26 millioner kroner skal skæres redaktionelt i Nordjyske Medier

Der er lagt op til potentielt 40 nedlagte stillinger i stor sparerunde, der er blevet annonceret i Nordjyske Medier. ”Det er et meget stort hug,” siger tillidsrepræsentanten. Ledelsen afviser, det vil gå ud over kvaliteten

For tredje gang inden for 12 måneder skal Nordjyske Medier igennem en sparerunde.

Og denne gang bliver der skåret dybt.

I alt skal der spares 40 millioner kroner i mediekoncernen. 26 millioner kroner skal spares på redaktionerne i 2020. Det oplyser fællestillidsrepræsentant Merete Ejsing Horn til Journalisten. Det samme blev meldt ud til de ansatte i Nordjyske fredag.

”Det er et meget stort hug. Vi vidste godt, der ville komme en stor sparerunde, men det her er større, end vi havde frygtet,” siger hun.

Savner lyset for enden af tunnelen

Merete Ejsing Horn fortæller, at der bliver tilbudt mulighed for frivillige fratrædelser i sparerunden.

”Det er vi selvfølgelig glade for,” siger hun.

Ansatte, der vil tage en frivillig fratrædelse, kan melde sig frem til mandag.

Hun fortæller også, at nyheden er hård for medarbejderne i mediekoncernen, der i februar 2019 sagde farvel til otte kolleger i en sparerunde og i maj måtte se 13 stillinger nedlagt, da Nordjyske Medier lukkede Morsø Folkeblad og tv-stationen 24nordjyske.

”Vi er alle sammen lidt rystede. Vi ved endnu ikke, hvordan det hele præcis falder på plads. Vi ser på, om vi kan finde andre veje til at spare end ved at fyre. Nu starter vi med frivillige fratrædelser og ser, hvor langt vi kommer der,” siger Merete Ejsing Horn og tilføjer:

”Vi kunne godt snart trænge til at se noget lys for enden af tunnelen.”

Der er endnu ikke sat tal på, hvor mange stillinger Nordjyske Medier forventer at nedlægge. Men omregnes de 26 millioner kroner, der skal spares på redaktionerne, direkte til ansatte, svarer det til cirka 40 stillinger.

Trist for lokaldemokratiet

Ifølge ledelsen i Nordjyske Medier skyldes besparelser faldende annonceindtægter. Noget, der også har ramt hårdt i Jysk Fynske Medier i år, hvor man har iværksat besparelser for i alt 228 millioner kroner frem mod 2022.

Merete Ejsing Horn er bekymret for, hvordan Nordjyske Medier fremover skal løfte opgaven som kritisk lokalpresse i alle udgivelsesområder.

”Jeg synes, det er trist. Det er en vigtig samfundsopgave, vi udfører. Vi kunne også høre, da vi lukkede Morsø Folkeblad, at det ifølge mange på Mors gik ud over lokaldemokratiet,” siger hun.

”Det kan jeg kun være enig i. Det er vigtigt, at der er ressourcer til at dække det, der sker i de forskellige kommuner,” siger hun og tilføjer, at der er en ændring af organisationen i Nordjyske Medier på vej, som hun håber kan sørge for, at der ikke opstår nyhedsørkener i det nordjyske.

Det er planen, at alle frivillige fratrædelser i Nordjyske Medier skal være på plads inden jul. Sparerunden skal være endeligt effektueret i slutningen af januar 2020.

Faldende omsætning

På Nordjyske Medier fortæller direktør Morten Vinther, at nedskæringerne skyldes fald i omsætningen.

”Det er et generelt vilkår for vores branche lige nu. Går du nogle uger tilbage på Jysk Fynske Medier, så tog de også bestik af markedssituationen, der viste faldende omsætning på kerneaktiviteter. Det oplever vi også. Derfor skal vi gøre noget,” siger direktør Morten Vinther.

”Vi skal kigge på vores forretningsomfang og omkostninger. Det skal stå mål med vores omsætning. Det er en øvelse, vi desværre må lave. Det er et vilkår i branchen, der er kommet for at blive, og den situation må vi konstant tage bestik af,” siger han.

Hvilke kerneaktiviteter er det?

”Det er annoncer, abonnementer og andre ting, vi plejer at tjene penge på.”

Han fortæller desuden, at der vil være et ”element af fritstilling” i de frivillige fratrædelser, men vil ikke uddybe det.

”Det kan jeg ikke komme nærmere ind på. Det er en proces, vi kører med medarbejderne, og det synes jeg ikke, vi vil lægge frem,” siger han.

Direktør tror ikke på fald i kvalitet

Merete Ejsing Horn er bekymret for, om dette vil svække Nordjyske Mediers mulighed for at være en kritisk lokalpresse. Deler du den bekymring?

”Den deler jeg ikke. Jeg vil gerne understrege, at vi skal have og har en lokal forankring, og vi er et mediehus i Nordjylland. Det er stadig meget vigtigt. Vi er repræsenteret rundt i Nordjylland på lokalkontorer, og det bliver vi ved med at være.”

Er det ikke lidt virkelighedsfornægtende at sige, at det ikke vil gå ud over jeres kvalitet?

”Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Vi tilpasser vores forretning til de nuværende branchevilkår.”

Så du mener ikke, det koster på kvaliteten?

”Jeg mener ikke, det koster noget. Jeg mener, vi kigger på vores generelle forretningsomfang og får det bedste ud af situationen. Jeg vil ikke sige, det koster på kvaliteten af det redaktionelle.”

Er du ikke bange for, at dine medarbejdere læser det og siger: Vi tror ikke, det ikke koster noget på den journalistiske kvalitet at skære 40 millioner kroner og potentielt sige farvel til mange medarbejdere?

”Jeg mener, vi som ledelse kan stå på mål for det, der er helt nødvendige besparelser. Det er et rammevilkår. Så må vi vurdere de ressourcer, vi har, og jeg mener, vi sikrer en god kvalitet af journalistikken og den dækning, vi har som mediehus i Nordjylland.”

Jeg kan forstå, at det ikke koster noget på kvaliteten at skære 40 millioner kroner. Tak for din tid, Morten …

”Det var så lidt.”

6 Kommentarer

Kim Barren
5. DECEMBER 2019
@Bastian,

Kender du ordet troværdighed? Det er det, jeg efterlyser hos ledelsen på Nordjyske - og andre steder i mediebranchen midt i den svære tid, som alle medier står i med nedskæringer og fyringer. Og mon ikke abonnenterne kan gennemskue det, at det går udover kvaliteten, når der skæres ned på f.eks. journalister, fotografer etc.
Edith Mortensen
5. DECEMBER 2019
Måske DIREKTØRENES STILLINGER KUNNE SPARES VÆK, eller direktøren for Holstebro -Struer avis , han bruger jo kun avisen til at fremme egen private interesser. Og ikke journalistisk faglighed, som som mindstekrav burde være en betingelse.
Man kan jo ikke udelukke over 50% af læserne for at fremme egen interesser, som det så tydelig sker på dagbladet Holstebro-Struer.
Edith Mortensen
5. DECEMBER 2019
Måske DIREKTØRENES STILLINGER KUNNE SPARES VÆK, eller direktøren for Holstebro -Struer avis , han bruger jo kun avisen til at fremme egen private interesser. Og ikke journalistisk faglighed, som som mindstekrav burde være en betingelse.
Man kan jo ikke udelukke over 50% af læserne for at fremme egen interesser, som det så tydelig sker på dagbladet.
Bastian
5. DECEMBER 2019
Lars og Kim, selvfølgelig koster det på kvaliteten, men det er jo ikke noget en repræsentant for Nordjyske offentligt kan lægge ud i et interview a.h.t abonnenter osv. Brug hjernen, venner og tænk længere end egne næsetipper.
Lars Jensen
5. DECEMBER 2019
Det burde være fyringsgrundlag, at direktøren ikke for mange år siden fyrede de 40 medarbejdere - hvis de ingen betydning har for kvaliteten af avisen, så er der jo spildt millioner på den konto.

Flere

Læs også

<span class=Journalist Connie Bøgwad efter seks sparerunder på Jysk Fynske Medier: ”Jeg er vokset fra at tude”">

Journalist Connie Bøgwad efter seks sparerunder på Jysk Fynske Medier: ”Jeg er vokset fra at tude”

25. NOVEMBER 2019
Nordjyske opsiger 10 medarbejdere

Nordjyske nedlægger 13 stillinger

29. MAJ 2019

Otte fyret i sparerunde på Nordjyske: ”En rigtig, rigtig sort dag”

27. FEBRUAR 2019