
”Når der i år er 50 studerende for lidt, bliver det de lokale medier, der taber,” siger redaktionschef Lasse Hørbye Nielsen. Louise Koustrup
I dag er cirka 180 journaliststuderende samlet på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og når klokken slår 13.30, begynder medierne at ringe rundt til de studerende.
Men det er ikke alle medier, der kommer hjem med en praktikant. Der er nemlig 230 praktikpladser, det vil sige 50 pladser for mange.
Det er især et problem for lokale medier og lokaljournalistikken, mener Lasse Hørbye Nielsen, der er redaktionschef på TV 2 Fyn.
”Når der i år er 50 studerende for lidt, bliver det de lokale medier, der taber,” siger han.
Det får konsekvenser for samfundet, at de lokale medier ikke får praktikanter, siger han.
”For de studerende bliver ikke uddannet derude, og så får vi kun journalister, der er uddannet i de store byer og derfor kun ser verden fra det perspektiv,” forklarer han.
Men det journalistiske håndværk er vel det samme, om man er uddannet på Rådhuspladsen eller i Svendborg?
”Jeg mener, at man får flere forskellige typer af journalister uddannet, hvis man uddanner bredt i hele landet. Og demokratiet har det bedre, hvis journalisterne ser verden og samfund forskelligt. Journalister skal sove, spise og leve sammen med de folk, som de skal lave journalistik for. Det er sundt,” forklarer Lasse Hørbye Nielsen.
I 2017 var der 105 pladser for lidt
At der i denne praktikrunde er 50 pladser for meget, er ikke tilfældigt. Praktikkoordinator på DMJX Pia Færing har fortalt Journalisten, at der er to gode grunde til denne ændring.
For det første er praktiktiden for de journaliststuderende fra DMJX blevet forkortet fra 18 til 12 måneder. Og samtidig er praktikstart blevet rykket fra 4. til 5. semester.
”Vi var nødt til at gribe til handling, da der var overskud af praktiksøgende. I 2017 var der 105 pladser for lidt, det var en forfærdelig situation. Det greb kom i efteråret 2018, hvor vi forkortede praktikken og flyttede den et halvt semester,” sagde Pia Færing til Journalisten.
Hun regner dog med, at der ved næste praktiksøgning i foråret 2020 er bedre balance mellem ansøgere og praktiksteder, har hun fortalt til Journalisten.
”Næste forår begynder vi at nærme os ligevægt.”
Det bliver værre og værre
Lasse Hørbye Nielsen tror ikke på, at der vil komme ligevægt til næste praktiksøgning.
I forårsrunden var der 60 praktikpladser i overskud, mens 15 studerende alligevel stod uden en plads.
”Og det lykkes aldrig at finde et match til alle, så der vil være 15-20 studerende, der ikke tager en plads. Jeg forventer 70 pladser i overskud, når det hele er gjort op,” siger han og tilføjer:
”For mig at se bliver det bare værre og værre.”
Fra 12 til 18 måneder
Han foreslår derfor, at de studerende får mulighed for at være i praktik i 18 måneder igen.
”Lad de studerende vælge, om de vil i 12 eller 18 måneders praktik. Det vil ikke være alle, der vælger det, men nogle vil, og hvis det bliver muligt at være i praktik i 18 måneder igen, så øger du massen og udbuddet af praktikanter,” siger han.
Hvis det viser sig, at der vil være for få praktiksteder, ”kan man jo bare slukke for de 18 måneder igen”, tilføjer han.
Handler det her ikke bare om, at du gerne vil have alle dine praktikpladser besat?
”Nej. Faktisk så overvejer vi ikke at besætte alle vores fem stillinger i denne runde, fordi vi hellere ser, at praktikanterne bliver fordelt mere ligeligt mellem praktikstederne,” siger Lasse Hørbye Nielsen.
Journalisten har forelagt praktikkoordinator Pia Færing kritikpunkterne fra Lasse Hørbye Nielsen. Hun ønsker ikke at kommentere.
Rettet 06.11 kl. 9.30: Der stod tidligere, at Lasse Hørbye Nielsen er redaktør, men den korrekte titel er redaktionschef.
6