
Den næste panikdag skal afvikles digitalt, men flere praktiksteder ønsker nu dagen udsat på grund af coronakrisen. Kim MatthÄi Leland/Gonzales/Ritzau Scanpix
Om præcis en måned skal Store Matchdag efter planen løbe af stablen med et nyt digitalt praktiksystem. Inden da skal de studerende og medier se hinanden an, men det kommer til at foregå over skærmen i år. For på grund af corona bliver det ikke muligt at holde åbent hus-arrangementer, praktikmesse eller personlige samtaler.
Det får nu Ritzau til at foreslå, at panikdagen udskydes i en måned
”Vi kommer højst sandsynligt ikke til at lukke grupper af studerende ind på grund af smittefaren. Så de kommende praktikanter kan slet ikke komme rundt og se praktikstederne, og vi kan som arbejdsgivere ikke se dem i øjnene. Så hvorfor udsætter man det ikke en måned?” siger Ritzaus nyhedschef, Søren Funch.
Han peger på, at alle andre i Danmark må flytte rundt på planlagte begivenheder, og at det derfor også bør kunne lade sig gøre, når det handler om panikdagen.
”Hele samfundet rykker fuldstændigt rundt, så kan man vist også rykke rundt på noget undervisning for at sikre de bedst mulige forhold for det, der alt andet lige er en ekstrem vigtig beslutning for den studerendes fremtid,” siger Søren Funch.
Hul i hovedet
På TV 2 Lorry kalder nyhedschef Ninna Kokholm det ”helt hul i hovedet”, at Store Matchdag ikke udskydes.
”Vi har lavet opslag, hvor vi inviterer til samtale over Skype. Vi kan ikke holde åbent hus, og de kan ikke se praktikstedet. Det bliver vanskeligt at lave det rigtige match,” siger Ninna Kokholm.
Men Martin Vestergaard, der koordinerer praktiksøgningen mellem SDU, RUC og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, afviser, at det kan lade sig gøre at udskyde Store Matchdag.
”Vi er nødt til at få det afviklet som planlagt. Det giver en masse udfordringer, som det ville være dejligt at undgå, men de studerendes skema er fuldt besat med undervisning og eksaminer, så det er praktisk slet ikke muligt at udskyde det,” siger Martin Vestergaard.
De studerende kommer fra tre forskellige uddannelsesinstitutioner, og de er igennem en masse forskellige forløb, som er sat på skemaerne. I stedet opfordrer uddannelsesinstitutionerne de studerende og praktikstederne til at få det bedste ud af det.
”Der er rigtigt mange dilemmaer, men det er der også alle mulige andre steder i samfundet. Vi har lavet nogle forslag, om, at de kan holde åbent hus online, ligesom praktikmessen bliver online-præsentationer, hvor praktikstederne kan gøre sig tilgængelige og præsentere sig,” siger Martin Vestergaard.
Politiken: En måned gør ingen forskel
På Politiken er der da heller ikke den store opbakning til forslaget om at udskyde panikdagen. Chefredaktør Anne Mette Svane mener ikke, at en måned ekstra vil gøre den store forskel i forhold til, hvornår det er muligt for eksempel at afholde åbent hus.
”Lad os komme i gang, så vi kan give de studerende ro på. Med det nye system bliver der sikkert brug for en runde to og tre, og så kommer vi for langt hen mod sommeren. Det vil gøre en masse unge mennesker usikre i længere tid,” siger Anne Mette Svane.
Hun fortæller, at avisen i stedet er i fuld gang med at forberede sig på et digitalt forløb.
”Vi planlægger at køre samtalerne over Facetime eller Teams. Det er ærgerligt, at vi ikke kan vise dem huset og give dem en fornemmelse af det, men vi skruer mere op for den måde, vi præsenterer og sælger os selv på digitalt, og så lægger vi det ud på Facebook,” siger Anne Mette Svane.
Heller ikke fra de studerende er der opbakning til at udskyde panikdagen.
Situationen er ekstraordinær, og selv om det kan være super irriterende, så vil det være værre at udskyde, siger Mie Hovmark, der er formand for Danske Mediestuderende.
”At skubbe Store Matchdag er bare at skubbe pinen for de studerende, der allerede er gået i gang. Det kommer til at ryge ind i alt muligt andet som undervisning og eksaminer, og de vil blive mere pressede i forhold til at finde bolig og den slags. Det er ikke ønskværdigt, men alternativet er mindre ønskværdigt,” siger Mie Hovmark.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
I Praktikudvalget sidder repræsentanter fra Danske Medier, TV2, DR, Producentforeningen, de tre uddannelsesinstitutioner og for de studerende.
Ligesom Politiken er der rigtig mange praktiksteder, som allerede har lavet - eller er i gang med at lave - kreative præsentationer og nye former for onlinemøder ved "messen" og åbent hus. Jeg får utroligt mange positive tilbagemeldinger og holdningen: "Lad os få det bedste ud af det"..
Venligst Martin Vestergaard, praktikkoordinator og sekretær for Praktikudvalget.