Digital optagelsesprøve med usædvanligt stort frafald

I weekenden gik ansøgerne til journalistuddannelsen på SDU til en digital optagelsesprøve. Men usædvanligt mange tilmeldte blev væk, og i forbindelse med 10 ’hændelser’ skal det efterprøves, om de var forsøg på snyd

Omkring 480 ansøgere gik lørdag til optagelsesprøve på SDU. På grund af coronokrisen var prøven for første gang digital, og det er måske forklaringen på, at 15 procent af de tilmeldte slet ikke tog testen, forklarer leder af journalistuddannelserne på SDU Peter Bro.
”Der plejer at være nogle, som ikke dukker op på dagen, men slet ikke i det her omfang,” siger han.
Peter Bro siger, at frafaldet kan ses som udtryk for, at de ikke var motiverede nok.
”Måske har de slet ikke det drive, der skal til.”
En anden mulighed er, at ansøgerne blev væk, netop fordi testen var digital.
”Dermed har nogle, som måske kunne blive fremragende journalister, ikke søgt ind. Det vil jo være synd både for SDU og for mediebranchen,” forklarer Peter Bro.
Sammenlignet med digitale optagelsesprøver andre steder i uddannelsessystemet var frafaldet i weekenden dog lavt.
”Vi havde da helst set, at de var med i bunken,” siger han.
SDU vil nu prøve at blive klogere på, hvem der ikke tog prøven, forklarer han.

10 hændelser skal undersøges

Peter Bro siger, at prøven samlet set gik overraskende godt.
”I det store hele kom vi godt igennem dagen. Vi skal ikke ud og lave en ny skriftlig optagelsesprøve.”
For at undgå snyd skulle ansøgernes kamera og mikrofonen være tændt under hele prøven. Desuden skulle de vise lokalet frem for de digitale eksamensvagter i starten og undervejs i prøven for at sikre, at de faktisk befandt sig alene i rummet.
Det kan virke lidt småligt. Men forestil dig, hvis halvdelen viste sig ikke at være dem, som dukker op på studiet,” sagde Peter Bro fredag til Journalisten.
Ifølge Peter Bro ser det ikke ud, som om der er foregået systematisk snyd. Men der har været omkring 10 ’hændelser’. Det kan for eksempel været ansøgere, der først åbnede SDU’s tekstbehandlingsprogram, men lukkede det ned for at skrive videre i et andet program, hvor SDU ikke kunne observere dem.
”Det bliver registreret som et forsøg på snyd. Og derfor kigger vi videooptagelserne igennem af alle hændelserne. Hvis vi kan se, at der ikke er gjort noget forkert, gør vi ikke mere ved det,” siger han.
Cirka 350 tog prøven for at komme ind på bacheloruddannelsen, og 130 tog prøven for at blive optaget på cand.mag. i journalistik. I alt skal der optages 150 studerende.
Den skriftlige prøve vil blive fulgt op af en 15 minutters mundtlig samtale, som muligvis også vil gennemføres digitalt på grund af frygten for corona-smitte.

0 Kommentarer

Læs også

Syddansk Universitet

Kæmpe indsats mod snyd – corona gør optagelsesprøver digitale

03. APRIL 2020
data_usage
chevron_left
chevron_right