De studerende har magten: 55 pladser i overskud ved Panikdag

Der er 185 journaliststuderende til 240 praktikpladser ved efterårets Store Match Dag. ”Næste forår begynder vi at nærme os ligevægt,” siger praktikkoordinator (Rettet den 3/11 klokken 13:30)

Når der på onsdag er cirka 185 journaliststuderende, som skal sige ja til en praktikplads på Store Match Dag – også kendt som Panikdag, så har de nok at vælge imellem. Der er nemlig omkring 240 praktikpladser ved efterårets praktiksøgning.

Der er med andre ord 55 pladser flere, end der er praktiksøgende studerende.

Og det er der to grunde til, fortæller praktikkoordinator på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Pia Færing.

For det første er praktiktiden for journaliststuderende på DMJX blevet forkortet fra 18 til 12 måneder. Og for det andet er praktiktiden blevet rykket fra 4. semester til 5. semester.

Det er en stor ændring i forhold til tidligere, hvor der ofte var markant mangel på praktikpladser.

”Vi var nødt til at gribe til handling, da der var overskud af praktiksøgende. I 2017 var der 105 pladser for lidt, det var en forfærdelig situation. Det greb kom i efteråret 2018, hvor vi forkortede praktikken og flyttede den et halvt semester,” siger hun.

Ved praktiksøgningen i foråret var der 60 pladser for meget. 

Pia Færing håber, at der ved næste praktiksøgning i foråret 2020 er en mere lige fordeling mellem ansøgere og praktiksteder.

”Næste forår begynder vi at nærme os ligevægt.”

De studerende har lidt mere ro i maven

Mie Hovmark Christensen, formand for Danske Mediestuderende, synes ikke, det er et problem, at der er for mange pladser i forhold til studerende. Tværtimod.

”Det er langt bedre, end når det modsatte er tilfældet. Vi skal igennem en praktik for at gennemføre uddannelsen, så det er fedt for os, at der er flere pladser.”

For de studerende betyder efterårets fordeling af praktikpladser og studerende forhåbentlig, at de kan have lidt mere ro i maven, når de søger, siger hun.

”Nogle år har det været et spørgsmål, om man overhovedet kunne finde en plads eller skulle holde orlov. Så der er flere døre, der er åbne.”

Ifølge Pia Færing har den nye ordning, hvor alle studerende kun har 12 måneders praktik, betydet, at nogle praktiksteder har oprettet flere pladser. Hun har endnu ikke fået nogen tilbagemeldinger fra praktiksteder, som har trukket sig, fordi de gentagne gange har manglet en praktikant.

”Men jeg underkender ikke, at det er problematisk, at så mange praktiksteder for måske tredje gang i træk ikke får en praktikant. Hvis det står på i fem år, så går det jo ikke,” siger Pia Færing.

 

Rettet den 3. november klokken 13:30. Tidligere stod der, at det sidste citat var fra formand for Danske Mediestuderende Mie Hovmark Christensen. Citatet er fra praktikkoordinator Pia Færing. 

1 Kommentar

David Wedege
2. NOVEMBER 2019
Sikke som det bølger. Kan Færing og Journalisten mon lave en grafisk kurve over de seneste 25 år? Rød streg for antallet af praktiksøgere. Blå streg for praktikpladser.