Kritik af praktiksnyd: De studerende bliver ”revet væk”

Coronakrisen og alt for få praktikanter har gjort medierne desperate, og derfor er der mere snyd end nogensinde, lyder kritikken fra to små praktiksteder, som frygter at ende uden praktikant i år

50 praktikpladser i overskud, coronakrise og en virtuel Åbent Hus-uge. Der er massivt pres på praktiksystemet i år, og ifølge nogle praktikvejledere betyder det, at mange snyder.

En af kritikerne er Rasmus Hylleberg. Som chefredaktør og praktikvejleder på netmediet K-News oplever han, at flere studerende melder fra til forsamtaler i sidste øjeblik, fordi de allerede har lavet bindende aftaler med andre medier.

Det er ikke tilladt at lave bindende aftaler før Store Match Dag. Pointen med Åbent Hus-ugen, som er denne uge, er netop, at studerende og praktiksteder kan lære hinanden at kende, blandt andet med uforpligtende forsamtaler.

”Vi havde en, der meldte afbud, som skrev, at vi nok skulle være hurtige til at gafle de praktikanter, vi gerne ville have, fordi hun oplevede, at hendes medstuderende blev revet væk,” siger Rasmus Hylleberg.

Han mener, at de store praktiksteder har en fordel, fordi de har bedre mulighed for at nå bredt ud til de studerende.

”Det er rigtig frustrerende for os,” siger han.

Med 50 praktikpladser i overskud må en række praktiksteder forvente, at de ender uden de praktikanter, som de skal bruge.

Overholder ikke spillereglerne

Også Danmarks Naturfredningsforening oplever, at de studerende melder afbud til forsamtaler under Åbent Hus, fordi de allerede er blevet tilbudt en plads et andet sted.

”Det virker, som om det er mere voldsomt i år. Vi har allerede haft to afbud, hvor det ligger i kortene, at de studerende allerede har en aftale på plads. Det er første gang, vi oplever det allerede under Åbent Hus,” siger Kasper Pihl Møller, som er presserådgiver og praktikantvejleder i Danmarks Naturfredningsforening.

Han mener, det er problematisk, at så mange praktiksteder ikke overholder reglerne om, at man ikke må lave bindende aftaler.

”Vi har et system, der er bygget op omkring, at alle parter overholder nogle spilleregler. Hvis ikke man gør det, så har alle ikke lige muligheder. Så bør man fra uddannelsesinstitutionens side revurdere, om det er det rigtige system,” siger han.

Risikerer at stå uden praktikanter

Også Rasmus Hylleberg er frustreret over, at flere kolleger ser stort på reglerne i år.

”Jeg er utilfreds med, at man som samlet branche ikke står sammen om de retningslinjer, der er lagt frem. Og at man åbenlyst bryder dem, fordi der er for få studerende til at tage pladserne,” siger han.

Rasmus Hylleberg kan mærke, at situationen eskalerer, når først nogle er begyndt at snyde.

”Jeg fornemmer på vores facebookside for praktikantvejledere, at flere og flere medier tænker, at så laver vi også forhåndsaftaler, fordi de ikke kan gå og vente på, at alle følger reglerne. Så risikerer man at stå tilbage uden praktikanter,” siger han.

Rasmus Hylleberg kritiserer både formanden for praktikudvalget, Marianne Gram, og praktikkoordinator Martin Vestergaard for ikke at gøre nok for at sætte en stopper for problemet.

”Der er ingen repressalier over for de medier, der gør det her. Det er fint nok, at man får en løftet pegefinger. Men hvis det kun er det, så kan man jo bare blive ved med at gøre tingene, som man plejer,” siger han.

Formand: Opfør jer ordentligt

Som formand for praktikudvalget har Marianne Gram ikke et overblik over, hvor mange medier der har lavet forhåndsaftaler. Men hun kan godt forstå, at mange medier føler sig ekstra pressede i år.

”Jeg kan godt se, at der kan være en vis logik i det, fordi folk desværre er lidt mere pressede på grund af corona, men vi kan kun opfordre folk til at opføre sig ordentligt og lade være med at presse de studerende til at indgå aftaler,” siger hun.

Marianne Gram henviser til praktikudvalgets ”code of conduct”, som opfordrer praktikstederne til at respektere reglerne.

”Forsøg ikke at presse de studerende til at love eller aftale noget før deadline. Ring ikke til dem for at få dem til at sværge troskab eller bekende kulør. Bed dem ikke om at bevise deres loyalitet ved at møde op på bestemte adresser på matchdag. I må gerne signalere med positiv feedback, at de er interessante ansøgere – men deres appeller om løfter eller aftaler bør afvises venligt, men bestemt,” står der i ”code of conduct”.

Ingen straf for at snyde

Trods opfordringen til at slå hårdere ned på snyd, så ser Marianne Gram ingen sanktionsmuligheder.

”Jeg kan ikke sætte nogen i fængsel eller sende dem ind i et ministerium for at få smæk. Der er desværre ingen sanktionsmuligheder. Det har vi undersøgt. Så der er ikke andet at gøre end at appellere til moralen i vores branche,” siger hun.

Marianne Gram kan godt forstå frustrationen og hilser debatten velkommen. Men det er umuligt at finde en perfekt model, siger hun.

”Det at forsøge at finde en skudsikker og retfærdig model har jo været forsøgt mange gange. Det er jeg nok ikke selv så frustreret over, at man ikke kan finde. Det tror jeg, mange af os har lært at leve med. Men vi kan prøve at gøre det så fair som muligt.”

Praktikkoordinator for de tre uddannelser Martin Vestergaard har ikke ønsket at udtale sig, men henviser til formanden for praktikudvalget.

3 Kommentarer

Freja Vejstrup
4. AUGUST 2020
Det er noget fundamentalt galt med vinklen i denne historie, som også blev leveret med samme vinkel tidligere i foråret.

"Med 50 praktikpladser i overskud må en række praktiksteder forvente, at de ender uden de praktikanter, som de skal bruge."

Hvis praktikstederne 'skal' bruge praktikanter, må det alene være et spørgsmål om økonomi. 'Panik-dag' og 'åbent hus', har jeg aldrig hørt en studerende udtale sig positivt om, og hvis flere og flere studerende vælger at sikre sig et praktiksted på anden vis (snyde), må det være et udtryk for, at de eksisterende ordninger er i praktikstedernes interesse, ikke de studerendes. Det er et spørgsmål om at finde en helt ny løsning, som respekterer begge siders behov, både praktikant og virksomhed. Eventuelt en som minder mere om virkeligheden, hvor både arbejdsplads og ansøger må gøre sig attraktiv og tilgængelig som i et hvert andet gensidigt behov for samarbejde, hvor kompromiser må indgå og begge parters interesser anerkendes og tilstræbes.

Snyd, fingerpeg og offerroller er helt ude i hampen i en udbud og efterspørgsel sammenhæng og bør indikere at noget er galt med det nuværende arrangement. Jeg må slutte med at sige, at det for mig at se, ikke er en usund forandring at praktikstederne må kæmpe lidt om den billige arbejdskraft - dog skal det også kunne betale sig for dem, så selvfølgelig skal der laves noget som.
Ursula Taylor
3. MAJ 2020
Det er en sandhed med modifikationer, at praktikanterne bliver ‘revet væk’ - i hvert fald når det gælder TVM-praktikanterne. Her forlyder det nemlig, at en række praktiksteder har valgt at ansætte journalistpraktikanter i stillinger, der var opslåede som TVM-pladser. Det kan betyde, at nogle TVM’er nu risikerer at stå uden en praktikplads. Er det fair?
Jan Dyberg, Lektor på journalistuddannelsen på DMJX
30. APRIL 2020
Kan vi ikke sådan én gang for alvor få slået fast, at uddannelserne og praktikkoordinatorerne IKKE har ansvaret for, hvordan praktikmatchings-systemet er opbygget.
Det er praktikudvalget bl.a. med studerende og adskillige medlemmer fra branchen, der beslutter det.
Så det er hus forbi, hvis man kanaliserer sin utilfredshed med selve systemet i retning af DMJX, SDU og RUC - og praktikkoordinatorerne.

Hvis nogen snyder, er der to parter indblandet: Praktiksteder og studerende.

Hvis nogen skal sanktionere, er det Praktikudvalget...og mulighederne er - som Marianne Gram siger det - ret begrænsede.

Hvis systemet skal laves om, er det Praktikudvalgets ansvar.

Læs også

55 praktikpladser står tomme – men er manglen på pladser forbi?

De studerende har magten: 55 pladser i overskud ved Panikdag

01. NOVEMBER 2019
De går til Åbent Hus i pixeleret udgave 4

De går til Åbent Hus i pixeleret udgave

29. APRIL 2020