
Vogn fra TV 2 Fyn. Foto: TV 2/Fyn
I august skriver Kristina Lund Jørgensen mediehistorie. Her bliver hun landets første konstruktive redaktør på TV2/ Fyn, der har oprettet stillingen for at opgradere markant på den konstruktive journalistik.
”TV2/ Fyn laver en stor konstruktiv drejning,” siger Kristina Lund Jørgensen.
”Konstruktiv journalistik er super relevant lige nu. Der er en tillidskrise mellem medierne og dem, der bruger dem. Jeg ser konstruktiv journalistik som et greb, der kan komme den krise i møde og få bugt med tillidskrisen,” siger hun.
Kristina Lund Jørgensen er lige nu fellow på Constructive Institute i Aarhus. Hun skifter fra en stilling som journalist på Fyens Stiftstidende.
Verdens største testcenter
At oprette en stilling som konstruktiv redaktør er langtfra det eneste, TV2/ Fyn vil gøre i mediets konstruktive satsning, der går i luften fra den 1. august.
Ifølge redaktionschef Lasse Hørbye Nielsen kommer satsningen til at kunne mærkes hos alle TV2/ Fyns ansatte.
”Vores ambition er at blive verdens største testcenter for konstruktiv journalistik og at blive det bedste medie i Danmark til at lave konstruktiv journalistik,” siger han.
TV2/ Fyn har allerede arbejdet med konstruktiv journalistik i et år, understreger Lasse Hørbye Nielsen. Men mediet vil nu gøre flere ting for at gøre satsningen meget mere massiv.
Alle skal efteruddannes
For det første skal samtlige medarbejdere i løbet af efteråret på et ugelangt kursus, hvor de bliver efteruddannet i konstruktiv journalistik. Det skal give medarbejderne værktøjer til, hvordan de kan følge konstruktivt op på deres kritiske historier.
Derudover arbejder TV2/ Fyn på at indgå et samarbejde med SDU og med Constructive Institute.
Planen er, at SDU skal kobles til TV2/ Fyns projekt og før og efter satsningen undersøge, hvad det betyder for, hvordan mediets brugere oplever mediet. SDU skal også undersøge, hvordan mediets medarbejdere tager imod og bruger den konstruktive journalistik.
Derudover skal Constructive Institute efter planen coache og sparre med TV2/ Fyns ansatte. Og så bliver mediets samfundsredaktør, Jakob Risbro, efter sommer fellow på Constructive Institute.
Det skal til sidst kunne afspejles direkte i TV2/ Fyns idéudvikling og journalistik.
”For mig skal den konstruktive journalistik fortsætte, når vi normalt stopper med at udgive. Vi kan lave en serie over fire dage, hvor vi gennemgående beskriver et problem og afslører noget. Men når brugerne er i gang med at forstå historien, stopper vi i dag med at dække den,” siger han.
”I stedet for kan vi blive en uge mere på historien fremover. Vi kan beskrive den fra nye vinkler. Se på, hvordan vi kan løse problemet, og hvordan andre griber det an. Måske kan vi facilitere, at parter i en konflikt kan tale sammen og se, om de kan løse problemet. Det gør vi ikke godt nok i dag,” siger han.
Er stadig kritisk
Lasse Hørbye Nielsen mener, at det konstruktive her vil gå hånd i hånd med det kritiske.
”For os står den konstruktive journalistik ved siden af den kritiske journalistik. Vi er rigtigt gode til at lave kritisk journalistik,” siger han.
”Men vi har også lavet målgruppeanalyser, hvor vores læsere fortæller, at de bliver i dårligt humør af vores historier. Vi ser hullerne i osten frem for hele osten, mener de. Det tager vi meget alvorligt,” siger han.
Er det ikke vigtigt, at jeres historier gør folk i dårligt humør nogle gange?
”Jo, helt sikkert. Vi skal stadig lave kritisk journalistik. Det her bliver ikke jahu-journalistik og glade, men perspektivløse historier om børn i skovbørnehaven,” siger Lasse Hørbye Nielsen.
Ifølge den nye konstruktive redaktør, Kristina Lund Jørgensen, er det centralt.
”Selvfølgelig vi være kritiske og undersøgende og afsløre problemer. Men vi skal også komme skridtet videre. Vi har som medie en pligt til, at samfundet bevæger sig videre ved at pege på løsninger. Hvis vi kun bringer konflikt frem, bidrager vi til medieleden,” siger Kristina Lund Jørgensen.
Bliver TV2/ Fyn aktivistisk?
Men hvilke historier skal det egentlig kaste af sig?
Det kan hverken Lasse Hørbye Nielsen eller Kristina Lund Jørgensen lige nu sige præcist. Ifølge dem begge er en stor del af projektet også at udvikle TV2/ Fyns konstruktive værktøjskasse sammen med medarbejderne.
”Vi skal kortlægge, hvilke udfordringer vi faktisk har, og så skal vi langsomt få idéer og løsninger på bordet, så vi kan beslutte, hvilke koncepter vi skal arbejde med. Det skal først peake i foråret 2020. Hvis du skal bygge et stort hus, skal du også have et stort fundament. Du kan ikke bare gå i gang med taget,” siger Lasse Hørbye Nielsen.
Kristina Lund Jørgensen har allerede været med til at lave konstruktiv journalistik på Fyens Stiftstidende. Hun peger blandt andet på et projekt, hvor mediet hjalp lokale borgere med at finde arbejde.
Lignende kampagner kan TV2/ Fyn også give sig i kast med. Mediet skal dog ikke være aktivistisk, siger Lasse Hørbye Nielsen.
”Vi skal heller ikke promovere bestemte synspunkter,” siger Lasse Hørbye Nielsen.
Men er det ikke aktivistisk, hvis man aktivt går ind og hjælper borgere med at finde arbejde?
”Vi har været med i et lignende projekt med Fyens Stiftstidende, Odense Kommune og virksomheder, der hed beskæftigelsesalliancen. Der er ingen, der er uenig i, at folk skal arbejde. Vi vil gerne hjælpe med at finde frem til en løsning, men vi skal ikke eksempelvis promovere politiske holdninger,” siger han og fortæller.
Skal lave levende journalistik
Derudover ved TV2/ Fyn allerede nu, at den konstruktive satsning får et sidste ben: Levende journalistik.
”Det er journalistik, der ikke foregår i tv eller på papir, men ved debatmøder eller ved at være med til at arrangere en jobmesse. Det kan være at køre rundt med en bus og lege rollespil med unge mennesker under et kommunalvalg. Det er oplysning leveret på en levende platform,” siger Kristina Lund Jørgensen.
Det er noget, TV2/ Fyn allerede forsøger sig med, siger Lasse Hørbye Nielsen.
I år har TV 2 og TV 2 Regionerne blandt andet arrangeret Valgfolkemøde, hvor 6.000 mennesker mødte op på Kvægtorvet i Odense for at møde og debattere med folketingskandidater til det kommende valg.
”Når du mødes, opstår der noget på et helt andet niveau. Det er en oplevelse, der sætter sig 10 gange så meget som at se et nyhedsindslag. Det er rendyrket public service. Det er banalt. Fordi vi er mennesker, sætter mødet sig mere varigt,” siger Lasse Hørbye Nielsen.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.