
SDU, Syddansk Universitet. Michael Klint/Ritzau Scanpix
Ingen mobiltelefoner. Intet internet. Ingen kontakt til omverdenen.
Reglerne er strikse, når journalistuddannelserne holder optagelsesprøver. Men i år bliver prøverne meget anderledes, både på SDU og DMJX.
På grund af coronakrisen må ansøgerne ikke møde fysisk op, men skal deltage digitalt. Og det stiller nye krav til uddannelsesstederne for at forhindre snyd.
Overvejede at droppe prøven
I morgen har SDU sin optagelsesprøve. Leder af journalistuddannelserne på SDU Peter Bro fortæller, at man overvejede at sløjfe prøven i år og optage på karaktergennemsnit.
”Men vi synes, det fungerer ret godt med den grundige selektion, vi plejer at lave. Det er ikke nødvendigvis dem med 11,2 i snit, der bliver de bedste journalister,” forklarer Peter Bro.
På SDU går de bedste fra den skriftlige prøve videre til en samtale.
Den skriftlige prøve på lørdag indeholder nogenlunde, hvad den plejer. Tre elementer: En videnstest, en sprogtest og en analysetest.
Filmer og tjekker de studerende
SDU har indført kontrol på en række punkter for at undgå snyd.
”Noget af det, vi har været bekymrede for, er, om det faktisk er den rigtige ansøger, som aflægger prøven. Det må ikke være den kloge farfar eller storebroren, som er ekspert i kommaer. Derfor bliver samtlige ansøgere monitoreret både i lyd og billede,” forklarer Peter Bro.
Kameraet og mikrofonen skal være tændt under hele prøven, og ansøgerne skal vise billed-id i starten. Desuden skal de vise lokalet frem for de digitale eksamensvagter i starten og undervejs i prøven for at sikre, at de faktisk sidder alene. Begge hænder skal være synlige, så man heller ikke kan google eller kommunikere på telefonen.
”Det kan virke lidt småligt. Men forestil dig, hvis halvdelen viste sig ikke at være dem, som dukker op på studiet,” siger Peter Bro.
Der indlægges korte toiletpauser, som er forskudt, så alle ikke har pause samtidig. Det handler også om at undgå, at ansøgere kan kommunikere undervejs.
Kan være lidt større frafald
Der er også et par andre tiltag mod snyd, som Peter Bro helst vil holde hemmelige, indtil prøven er overstået.
Ansøgningerne blev sendt, før coronakrisen brød ud i Danmark. Peter Bro fortæller, at den særlige situation kan betyde lidt færre deltagere i prøven i år.
”Lige nu kan vi se, at cirka 5 procent af alle ansøgerne ikke har tilmeldt sig digitalt, som man skal for at deltage i prøven. Alle plejer at dukke op til den fysiske prøve, så her kan være lidt større frafald. Måske tænker folk, at det er for bøvlet, for svært, eller måske er corona kommet lidt for tæt på i deres eget liv,” siger Peter Bro.
Flere til samtale på DMJX i år
Også DMJX har for første gang nogensinde digitaliseret optagelsesprøven. Uddannelseschef Henrik Berggreen vil helst ikke gå i detaljer med indholdet, men man har været nødt til at gentænke prøven, så den fungerer digitalt.
”Vi prøver at måle og lede efter de samme kvaliteter hos ansøgerne, som vi plejer. Men vi har måttet lave en række ændringer,” siger han.
Ligesom hos SDU har en central udfordring for DMJX været at undgå snyd. DMJX affotograferer deltagerne under prøven og tjekker deres identitet digitalt, ligesom man bruger særlig software til at låse computerne og holde øje med ansøgerne undervejs.
DMJX har besluttet, at ingen kan komme ind på skolen uden en personlig samtale i år.
”Vi plejer at lade de 100 bedste fra prøven komme direkte ind på studiet. Men i år vil alle, der kommer ind, have været til en samtale. Vi prøver at bruge samtalen strategisk sammen med prøven, også for at undgå snyd,” forklarer Henrik Berggreen.
Kan være anledning til at afskaffe fysisk prøve
Optagelsesprøven på DMJX er først om tre uger, så det er for tidligt at sige, om nogen er faldet fra, fordi prøven er digital. Men antallet af ansøgere, som er registreret i år – 1.219 – er lidt højere end sidste år – 1.135.
En ulempe ved den digitale optagelsesprøve er, at ansøgerne er sårbare for nedbrud eller dårlig internetforbindelse. Til gengæld er der også klare fordele i ikke at samle over 1.000 mennesker fysisk.
Kan det blive anledningen til, at I ikke længere laver en fysisk optagelsesprøve?
”Ja, det kan det godt. Det er lidt gammeldags at tromme så mange mennesker sammen. Den fysiske prøve har omkostninger for folk, som fx skal rejse, og vi har altid nogen i udlandet, som gerne ville være gået til prøven. Dette er en anledning til at prøve noget nyt, og så må vi se,” siger Henrik Berggreen.
Rettet klokken 10.38: Vi havde skrevet, at ansøgerne skal udvælges til skriftlig prøve baseret på en ansøgning. Det er ikke korrekt – alle kan komme til prøve, hvis de også sender en ansøgning.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.