DMJX overvejer at gøre klassisk optagelsesprøve digital

Lørdag var over 900 ansøgere til virtuel optagelsesprøve på DMJX. Det gik så godt, at skolen overvejer, om testen altid skal være digital

I alt 865 håbefulde journalist-aspiranter sad lørdag spredt ud over hele Danmark, bænket ved hver deres skærm for at gennemføre optagelsesprøven på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX). Samtidig sad 66 fotograf-aspiranter til forprøve til fotojournalistuddannelsen.

Optagelsesprøven var virtuel i år for at overholde corona-restriktionerne. Men måske er det ikke sidste gang, det skal foregå på den måde. I hvert fald ikke, hvis man spørger uddannelseschef på DMJX Henrik Berggren.

”Sådan som det er gået indtil nu, så synes jeg, det er en overvejelse værd, om man skal lave det online fremover. Jeg vil i hvert fald ikke afvise, at det kunne være en fordel,” siger han.

Henrik Berggren peger på, at den klassiske prøveform, hvor ansøgere møder fysisk op på DMJX fra hele landet med egen computer, er forbundet med bøvl og omkostninger for ansøgerne.

”Og jeg oplever hvert år ansøgere, som for eksempel er på sabbatår eller bare ude at rejse, og som er frygteligt ærgerlige over ikke at kunne deltage i testen. Det vil de jo kunne, hvis det er på denne her måde,” siger han.

Så det overvejer I?

”Ja. Det gør vi. Vi kigger på resultatet af prøven nu, og så overvejer vi, om vi skal gøre sådan igen næste gang,” siger Henrik Berggren.

Ingen får lov at tage testen om

Helt uden teknisk knas forløb optagelsesprøven dog ikke. Ifølge Henrik Berggren har DMJX efter testens afvikling modtaget 25 henvendelser fra ansøgere, som har oplevet tekniske problemer undervejs.

”Når vi tidligere har haft ansøgerne samlet i vores system, så har de kørt på vores internet, og så har vi kunnet hjælpe dem. Det er noget af det, man mister, når folk sidder rundt omkring i landet,” siger Henrik Berggren.

Han fortæller, at en af henvendelserne kommer fra en ansøger, hvis internetudbyder afbrød forbindelsen midt under prøven. Hverken han eller nogen anden testdeltager får mulighed for at tage testen om i år, oplyser Henrik Berggren.

Kortere tid til viden-test

På Twitter har blandt andre Maya Tekeli, journalist og tidligere Radio24syv-vært, udtrykt sympati for ansøgerne og skrevet, at testen var præget af ”tekniske afleveringsproblemer”.

Det kan Henrik Berggren ikke genkende.

”Vores oplevelse er, at det er gået fint, også teknisk,” siger han og henviser til, at tekniske problemer aldrig kan undgås helt, heller ikke, når optagelsesprøven foregår på skolens område.

DMJX havde strammet videntesten fra at vare de normale 25 minutter til kun 15 minutter for at undgå snyd.

Kan du forstå, hvis de studerende oplever det som sværere, når de har så meget kortere tid?

”Ja, men det er jo ens for alle. Og det er ikke usædvanligt at have stresstests, hvor man presser deltagerne på tid. Det er der også andre systemer, der har,” siger Henrik Berggren.

Han fortæller, at besvarelserne af netop videntesten er den del af prøven, som DMJX er nået længst med at gennemgå indtil nu. Den såkaldte ’fordeling’ af rigtige svar matcher fordelingen fra tidligere år.

”Det lader til, at testen har virket, som den skulle,” siger han.

Flere til optagelsessamtaler

Ud over at afkorte tiden til videntesten havde DMJX en række andre greb til at minimere eventuelt snyd ved optagelsesprøven. Blandt andet skulle alle deltagere have computerens kamera tændt, så det var muligt at holde øje med, at de var alene om at gennemføre testen.

Henrik Berggren fortæller, at DMJX i øjeblikket er ved at gennemgå overvågningerne af testdeltagerne for ’episoder’, hvor der kan have været tale om snyd.

”Det kan blandt andet handle om, at der har været to personer på billedet hos os,” siger han.

Indtil videre er de stødt på ’enkelte’ episoder, men de har ikke overblik over det samlede antal.

En anden justering af testen i forhold til normalt er, at DMJX vil kalde alle, de optager, til optagelsessamtale. Så hvor de normalt har omkring 200 ansøgere til samtale efter optagelsesprøven, vil de denne gang have omkring 400 ansøgere til samtale.

DMJX optager i alt 224 studerende på journalistuddannelsen og 12 på fotojournalistuddannelsen.

1 Kommentar

Rasmus Thirup Beck
27. APRIL 2020
Her er en ide: Tjek lige, hvor mange af dem, der var til optagelsesprøven, der har skrevet til DMJX om tekniske problemer. Tror ikke deres oplevelse er, at det "gik godt" ;-)

Læs også

Digital optagelsesprøve med usædvanligt stort frafald

Digital optagelsesprøve med usædvanligt stort frafald

06. APRIL 2020
Syddansk Universitet

Kæmpe indsats mod snyd – corona gør optagelsesprøver digitale

03. APRIL 2020
data_usage
chevron_left
chevron_right