Redaktionschef på TV 2 Fyn: 18 måneders praktik skal genindføres

Der er for mange praktiksteder og for få praktikanter. Derfor skal muligheden for 18 måneders praktiktid genindføres, mener Lasse Hørbye Nielsen fra TV 2 Fyn

I dag er cirka 180 journaliststuderende samlet på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og når klokken slår 13.30, begynder medierne at ringe rundt til de studerende.

Men det er ikke alle medier, der kommer hjem med en praktikant. Der er nemlig 230 praktikpladser, det vil sige 50 pladser for mange.

Det er især et problem for lokale medier og lokaljournalistikken, mener Lasse Hørbye Nielsen, der er redaktionschef på TV 2 Fyn.

”Når der i år er 50 studerende for lidt, bliver det de lokale medier, der taber,” siger han.

Det får konsekvenser for samfundet, at de lokale medier ikke får praktikanter, siger han.

”For de studerende bliver ikke uddannet derude, og så får vi kun journalister, der er uddannet i de store byer og derfor kun ser verden fra det perspektiv,” forklarer han.

Men det journalistiske håndværk er vel det samme, om man er uddannet på Rådhuspladsen eller i Svendborg?

”Jeg mener, at man får flere forskellige typer af journalister uddannet, hvis man uddanner bredt i hele landet.  Og demokratiet har det bedre, hvis journalisterne ser verden og samfund forskelligt. Journalister skal sove, spise og leve sammen med de folk, som de skal lave journalistik for. Det er sundt,” forklarer Lasse Hørbye Nielsen.

I 2017 var der 105 pladser for lidt

At der i denne praktikrunde er 50 pladser for meget, er ikke tilfældigt. Praktikkoordinator på DMJX Pia Færing har fortalt Journalisten, at der er to gode grunde til denne ændring.

For det første er praktiktiden for de journaliststuderende fra DMJX blevet forkortet fra 18 til 12 måneder. Og samtidig er praktikstart blevet rykket fra 4. til 5. semester.

”Vi var nødt til at gribe til handling, da der var overskud af praktiksøgende. I 2017 var der 105 pladser for lidt, det var en forfærdelig situation. Det greb kom i efteråret 2018, hvor vi forkortede praktikken og flyttede den et halvt semester,” sagde Pia Færing til Journalisten.

Hun regner dog med, at der ved næste praktiksøgning i foråret 2020 er bedre balance mellem ansøgere og praktiksteder, har hun fortalt til Journalisten.

”Næste forår begynder vi at nærme os ligevægt.”

 Det bliver værre og værre

Lasse Hørbye Nielsen tror ikke på, at der vil komme ligevægt til næste praktiksøgning.

I forårsrunden var der 60 praktikpladser i overskud, mens 15 studerende alligevel stod uden en plads.
”Og det lykkes aldrig at finde et match til alle, så der vil være 15-20 studerende, der ikke tager en plads. Jeg forventer 70 pladser i overskud, når det hele er gjort op,” siger han og tilføjer:
”For mig at se bliver det bare værre og værre.”

Fra 12 til 18 måneder

Han foreslår derfor, at de studerende får mulighed for at være i praktik i 18 måneder igen.
”Lad de studerende vælge, om de vil i 12 eller 18 måneders praktik. Det vil ikke være alle, der vælger det, men nogle vil, og hvis det bliver muligt at være i praktik i 18 måneder igen, så øger du massen og udbuddet af praktikanter,” siger han.

Hvis det viser sig, at der vil være for få praktiksteder, ”kan man jo bare slukke for de 18 måneder igen”, tilføjer han.

Handler det her ikke bare om, at du gerne vil have alle dine praktikpladser besat?
”Nej. Faktisk så overvejer vi ikke at besætte alle vores fem stillinger i denne runde, fordi vi hellere ser, at praktikanterne bliver fordelt mere ligeligt mellem praktikstederne,” siger Lasse Hørbye Nielsen.

 Journalisten har forelagt praktikkoordinator Pia Færing kritikpunkterne fra Lasse Hørbye Nielsen. Hun ønsker ikke at kommentere.

Rettet 06.11 kl. 9.30: Der stod tidligere, at Lasse Hørbye Nielsen er redaktør, men den korrekte titel er redaktionschef.

6 Kommentarer

Sebastian Risbøl Jacobsen
8. NOVEMBER 2019
Hej Søren

Det tror jeg ikke, du kan finde nogen, som er uenig med dig i. Spørgsmålet er, hvornår man har lært nok, og hvor længe man kan tillade sig at lønne folk til en praktikantløn. Du kan jo også forlænge praktikken til 24 måneder eller længere, det bliver du med garanti også bedre af end 12 eller 18 måneder. Men det er med de overvejelser, man har fastsat en grænse.

TV2 må hjertens gerne forlænge deres praktikanter til tid og evighed, men efter 12 måneder må de betale en løn, der svarer til os færdiguddannede. Men der finder vi nok grænsen for TV2's omsorg for uddannelsessystemet, er mit bedste bud.

Det er en anden snak med DMJX, hvor de sidste 6 måneders praktik nu er erstattet med et praktikforberedende kursus. Der synes jeg, det er en relevant diskussion om det har været en passende erstatning, eller om uddannelsen er blevet forringet.
Søren Bang Hansen
7. NOVEMBER 2019
Spørg enhver journalist, hvor de lærte mest: På skolen eller i praktik?

Jeg har aldrig hørt nogen svare "på skolen", og jeg er selv taknemmelig for samtlige 18 måneder (TV 2 Nyhederne og Channel 4).

Vidste slet ikke, at praktiktiden er barberet ned. Det kan da kun give dårligere journalister, som kommer til at være endnu mere ude af trit med det folk, de er sat til at betjene.
Kasper Saugmann
7. NOVEMBER 2019
Hvis 18 måneders praktik giver et underskud af pladser og 12 måneders praktik giver et overskud af pladser, kunne man måske overveje... 15 måneders praktik? ;-)
Sebastian Risbøl Jacobsen
6. NOVEMBER 2019
Hej Malte

Ja, på RUC og SDU har man 12 måneders praktik. Det står i studieordningerne. Når man derfor ansætter SDU/RUC praktikanter til 18 måneder, som TV2 har haft for vane i mange år, så går man udenom studieordningen og ansætter praktikanter i yderligere 6 måneder, uden at det har noget med studiet at gøre. Desuden til en løn, som kun bør omfatte de 12 måneder. Det er min verden en kortslutning.

På DMJX har det været 18 måneder nu er det så 12. Så det er væsentligt for mig, om Lasse mener tilbage til det system, hvor TV2 forlængede alle til 18 uafhængigt af deres studieordninger, eller tilbage til at DMJX skal have 18 måneder.

Han mener det første. Det har vi nemlig talt om.
Malte Jørstad
6. NOVEMBER 2019
Hej Sebastian
Vil du uddybe, hvad du mener med at "kortslutte deres respektive studieordninger"?.
Mvh Malte

Flere

data_usage
chevron_left
chevron_right