DJ’s ønskeliste til medieforhandlinger: Til kamp mod nyhedsørkener

Journalistforbundet har offentliggjort prioriteterne forud for forhandlingerne om en ny medieaftale. Ministeren er enig i meget

Den nuværende medieaftale gælder egentlig til og med 2023. Men flertallet bag den er væk, og en ny regering er kommet til.

Og selv ikke alle, der stemte for den tilbage i 2018, vil stå på mål for den længere. Senest har Jan E. Jørgensen, ny kultur- og medieordfører for Venstre, fortalt i Berlingske, at han fortryder både nedskæringen af DR og nedlukningen af Radio24syv.

”Vi har akut behov for en ny medieaftale. Vi håber, de kommer i gang meget snart,” siger Dansk Journalistforbunds formand, Tine Johansen.

Endnu er der ikke meldt et tidspunkt ud for, hvornår partierne vil begynde forhandlingerne. Oprindeligt var det forventet allerede sidste år, men det blev udsat grundet coronapandemien.

Lokaljournalistikken bør styrkes

Når kultur- og medieordførerne engang mødes, bliver det med en dugfrisk ønskeseddel fra journalistforbundet. I dag har forbundet beskrevet tre hovedpunkter, det ønsker fokus på. Det drejer sig om en styrkelse af lokale og regionale medier, mere public service og mere støtte til innovation.

Især styrkelsen af den nære nyhedsdækning ligger Tine Johansen på sinde.

”Her i et valgår, hvor borgerne skal stemme på lokale repræsentanter, er det uhyre vigtigt, at alle har god adgang til lokale nyheder. Vi har stadig et problem med nyhedsørkener nogle steder i landet,” siger hun.

Mediehuset Jysk/Fynske Medier er for nylig gået i gang med en massiv oprustning på den lokale journalistik. Det samme gælder Jyllands-Posten, der har et opslag ude netop nu på 20 stillinger på lokale redaktioner.

”Det er så glædeligt, at der allerede er gang i en styrkelse af det område. Det skal vi bare støtte op om,” siger Tine Johansen.

Det ønsker DJ specifikt at gøre ved at ændre reglerne for mediestøtte, så et medie modsat i dag må få dækket mere end 35 procent af udgifterne ved redaktionel produktionsstøtte. Og også ved at lempe kravene for, hvad et lokalt medie skal leve op til for at få støtte. Det gælder eksempelvis krav om, at mediet skal dække relativt bredt, og at en redaktion skal have mindst tre årsværk.

Flere penge til public service

Den seneste medieaftale førte til store nedskæringer i Danmarks Radio, hvilket for det dengang afgørende støtteparti Dansk Folkeparti var en mærkesag. Og selv om nogle af de planlagte besparelser blev standset af den nuværende regering, er DR skrumpet med omkring 400 millioner kroner siden 2018.

DJ opfordrer derfor til flere penge til public service, så det kan komme tilbage på 2018-niveau. Og det skal delvist finansieres ved, at techgiganter skal begynde at betale et mediebidrag i forlængelse af den nye lov om ophavsret, der blev vedtaget i går.

”De må påtage sig et større ansvar og bidrage til dansk indholdsproduktion,” mener Tine Johansen.

Hun forventer, at der politisk vil være velvilje omkring at styrke den lokale journalistik, mens forhandlingerne om techgiganterne omvendt kan gå hen og blive særdeles komplicerede.

Minister er enig i flere ting

Kulturminister Joy Mogensen er overordnet set enig i mange af de prioriteringer, journalistforbundet har.

”Jeg er glad for at se, at DJ vil styrke den lokale og regionale journalistik og fremme innovation. En vigtig ambition for regeringen med det kommende medieforlig er at styrke journalistikken, der i øjeblikket er under pres. Den skal have bedre kår for at øge tillid til medier og den offentlige samtale og nå flere,” udtaler ministeren i en pressemeddelelse.

Hun er også enig i, at techvirksomhederne skal yde et større bidrag.

”Ligesom DJ mener jeg, at techvirksomhederne skal pålægges et større ansvar for indholdet på deres platforme,” lyder det fra Joy Mogensen.

Vil undgå yoyo-politik

Foruden indholdet i aftalen har DJ et klart ønske til formen:

”Noget af det vigtigste for os er, at det bliver en bred aftale. Senest var det med det smallest tænkelige flertal, og det skaber en yoyo-stemning i medierne, når flertallet bag aftalerne smuldrer. Derfor vil vi gerne have mange partier med, så der er mange til at tage ansvar for aftalen,” siger Tine Johansen.

DJ’s notat, som der er linket til her, er sendt til kulturminister Joy Mogensen og Folketingets medieordførere. Sammen med en opfordring til at få gang i forhandlingerne hurtigst muligt.

”Vi havde da ærligt talt håbet, at de var gået i gang for længst,” fastslår Tine Johansen.

Dagens pressemeddelelse fra Kulturministeriet nævner ikke en tidshorisont for forhandlingerne. Tidligere har Joy Mogensen over for Avisen Danmark fremsat et håb, men ikke et løfte om, at hun kan lave et konkret forhandlingsoplæg i år.

0 Kommentarer

Læs også

Borgmester Jan Petersen, Norddjurs

Borgmester: Mediestøtte bør være afhængig af, at man dækker hele Danmark

09. JUNI 2020
Den kritiske lokaljournalistik er under pres – her er Joy Mogensens forslag til en løsning

Den kritiske lokaljournalistik er under pres – her er Joy Mogensens forslag til en løsning

19. APRIL 2021
Medieordførere: Trængte lokalmedier har brug for hjælp nu

DF presser på for hjælp til trængte medier: ”Det er nu”

18. FEBRUAR 2021