Ritzau forventer at være tilbage på normal drift i weekenden

Ritzau har siden tirsdag været lagt ned af et hackerangreb. ”Vores journalister hare virkelig kæmpet og ydet en fantastisk indsats,” siger direktør. Lige nu er over 100 servere én efter én ved at blive startet op igen

”Hvis det går som forventet, så kan vi så småt være tilbage ved normalen torsdag.”

Sådan sagde Ritzau-direktør Lars Vesterløkke i går til Mediawatch, efter at nyhedsbureauet siden tirsdag har kørt på nøddrift på grund af et omfattende hackerangreb.

Men her torsdag eftermiddag er Ritzau endnu ikke tilbage i normal drift, fortæller Lars Vesterløkke.

”Vores redaktionelle system tager lidt længere tid, så det kan vi desværre først producere på igen fra weekenden,” siger han til Journalisten.

”Men med nogle ting er vi tilbage på normal drift i dag. Og heldigvis kommer vi helt i gang igen i løbet af nogle dage, selv om hackerne har været helt inde i det bagerste.”

Alt kommer op at køre igen

Direktøren forklarer, at Ritzau tirsdag morgen slukkede for alt, fordi en hacker havde krypteret nyhedsbureauets backup og var gået i gang med at smadre alt. Hackeren nåede dog ikke at smadre det hele.

”Og heldigvis skulle en masse servere bare renses – så kunne de køre igen,” siger Lars Vesterløkke.

”Men det har taget et døgn at gennemgå og rense vores mere end 100 servere. Og først sent i aftes begyndte vi at starte dem op igen én efter én.”

Lars Vesterløkke fortæller, at Ritzau i første omgang har prioriteret de servere, der producerer tv-oversigter og ugeblade, fordi ugebladene har deadline i dag. De er således klar til at køre i dag. Det samme er børslisterne.

Som Mediawatch tidligere har beskrevet, krævede hackerne penge for at frigive noget af Ritzaus data. Det afviste bureauet.

Den del, der var krypteret og smadret, kan de ikke få fat i, fortæller direktøren. Til gengæld har de kunnet finde det andre steder og bygge det op derfra, så alle systemer, databaser og arkiv kan komme op at køre igen.

Har stadig sendt nyheder ud

Selv om landets største nyhedsbureau har været nede, er nyhederne stadig kommet ud. Journalister har stadig produceret historier, og kunderne har fået historierne.

”De har bare ikke fået dem på samme lette måde, som de plejer. Kunderne har skullet hente dem på en særlig live-blog og copy-paste dem derfra. Men de får altså historierne, det er bare ikke så bekvemt som normalt,” forklarer Lars Vesterløkke.

Han fortæller desuden, at Ritzaus ansatte først i dag får adgang til deres mailsystemer igen.

”Vores journalister hare virkelig kæmpet og ydet en fantastisk indsats. I starten arbejde de på deres private mails, og det var mega besværligt, men de har virkelig taget det godt. Vi burde holde en fest, men det må vi jo ikke.”

0 Kommentarer

Læs også

Automatisk kladde 34

Ritzau ramt af hackerangreb

24. NOVEMBER 2020

Bloggere med mange følgere er guf for hackere

27. SEPTEMBER 2018