En sorgens dag på Nordjyske efter 18 fyringer: ”Det gør mig frygteligt ondt”

Tillidsrepræsentant Merete Ejsing Horn siger i dag farvel til 30 kolleger i Nordjyske. Hun har en klar besked til dem: ”I har været gode og engagerede kolleger”

32 nedlagte redaktionelle stillinger – heraf 18 fyringer og 12 frivillige fratrædelser – ud af en medarbejderstab på cirka 140 redaktionelle medarbejdere.

Det var resultatet af dagens sparerunde i Nordjyske Medier, hvor der skulle findes 28 millioner kroner på det redaktionelle område i mediehuset.

”Fra morgenstunden har det været et spørgsmål om at sætte den ene fod foran den anden. Det har været en sorgens dag. Og hårdt,” siger fællestillidsrepræsentant på Nordjyske Medier Merete Ejsing Horn.

Hun var selv mødt tidligt ind fra morgenstunden for at støtte sine kolleger.

”Der var mange, der var mødt herinde, der fik en mail om, at de skulle til møde med ledelsen. Jeg var glad for, at jeg var her til at trøste og berolige folk,” siger hun.

Flere besparelser i horisonten

Nordjyske Medier står nu foran en større redaktionel omrokering ifølge Merete Ejsing Horn – og samtidig har ledelsen også annonceret, at der skal være en sparerunde i 2021.

”Den næste tid bliver hård. En ting er, at opsigelserne er delt ud. Men der er mange ting, som er uafklarede. Vi vil som tillidsfolk gøre alt, hvad vi overhovedet kan for at støtte folk,” siger hun.

Dansk Journalistforbund har også været til stede med forhandlingschef Claus Iwersen og en lokal forhandlingskonsulent på Nordjyske Medier i dag for at yde støtte og sparring til de afskedigede. Det får stor ros fra Merete Ejsing Horn.

”Det har været rigtigt godt. De har snakket individuelt med stort set alle. Der er mange, der mister deres job, som har høj anciennitet og har en stor del af deres identitet i Nordjyske. Pludselig mister de det. Det skal vi hjælpe dem igennem,” siger hun.

I Dansk Journalistforbund ærgrer formand Tine Johansen sig over nedskæringerne på Nordjyske Medier.

”Det er en voldsom trist dag i dag. Det er meget voldsomt – særligt for de enkelte berørte,” siger Tine Johansen.

”Vi er massivt til stede på Nordjyske Medier i dag. Lige nu handler det om de berørte medarbejdere. Vi skal gribe dem og hjælpe dem så godt videre som muligt.”

Ros til kollegerne

Merete Ejsing Horn kommer med ros og opmuntrende ord til sine afskedigede kolleger.

”I har alle været gode og engagerede kolleger, og I har været gode til jeres arbejde. Det gør mig frygteligt ondt at skulle sige farvel til dem. Det kan være svært at se for folk, hvorfor det lige blev dem. Det spørgsmål stiller de sig alle sammen. Det er der ikke noget svar på,” siger hun.

Hun bekræfter desuden, at alle de opsagte skal arbejde i opsigelsesperioden – men håber, at ledelsen er åben for at fritstille flere medarbejdere løbende.

”Der vil være nogle tilfælde, hvor det ikke giver mening at arbejde igennem opsigelsesperioden. Vi skal omstrukturere, og hvis din stilling bliver nedlagt, hvorfor skal du så blive her? Det kan også knibe med motivationen, hvis du kommer ind på en ny redaktion, når du tidligere har givet så meget, men ikke længere skal være en del af arbejdspladsen,” siger hun.

”Så tror jeg, det er bedre, du bliver fritstillet.”

Vil det koste kvalitet?

I Nordjyske Medier har direktør Morten Vinther tidligere over for Journalisten afvist, at sparerunden ville koste på den journalistiske kvalitet i mediehuset.

”Jeg mener ikke, det koster noget. Jeg mener, vi kigger på vores generelle forretningsomfang og får det bedste ud af situationen. Jeg vil ikke sige, det koster på kvaliteten af det redaktionelle.”

Merete Ejsing Horn mener, det risikerer at gå ud over den journalistiske kvalitet, at 32 stillinger bliver nedlagt.

”Når vi siger farvel til så mange medarbejdere, ville det være mærkeligt, hvis det ikke kunne ses på kvaliteten,” siger hun.

”Det er jeg sikker på, det kan. I hvert fald hvis vi skal fortsætte med at lave det, vi hidtil har lavet. Men jeg tror også, planen er, at vi ikke skal lave det samme som hidtil. Men der venter vi på en mere konkret plan,” siger hun.

Og indtil da …

”Desværre tror jeg stadig, det bliver svært for os som regionalt og lokalt medie at dække alle steder kritisk. En kommende plan vil vise, om jeg har grund til min bekymring,” siger hun.

Direktør Morten Vinther har tidligere afvist, at besparelserne ville koste på Nordjyske Mediers evne til at lave kritisk lokaljournalistik.

”Jeg vil gerne understrege, at vi skal have og har en lokal forankring, og vi er et mediehus i Nordjylland. Det er stadig meget vigtigt. Vi er repræsenteret rundt i Nordjylland på lokalkontorer, og det bliver vi ved med at være.”

Journalisten har kontaktet ledelsen i Nordjyske Medier for en kommentar. Denne er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

0 Kommentarer

Læs også

18 fyret og 32 redaktionelle stillinger nedlagt i stor sparerunde på Nordjyske

18 fyret og 32 redaktionelle stillinger nedlagt i stor sparerunde på Nordjyske

28. JANUAR 2020
NordjyskeHan har haft en meget klar vision

26 millioner kroner skal skæres redaktionelt i Nordjyske Medier

04. DECEMBER 2019
<span class=Overblik: Besparelserne kan ramme de ansatte hårdt i Nordjyske">

Overblik: Besparelserne kan ramme de ansatte hårdt i Nordjyske

06. DECEMBER 2019
data_usage
chevron_left
chevron_right