Otte fyret i sparerunde på Nordjyske: ”En rigtig, rigtig sort dag”

Sparerunden på Nordjyske Medier er endt med én frivillig fratrædelse og otte fyringer. ”I øjeblikket er folk i oprør, særligt over, at én af de fyrede er en tillidsmandsbeskyttet kollega,” siger tillidsrepræsentant. Ledelsen har ingen kommentarer (Opdateret kl. 13.24)

Nedskæringer på Nordjyske Mediers ugeaviser betyder, at der i dag er blevet nedlagt ni stillinger i mediehuset, og at otte medarbejdere har fået besked på, at de er afskediget.

Det har ledelsen i dag meldt ud efter forhandlinger med mediehusets tillidsrepræsentanter, fortæller fællestillidsrepræsentant Merete Ejsing Horn til Journalisten. Hun bekræfter også, at sparerunden er afsluttet.

”Det er endt med én frivillig fratrædelse og otte opsigelser. Altså otte fyringer. I øjeblikket er folk i oprør, særligt over, at én af de fyrede faktisk er en tillidsmandsbeskyttet kollega. Det kan jeg kun tage skarp afstand fra. Vi frygtede, det ville ske, fordi han er i den gruppe. Men det er helt utilstedeligt og uacceptabelt,” siger Merete Ejsing Horn.

”Det er en rigtig, rigtig sort dag. det ville være respektløst at kalde det andet. Flere af mine kolleger her i Aalborg er kede af det og går rundt og græder. Alle er dybt berørte af det.”

Journalisten har skrevet til administrerende direktør Morten Vinther Jensen og chefredaktør Lars Jespersen for en kommentar. Chefredaktør Lars Jespersen fra Nordjyske Medier skriver i en mail til Journalisten, at mediehuset for nuværende ikke har kommentarer til fyringerne, men tilføjer:

”Det er træls, at vi er nødt til det, og især for dem, det rammer, men jo så nødvendigt på grund af faldet på ugeavismarkedet.”

 Til Mediawatch oplyser direktør Morten Vinther Jensen, at han ikke har nogen kommentarer til fyringerne på nuværende tidspunkt.

Faldende annonceindtægter i ugeaviser

Oprindeligt havde ledelsen lagt op til, at der skulle nedlægges i alt 12 stillinger på ugeaviser og foto i huset. Det havde ledelsen skrevet til medarbejderne i en intern mail, som beskrevet af Journalisten.

”De seneste to år er annonceomsætningen og -indtjeningen for vores ugeaviser blevet presset hårdt, sådan som det også ses i andre mediehuse. Samtidig har de nærlokale sites ikke fået tilstrækkeligt godt fat i såvel brugere som omsætning, så den digitale vækst kompenserer ikke for faldet på print,” lød det i mailen fra chefredaktør i Nordjyske Medier Lars Jespersen.

Fælledstillidsrepræsentant Merete Ejsing Horn har lige nu fokus på de medarbejdere, som er blevet opsagt.

Hvad er opgaven fremover?

”Vi skal tage hånd om dem, der er blevet opsagt, så godt som muligt. Og få forhandlet de bedst tænkelige vilkår hjem. Lige nu sidder folk i faglige møder, og vi har kontaktet DJ angående den fyrede tillidsmand,” siger hun til Journalisten.

Journalisten har tidligere interviewet chefredaktør Lars Jespersen om, hvorfor Nordjyske Medier skulle nedlægge stillinger. Her fortalte han, at det var, fordi Nordjyske tjente færre penger på annoncer. Hvor mange penge, Nordjyske skulle spare med nedskæringerne, oplyste han ikke.

Artiklen er opdateret klokken 13.24 med et citat fra chefredaktør for Nordjyske Medier, Lars Jespersen, der siger, at ledelsen for nuværende ikke har kommentarer.

2 Kommentarer

Thomas Szlavik
28. FEBRUAR 2019
En tillidsmand kan ikke
En tillidsmand kan ikke afskediges, hvis ikke tvingende grunde taler herfor. Den formulering i fællesoverenskomsten betyder, at tillidsmanden kan afskediges i visse situationer. Men afskedigelsen kan ikke gennemføres før, DJ har prøvet den i Det Faglige Fællesudvalg, evt, med opmand. Hvis de tvingende grunde ikke er opfyldt, skal den afskedigede har en erstatning.
Jesper Bech Pedersen
27. FEBRUAR 2019
Hvordan er det nu lige med de
Hvordan er det nu lige med de tillidsmænd? Kan de fyres lovligt under visse omstændigheder? Og har disse så været til stedet i den pågældende situation?

Kunne Journalisten ikke lave en særskilt, oplysende artikel om, hvor vidt tillidsmandsbeskyttelsen rækker?