Nordjyske efter praktikmøde: ”Vores repræsentant tabte kæben”

Uddannelsesstederne har en ”eklatant mangel på forståelse” for, hvad det vil sige at være i praktik på lokale og regionale medier, lyder kritik fra chefredaktør. DMJX-rektor afviser

Onsdagens Panikdag bød på stor glæde hos Nordjyske Medier, der lykkedes med at ansatte fem praktikanter. Og det på en Panikdag med betydelig overvægt af praktiksteder i forhold til antallet af praktiksøgende.

Ifølge chefredaktør Karl Erik Stougaard har mediehuset sig selv at takke for succesen. Landets journalistuddannelser er nemlig ikke til stor hjælp, mener han.

”I vores øjne er de nærmest udelukkende fokuseret på de landsdækkende medier og fortæller de studerende, at det er det eneste rigtige at søge.”

”Vi kunne godt tænke os, at skolerne blev bedre til at fortælle, at man kan få en rigtig god uddannelse på lokale og regionale medier og lave journalistik, der hører til på allerøverste hylde,” siger han.

”Eklatant mangel på forståelse”

For nogle måneder siden var Nordjyske Medier til et møde, hvor ledere fra journalistuddannelserne var til stede. I den forbindelse havde Nordjyskes repræsentant ifølge Karl Erik Stougaard sat fokus på, at uddannelsesinstitutionerne ikke gør mere ud af at fortælle om de positive aspekter i at være praktikant hos ikke-landsdækkende medier.

”Vi fik at vide, at vi måtte have forståelse for, at man ikke vil sidde på en enmandsredaktion i Vendsyssel. Vores repræsentant tabte kæben,” siger Karl Erik Stougaard.

På Nordjyskes Vendsyssel-redaktion sidder der 14 redaktionelle medarbejdere, foruden administrativt og kommercielt personale, oplyser han.

”Jeg tror ikke, det er ond vilje fra uddannelsesinstitutionerne. Men der er en eklatant mangel på forståelse for, hvad det vil sige at være i praktik og arbejde på lokale og regionale medier.”

Praktik i Herning og Harare i Zimbabwe

Trine Nielsen, rektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, medgiver, at eksemplet med Vendsyssel-kommentaren er beklagelig. Men hun afviser, at der er tale om generel manglende forståelse for lokal- og regionaljournalistikken.

”Mange af vores undervisere kommer selv fra lokale og regionale medier,” siger hun.

Ifølge Trine Nielsen gør skolen meget for at fremme kendskabet til de ikke-landsdækkende medier. Blandt andet ved at fremhæve eksempler fra lokale og regionale medier i undervisningen og lave valgdækning i samarbejde med lokale medier. Derudover er DMJX i gang med at iværksætte et projekt, så praktikanter kan få en kombineret praktikstilling med halvdelen af tiden på et lokalmedie i udlandet – og halvdelen på et lokalmedie herhjemme.

”Så kan man for eksempel komme til Herning og Harare i Zimbabwe og begge steder have fokus på det lokale,” siger hun.

Hun håber, ordningen kan træde i kraft fra næste praktikrunde.

 I høj grad op til branchen

Dog mener Trine Nielsen, at det også er op til medierne selv at gøre dem mere attraktive for de studerende. Hun nævner de lokale skrevne medier som eksempel.

”Vi kan som skole gøre en masse for at fortælle om lokale medier og deres store betydning, men praktikanterne søger jo ofte derhen, hvor deres eget medieforbrug er, og hvor de kan spejle sig selv,” siger Trine Nielsen.

Hun mener også, rækken af sparerunder hos ikke-landsdækkende medier smitter af på praktiksøgende.

”Vi prøver faktisk virkelig at gøre meget. Og vores undervisere er opmærksomme på det. Men det er i høj grad også op til branchen selv,” siger rektoren.

Kan ikke bare vente på praktikanterne

Hos Karl Erik Stougaard og Nordjyske har man da også kigget indad og vurderet, at koncernen gennem årene ikke har været god nok til at lokke praktikanter til. De har simpelthen været for gammeldags, siger chefredaktøren, og i denne runde praktiksøgning er de derfor blevet mere opsøgende, moderne og tilstedeværende. Blandt andet ved at bruge sociale medier mere og producere videoindhold, der viser, hvem Nordjyske Medier er, og hvad stedet har at tilbyde.

”Der har været en tendens til, at vi forventede, at praktikanter vidste, hvem vi var, og at vi derfor ikke behøvede at fortælle dem det. Vi har nærmest bare ventet på, at de ville komme til os. Den tilgang går ikke i dag,” siger Karl Erik Stougaard.

0 Kommentarer

Læs også

DMJX

Panikdag er slut – provinsmedier og små steder i klemme

04. NOVEMBER 2020
18 fyret og 32 redaktionelle stillinger nedlagt i stor sparerunde på Nordjyske

18 fyret og 32 redaktionelle stillinger nedlagt i stor sparerunde på Nordjyske

28. JANUAR 2020
18 fyret og 32 redaktionelle stillinger nedlagt i stor sparerunde på Nordjyske

18 fyret og 32 redaktionelle stillinger nedlagt i stor sparerunde på Nordjyske

28. JANUAR 2020
data_usage
chevron_left
chevron_right