Morten Svith vinder Spadestiksprisen 2018

Århus Stiftstidendes Morten Svith løb med Danmarks største graverpris for lokale og regionale journalister. ”Der er tale om et stykke undersøgende journalistik, lavet fra bunden,” lyder juryens begrundelse

Morten Svith fra Århus Stiftstidende vinder Spadestiksprisen 2018 for sine afsløringer af en stribe kritisable forhold i Aarhus Kommune. Det begyndte med historien om en chef, som skaffede sponsoraftaler til sin badmintonklub blandt firmaer, som havde millionkontrakter med kommunen, men mange flere afsløringer fulgte efter.

Sagen har siden ført til, at en chef og en direktør blev fyret.

Det skriver Spadestiksprisen i en pressemeddelelse.

Prisen blev uddelt i aftes på konferencen Et Spadestik Dybere i Kolding.

I Spadestiksprisens jury sad Sabine Matz, Peter Graae, Christian Jensen og Kirsten Axelsen.

I alt var 28 indstillede til Spadestiksprisen 2018. Og tre blev nomineret.

Vedholdende og væsentligt

Morten Sviths projekt vinder ifølge juryen ikke bare på konsekvens, men også på dokumentation, på vedholdenhed, på væsentlighed og på arbejdet med kilder. Hele vejen igennem har han på fornem vis holdt balancen i sin dækning. Han satte en saftig historie om sexchikane i bero af menneskeligt hensyn og har vist format, mens han har leveret den ene afsløring efter den anden, uden at han har forsøgt at blæse historierne unødvendigt op.

Enmandshær

Morten Svith har ene mand arbejdet med et omfattende materiale, og han har mødt maksimal modstand fra Aarhus Kommune, som har modarbejdet ham og efterfølgende erkendt det.

At han ene mand har stået imod er respektindgydende, skriver juryen.

”Det vidner om både faglige kvaliteter og menneskelig kapacitet. Det har krævet noget af et skjold at være enmandshær i denne sag.”

Prisen på 100.000 kroner er sponsoreret af lokale og regionale medier og skal deles ligeligt mellem Morten Svith og Aarhus Stiftstidende, som modtager de 50.000 kroner til at forstærke arbejdet med kritisk undersøgende journalistik.

Læs Journalistens portræt af Morten Svith her

1 Kommentar

Stig Jonstrup Pedersen
24. JANUAR 2018
Fuldt fortjent! Uden at
Fuldt fortjent! Uden at forklejne denne prise burde han have haft Cavling-Prisen for samme.