DMJX overvejer at genindføre 18 måneders journalistpraktik

Bestyrelsen på DMJX skal snart beslutte, om de journaliststuderende praktiktid skal forlænges fra 12 til 18 måneder. Det fortæller rektor til Mediawatch. Baggrunden er det aktuelle overskud af praktikpladser

Om cirka halvanden måned skal bestyrelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) ifølge Mediawatch tage stilling til, om forsøget med at forkorte de journaliststuderendes praktiktid med seks måneder skal gøres om.

Det er knap tre år siden, praktiktiden blev forkortet fra 18 til 12 måneder. Formålet var at dæmme op for den store praktikmangel, der dengang plagede de journaliststuderende. Men som Journalisten har beskrevet, er der for anden praktiksøgning i træk overskud af praktikpladser.

”Vi kan se, at der er kommet flere praktikpladser. Der er mange medier, der opretter langt flere praktikpladser nu, end der var før. Når vi laver konsekvensberegninger fremover, kan vi se, at det ser bedre ud,” siger DMJX-rektor Trine Nielsen til Mediawatch.

På opfordring fra branchen

Ifølge rektoren er det på opfordring fra både brancheorganisationen Danske Medier, Dansk Journalistforbund og landsdækkende medier, at bestyrelsen vil se på, om praktiktiden igen skal forlænges.

Samme opfordring lød også fra flere provinsmedier tidligere på ugen.

”Det er helt afgørende at få genindført 18 måneders praktik i Aarhus. Vi var modstandere af at forkorte praktikken. Nu står vi i den situation, at der er alt for mange om buddet, når det gælder om at få fat i de studerende,” sagde Jysk Fynske Mediers Peter Orry mandag til Journalisten.

Frygter mere snyd end nogensinde

Også flere små praktiksteder er bekymrede for den aktuelle praktiksøgning. Ifølge to af dem fører coronakrisen og de alt for få praktikpladser til mere snyd end nogensinde.

”Vi havde en, der meldte afbud, som skrev, at vi nok skulle være hurtige til at gafle de praktikanter, vi gerne ville have, fordi hun oplevede, at hendes medstuderende blev revet væk,” fortæller Rasmus Hylleberg fra netmediet K-News, der frygter at ende uden praktikant.

Selv om overskuddet af praktikpladser ifølge Danske Mediestuderende er positivt, mener man også her, at praktiktiden bør forlænges.

”Allerede dengang man skar i mængden af praktik, syntes vi ikke, det var okay. Det er selvfølgelig noget, vi mener, man kan kigge på,” sagde formand Mie Hovmark i sidste uge til Journalisten.

 

4 Kommentarer

Peter Skafte
5. MAJ 2020
Tak for svar på tiltale :)
Thomas Aagaard Pallesen
1. MAJ 2020
@ Peter Skafte: Det er dejligt at få ros, men i dette tilfælde er det, som Jan skriver, desværre ufortjent :) Taksametertilskudet for praktik er så lavt, at det stort set er økonomisk neutralt for DMJX, om praktikken er to eller tre semestre. Men som underviser hilser jeg bestemt 18 måneders praktikken velkommen; fremtidens journalister har brug for at lære så meget som overhovedet muligt, og praktikstederne gør en kæmpe indsats!

mvh. Thomas Pallesen, journalist og lektor, DMJX
Jan Dyberg, lektor på DMJX
1. MAJ 2020
Peter, du tager fejl. At praktikken er forkortet fra 18 til 12 måneder, har ikke givet et ekstra semester på skolen. Uddannelsen er samlet set blevet et halvt år kortere.
Og eftersom skolen får et særligt taksametertilskud for praktiksemestrene er det ikke nogen god, økonomisk forretning for DMJX at skære i praktikken.
(Det skete som bekendt for at undgå den situation, at op mod 100 studerende stod uden praktikplads efter første runde...sådan som situationen var for få halvår siden)
Peter Skafte
30. APRIL 2020
Det er meget glædeligt, at DJMX ser konstruktivt på muligheden for 18 måneders praktik, selv om det egoistisk set er bedst for institutionen at have eleverne på skolen mest muligt. Så er der flere penge og brug for flere undervisere.
Håber meget, det bliver genindført hurtigst muligt.
Det giver i mine øjne en klar fordel for både medier og de studerende med en lang praktikperiode.

Læs også

Peter Orry

Provinsmedier før Panikdag: ”Nogen vil blive ramt”

27. APRIL 2020
Praktikkoordinator Martin Vestergaard

Magten er hos de studerende – alt for mange praktikpladser

24. APRIL 2020
Kasper Hylleberg

Kritik af praktiksnyd: De studerende bliver ”revet væk”

30. APRIL 2020