
På årsdagen for Krystalnatten blev mere end 80 gravsten overhældt med maling på den jødiske gravplads Østre Kirkegård i Randers i 2019. Jens Dresling/Ritzau Scanpix
På årsdagen for Krystalnatten i 1938 i Hitlers Nazi-Tyskland blev der begået hærværk mod en jødisk gravplads i Randers. Ved hærværket sidste år blev 84 gravsten overhældt med grøn maling og en af dem påklistret et gult klistermærke med teksten ”Jude”.
Fredag blev en 39-årig leder af den højreradikale gruppe Nordfront idømt et års fængsel for hærværket. Manden blev også dømt for at male en davidsstjerne på en bankbygning, planlægge hærværk mod en bogcafé i Aarhus og dele racistisk og jødefjendsk materiale på et russisk socialt medie.
Politiken skrev i en retsreportage fra Byretten i Randers om dommen:
”Dansk topnazist dømt for antijødiske aktioner”
Mens Ritzau i stedet benævnte den dømte mand som ”aktivist” i deres nyhed om dommen:
Aktivist idømmes et års fængsel for antijødisk hærværk
Få minutter efter publiceringen ændrede Jyllands-Posten selv benævnelsen af manden i Ritzau-nyheden fra ”aktivist” til ”højreradikal”.
Rettet lørdag
I løbet af lørdagen blev brugen af ordet ”aktivist” kritiseret på sociale medier.
https://twitter.com/Karibuniii/status/1317398949066584067
Senere samme dag sendt Ritzau en rettelse ud, hvor ”aktivist” var ændret til ”højreradikal”, forklarer redaktionschef på Ritzau Martin Darling.
Han siger, at der ikke er noget galt i at bruge ordet ”aktivist”.
”Jeg ved godt, at aktivister er blevet til noget, man kun siger om folk, man synes godt om. Men slår man ordet aktivist op i en ordbog, er det et medlem af en bevægelse, der via aktive handlinger eller aktioner prøver at fremme sit mål,” forklarer han.
Ritzau overvejede også at kalde den 39-årige mand for ”gruppechef” eller ”leder”.
”Topnazist kunne vi ikke finde belæg for i dommen. Og vi er meget påpasselige med at skrive noget, vi ikke ved,” forklarer Martin Darling.
Rubrikken blev rettet efter kritikken på Twitter. Den fik Ritzau til at indse, at ordet ”aktivist” gav nogle forkerte associationer, forklarer Martin Darling.
”Vi skal forholde os til både, hvad et ord betyder, og hvordan det bliver opfattet. Derfor lavede vi det om, så der er et rigtigt forhold mellem det, vi udtrykker, og den måde, det bliver opfattet.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.