Her til formiddag er én af topnyhederne på tv2lorry.dk en historie om, at den såkaldte ”Puttefest” i Dyrehaven for gymnasieelever i hovedstadsområdet måske udskydes til næste fredag på grund af dårligt vejr. En anden tophistorie handler om en gratis gadefest i weekenden.
I venstre hjørne er artiklerne mærket med teksten: ”TakeOver Ørestad Gymnasium”. Og sådan vil alt indhold på TV 2 Lorrys platforme være mærket denne fredag. Som et eksperiment har Lorry nemlig ladet knap 20 elever fra Ørestad Gymnasium overtage hele deres nyhedsmaskine denne fredag.
”Vi parrer alle gymnasieeleverne med de journalister, fotografer og redaktører, vi har på arbejde. Vi parrer dem én til én, men det er eleverne, der træffer beslutningerne og kører redaktionsmødet. De har kontrollen, og vi har sagt til dem, at det er dem, der har den. Vi aner ikke, hvad der kommer ud af det,” siger Morten Kjær Petersen, TV 2 Lorrys direktør.
”Vis os, hvad vigtige nyheder er for jer”
Direktøren fortæller, at Lorry i et par år har haft et samarbejde med 10 gymnasier i deres sendeområde. Eleverne har som en del af deres undervisning leveret indhold til kanalen Lorry+, og mediet har til gengæld givet eleverne efterkritik og undervisning i blandt andet presseetik.
For nylig havde de også eleverne med til en public service-høring i Herning. Her begyndte idéen om at udvide samarbejdet at spire.
”I bussen hjem talte de om, at det er mærkeligt, at medierne hele tiden omtaler de unge i tredjeperson. Ud af det opstod idéen om simpelthen at sige: Fint nok, så vis os, hvad vigtige nyheder er for jer. Vis os, hvilke historier I ville lave, og hvilke kilder I ville bruge, hvis I kunne bestemme. De mente for eksempel, at vi etablerede medier har et problem, fordi vi hele tiden bruger gamle mennesker over 30 år som kilder,” siger Morten Kjær Petersen.
Han fortæller, at den store gevinst ved eksperimentet for TV 2 Lorry er at blive klogere på, hvordan de som regionalstation bliver bedre til at nå de unge mediebrugere. Noget, som de – og de fleste andre etablerede nyhedsmedier – har svært ved i dag.
”Vi er ikke så naive at tro, at fordi eleverne har været her forbi, så sidder de der hver aften klokken 19:30 resten af deres liv. Men vi håber at få et indblik i, hvordan de tænker. Vi har jo en tendens til at tro, at det bare er noget med fest og farver og bang-bang, hvis man skal ramme de unge. Men det synes de selv er helt misforstået,” siger han.
Bliver måske nødt til at trække i bremsen
Morten Kjær Petersen fortæller, at selv om kontrollen over TV 2 Lorrys nyhedsproduktion i dag er overdraget til gymnasieeleverne, så er de ikke sluppet helt fri. Lorrys folk ved deres side vil nemlig holde et vågent øje med dem og for eksempel hele tiden spørge ind til, om dokumentationen er på plads.
”Det er klart, at kan vi se, at de for eksempel er ved at komme med en påstand, som er forkert eller ensidig, så er vi nødt til at hjælpe. Og hvis der opstår uenighed, kan det være, vi bliver nødt til at trække i bremsen. Så vi giver ikke tøjlerne 100 procent fri. Men vi giver dem 98 procent fri. Det er meget spændende og lidt nervepirrende,” siger han.
Hvad er du mest nervøs for ved eksperimentet?
”Jeg vil ikke sige, at jeg er nervøs. Jeg er enormt spændt på at se, hvordan de prioriterer dagen. Men jeg har virkelig meget tillid til de her unge mennesker, så jeg er sådan set ikke nervøs for, at vi kommer ud med noget forkert.”
Risikerer man ikke nemt, at de laver noget, som presseetisk er uden for skiven, selv om I har fortalt dem om de presseetiske principper?
”Jo. Men det er også derfor, at de én til én er koblet op med en i vagtplanen. Vi hjælper dem, så de ikke lige pludselig kommer ud på tynd is. Men vi giver dem fri i forhold til prioritering, vinkling og kildevalg,” siger Morten Kjær Petersen.
Lorrys eksperiment med at lade gymnasieelever overtage nyhedsproduktionen fortsætter de kommende tre fredage, hvor elever fra tre andre gymnasier vil deltage i eksperimentet.
Du kan høre nogle af gymnasieeleverne fortælle om deres forventninger i Lorrys indslag herunder:
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.