejde mellem lokalafdelingerne fra DR og TV 2.

Mikael Justesen fortæller, at det nye samarbejde ikke er relateret til medieforhandlingerne, men har været under opsejling, før der blev tale om de her prioriteter.

”Men det glæder os da rigtig meget, at der er kommet fokus på det,” siger han.

0 Kommentarer