Kommunikationskonsulent hængt ud med navn og foto af TV 2 Bornholm

Bornholms Kommune overvejer at klage til Pressenævnet, efter at TV 2 Bornholm på både tv og Facebook uden forelæggelse beskyldte en navngiven kommunikationskonsulent for at forhindre kilder i at udtale sig om corona. ”Vi beskriver bare det forløb, vi har haft,” siger tv-direktør

Kritisabelt og grænseoverskridende. Sådan beskriver kommunikationskonsulent i Bornholms Kommune Gitte Bisse Bertelsen den oplevelse, hun torsdag aften havde med TV 2 Bornholm.

På Facebook og i et indslag i regionalnyhederne 19:30 beskriver tv-stationen, hvordan Gitte Bisse Bertelsen ”effektivt har forhindret” TV 2 Bornholm i at få svar fra for eksempel læger og skoleledere i kommunen på en række spørgsmål om corona-smitten.

”I modsætning til informationspolitik i resten af landet, så har hun besluttet, at BRK’s (Bornholms Kommune, red.) personale ikke må deltage. Det har alle BRK’s nøglepersoner fået ordre til på mail,” lød det blandt andet i facebookopslaget fra TV 2 Bornholm.

Her havde tv-stationen også delt et billede af Gitte Bisse Bertelsen, som var fundet på hendes Linkedin-profil.

Men den udlægning er Gitte Bisse Bertelsen ikke enig i. Hun mener ikke, at hun har givet nogen mundkurv på eller lukket ned for kommunens kommunikation.

”Det var da overraskende at se sig selv udlagt på den måde. Som om det er mig personligt, der har de hensigter. Og det er grænseoverskridende, at de bruger et billede af mig fra min LinkedIn-profil,” siger hun.

Jeg var ved at kommentere et opslag, der havde mig i hovedrollen og som havde mange kommentarer- imidlertid ser det ud…

Posted by Gitte Bisse Bertelsen on Thursday, March 12, 2020

”Ikke etisk journalistik”

Gitte Bisse Bertelsen fortæller, at hun ikke er blevet forelagt kritikken fra TV 2 Bornholm, før de publicerede den i tv og på Facebook. Det mener hun, at mediet burde have gjort.

”De laver et indslag med beskyldninger rettet mod mig og min person uden at fremlægge dem for mig. Det er da kritisabelt. Det er ikke etisk journalistik i mine øjne,” siger hun.

Vil du klage til Pressenævnet?

”Det overvejer vi.”

Men ifølge direktør på TV 2 Bornholm Jan Jørgensen har TV 2 Bornholm ikke rettet nogen kritik mod Gitte Bisse Bertelsen.

”Vi beskriver bare det forløb, vi har haft. Jeg synes ikke, den beskrivelse indeholder et personangreb. Men det kan være, at min bedømmelse af situationen er forkert. Derfor har jeg også inviteret Gitte Bisse Bertelsen til at sende en klage til Pressenævnet. Vi retter selvfølgelig ind og undskylder, hvis Pressenævnet vurderer, at vi tog fejl,” siger Jan Jørgensen.

Kommentarsporet stak af

Efter publicering på Facebook torsdag har TV 2 Bornholm slettet opslaget. Men det skyldes ifølge Jan Jørgensen ikke, at TV 2 Bornholm fortryder indholdet i det. Det var derimod kommentarsporet under opslaget, der var problemet.

”Vi valgte at slette opslaget, fordi det stak af i forskellige retninger med personangreb og udokumenterede anklager mod Bornholms Kommune. I sådan en situation er det altid et dilemma, om vi skal slette enkelte kommentarer eller hele opslaget. Her slettede vi hele opslaget, fordi det var helt umuligt at styre,” siger han.

Lægger I ikke op til netop personangreb, når I hænger en navngiven medarbejder ud?

”Vi skulle måske have forudset, at det var den vej, det gik. Da jeg så debatten i kommentarsporet, tænkte jeg da også: Hvorfor gjorde vi det? Men lige så vel som jeg står til ansvar for det, vi gør, så bør hun jo også stå til ansvar for det, hun gør som kommunikationskonsulent,” siger Jan Jørgensen.

Sidder fast, når kilder ikke stiller op

Ifølge direktøren ville regionalstationen lave et Q&A-program, hvor relevante ansatte i kommunen svarede på seernes spørgsmål. Men alle endte med at aflyse med henvisning til kommunens kommunikationsstrategi. Det undrer ham.

”Vores spørgsmål handler jo ikke om Danmarks overordnede strategi i forhold til sygdommen. Det er mere jordnære spørgsmål som ’må jeg tage på plejehjemmet og besøge min moster’, ’hvad skal jeg sige til mine børn’ osv. Der er det naturligt for os som regional tv-station at bruge lokale eksperter. Men hvis de ikke kan stille op, så sidder vi jo fast,” siger han.

Selv har Gitte Bisse Bertelsen ingen kommentarer til TV 2 Bornholms kritik af kommunens kommunikationsstrategi i forbindelse med coronasmitten. Men hun afviser at have lukket ned for kommunikationen.

”Vores intention har ikke været at bremse information eller forhindre folk i at udtale sig. Vores intention har udelukkende været at koordinere de mange pressehenvendelser, som kommer, for at sikre en ensartet kommunikation i en krisesituation,” siger hun.

8 Kommentarer

Marie Wildt
16. MARTS 2020
@jesper Kofoed Der er mig bekendt én kommunikationskonsulent i Bornholms Regionskomune. En. Og ingen ‘afdeling’.
Ulrik Baltzer
16. MARTS 2020
Peter, jeg er med dig langt hen ad vejen. Men så begynder du at blande konstruktiv journalistik ind i det, og så er det, at kæden i mine øjne hopper af for dig.

Hvis du tænker over det, så har det at være konstruktiv intet med at være ukritisk at gøre. At være konstruktiv handler bl.a. om, at du i forlængelse af din kritik forsøger at give et bud på, hvordan det forhold, du kritiserer, kan ændres til det bedre.

Der sidder desværre en masse journalister derude, der tror, at det at være en rigtig journalist KUN handler om at være kritisk. Der tror, at de er noget helt særligt i branchen, fordi de altid er kritiske og aldrig formår at være andet. Jeg mener personligt, at det må være muligt for den menneskelige hjerne at kunne overkomme både at være kritisk og konstruktiv i sin tilgang til faget, og der er tilsyneladende så mange andre, der deler den opfattelse, at konstruktiv journalistik som et koncept nu har fået medvind.
Peter Simonsen
16. MARTS 2020
Ja det er der nok noget om Jesper. Det her er tydeligt eksempel på det, som rigtigt mange journalister i den arbejdende presse skal forholde sig til hver dag: At 'kommunikatører' og journalister IKKE er på samme side, men hinandens opponenter så snart en historie ikke er entydigt positiv for 'kommunikatørens' arbejdsgiver. Det er ufatteligt, at disse to modsætninger skal være i samme fagforbund. Det er måske også dette pres fra 'kommunikatørerne,' der har skabt det her begreb med 'konstruktiv journalistik.' For det er meget nemmere at komme igennem dørstopperne, når det er 'konstruktivt' og ikke kritisk.
Jesper Bech Pedersen
16. MARTS 2020
@Peter Simonsen - nu kan jeg ikke tale for Journalisten, men det er efterhånden længe siden, at fagbladet stod særligt vagt om de klassiske journalister. Det er mindst lige så meget et fagblad for kommunikatører og hvad man ellers kalder sig.

Artiklerne rettet mod den del af medlemssegmentet mangler desværre rigtig ofte den kritiske stillingtagen, som ellers tidligere altid kendetegnede Journalistens arbejde.
Peter Simonsen
16. MARTS 2020
Totalt syret vinkel for journalisternes fagblad, som burde være på journalistikkens side og ikke på dør-stoppernes side.

Damen forhindrer og blokerer for journalistisk arbejde og hun står i vejen for, at sandheden kan komme frem. Hvordan i alverden kan I vinkle på, at det på en eller anden måde er synd for hende og at journalister, der forsøger at få sandheden frem, er bad guys, der skal forsvare sig?

Flere

data_usage
chevron_left
chevron_right