De går til Åbent Hus i pixeleret udgave

Forvirrende, upersonligt og ekstra nervepirrende på grund af teknik, der driller. Mød fire af de praktikansøgere, som er midt i at gå til praktikmesse og Åbent Hus på diverse onlineplatforme

Coronakrisen har vendt op og ned på processen med at matche praktiksteder med praktikanter. Denne uge holder praktikstederne ’Åbent hus’, men i en pixeleret form, hvor de studerende møder praktikstederne virtuelt, hjemme foran computerskærmen på diverse online platforme.

Det skaber nye udfordringer i den i forvejen nervepirrende proces: Teknikken er fuldstændigt afgørende, og flere mener, det bliver upersonligt og sværere at danne sig et reelt indtryk af et praktiksted via en skærm end ved et rigtigt besøg.

Journalisten har talt med fire praktiksøgende om deres oplevelser og bekymringer.

De går til Åbent Hus i pixeleret udgave Siri Franceschi oplevede den virtuelle praktikmesse som meget kaotisk. Foto: Sophia Lehrmann

Svært at få overblik

Siri Franceschi er journaliststuderende på RUC.

”Jeg var til en online forsamtale hos Politiken, der kun varede fem minutter, hvilket gør det meget svært at nå at give et indtryk af, hvem man er, og hvorfor man mener, man ville være et godt match. Men jeg kan jo godt mærke, at medierne bestemt heller ikke finder alt det her optimalt,” siger hun.

For hende kommer åbent hus-oplevelsen oven i en forvirrende oplevelse af praktikmessen, der også foregik digitalt og alt for ukoordineret, mener hun.

”Arrangementerne lå oven i hinanden, og de var alle sammen på forskellige online platforme,” fortæller Siri Franceschi.

De går til Åbent Hus i pixeleret udgave 1 På grund af tekniske problemer har Nasra Jamas hjemmeside været nede flere gange i løbet af praktiksøgningen. Foto: Hinda Jama

Hjemmeside gik ned

Nasra Jama er også journaliststuderende fra RUC. For hende har processen båret præg af tekniske problemer.

”Jeg har fået at vide, at et praktiksted ikke har kunnet komme ind på min hjemmeside. Det er virkelig et pres.” siger hun, der har sat sin mail til at spille en jingle, så hun ikke misser nye beskeder.

Hun har oplevet en forsamtale blive rykket tre gange på halvanden time. Og en forsamtale, der var overstået efter fem minutter på telefonen.

”Vi talte over telefon, så hun kunne ikke se mig. Det gjorde det sværere at aflæse hende under samtalen,” siger hun.

Det er anden gang, Nasra Jama prøver at søge praktik.

”Sidste år var lidt nemmere at overskue,” mener hun og tilføjer, at det er sværere for både praktiksøgende og praktiksteder at danne sig et indtryk via en skærm, end når man kan mødes fysisk.

De går til Åbent Hus i pixeleret udgave 2 ”Jeg var helt vildt nervøs i morges, og hvis jeg havde været ude til åbent hus med to veninder, så kunne vi jo have trøstet og krammet hinanden,” siger Mathilde Hougaard Boesen. Foto: Aleksander Klug

Meget kigge i skærm

Mathilde Hougaard Boesen, journaliststuderende på SDU, mener, det har været sværere for hendes årgang at danne sig et overblik over de mulige praktiksteder uden den fysiske praktikmesse.

”Jeg forestiller mig, at de tidligere årgange har fået en bedre fornemmelse af stemningen på det blad, hvor de søger praktik. Men jeg har jo selvfølgelig en forståelse for, hvorfor tingene er, som de er,” siger hun, som også savner at dele oplevelser og frustrationer med sine medstuderende.

”Det bliver meget med at sidde og kigge ind i en skærm,” siger hun.

De går til Åbent Hus i pixeleret udgave 3 Oscar Anker synes, Åbent Hus-arrangementerne minder meget om at gå til online undervisning. Foto: Adam Klixbüll Eisenhardt

”Helvedes matchdag”

Oscar Anker fra TV- og Medietilrettelægger på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole mener, praktiksøgende i år føler en ekstra usikkerhed på grund af den fysiske afstand, corona-reglerne skaber.

”Jeg tror godt, man kan føle sig lidt alene og udfordret af, at man ikke rigtigt ved, hvor de andre er. Nu bor jeg heldigvis sammen med en fra klassen, så vi følges heldigvis ad, men jeg tror, vi spejler os meget i de tidligere årgange, og de var jo meget fysisk sammen i forløbet,” siger han.

Praktiksøgningen er svær, selv om de 250 praktiksøgende er i en god position, fordi de er i undertal i forhold til de 300 ledige praktikstillinger.

”Vi skal jo ikke frygte for, om vi får et sted, men mere, hvad for et sted vi får. Jeg synes, det er vildt, at vi også skal igennem sådan noget, der minder om helvedes matchdag. Det at coronaen rammer, gør det jo ikke ligefrem lettere,” siger Oscar Anker.

0 Kommentarer

Læs også

DMJX overvejer at gøre sagnomspunden optagelsesprøve digital

DMJX overvejer at gøre klassisk optagelsesprøve digital

27. APRIL 2020
Peter Orry

Provinsmedier før Panikdag: ”Nogen vil blive ramt”

27. APRIL 2020
Praktikkoordinator Martin Vestergaard

Magten er hos de studerende – alt for mange praktikpladser

24. APRIL 2020