
Allan Boye Thulstrup, næstformand i DJ. Jacob Nielsen
Socialdemokratiet har foreslået at udvide ”racismeparagraffen”, så det bliver ulovligt at håne eller nedværdige folk på grund af deres kønsidentitet eller kønsudtryk.
Men det mener Dansk Journalistforbunds næstformand, Allan Boye Thulstrup, er for vidtgående et indgreb i ytringsfriheden.
”Den er svær, men vi kan ikke blive ved med at æde af ytringsfriheden,” siger han.
Den såkaldte racisme-paragraf – Straffelovens §266b – forbyder at true, håne eller nedværdige folk ”på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering”.
Socialdemokratiet har foreslået at føje begreberne kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika til loven.
”Ytringsfriheden er under pres, og det er ikke tidspunktet til at indføre flere restriktioner,” siger Allan Boye Thulstrup.
Han understreger, at Dansk Journalistforbund ikke har haft anledning til at drøfte forslaget, så han giver udtryk for sin egen holdning.
Institut foretrækker digital dannelse
Institut for Menneskerettigheder har også lagt afstand til forslaget.
”Man skal tænke sig rigtig godt om, før man indføjer en ekstra gruppe i den her bestemmelse. Det vil være en begrænsning af borgernes ytringsfrihed,” udtaler direktør Louise Holck til Ritzau.
”Jeg mener klart, vi skal lade bestemmelsen være, som den er, og håndtere problemerne med den hadefulde tale eksempelvis med digital dannelse eller andre retningslinjer,” fortsætter hun.
Allan Boye Thulstrup mener også, digital dannelse er vejen frem i stedet for at indskrænke ytringsfriheden.
”Det er skræmmende, hvordan især sociale medier har forrået debatten. Men jeg tror på, at digital dannelse er den rigtige løsning. Vi har for eksempel set virkelig gode resultater af den kampagne, som handlede om at dele andres nøgenbilleder i forlængelse af Umbrella-sagen,” siger han med henvisning til sagen, hvor en stor gruppe unge mennesker havde delt hævnporno.
Socialdemokratiet har opbakning til forslaget fra SF og Enhedslisten, mens Radikale Venstre ikke har taget stilling endnu, skriver TV 2.
”Tiderne ændrer sig. Jøder er beskyttet af det her, folk der er mørkere i huden er beskyttet af racisme-paragraffen. Og det er man også, hvis man tilhører en seksuel minoritet,” har ligestillingsordfører Lars Aslan forklaret TV 2.
”Ord betyder selvfølgelig noget: Hvordan man taler om mennesker,” fortsætter han.
Vil ikke afvise, at racisme-paragraffen er for stort et indgreb
Allan Boye Thulstrup, hvorfor skal homoseksuelle og andre minoriteter være beskyttet af racisme-paragraffen, hvis transpersoner ikke skal?
”Det er et godt spørgsmål. Det er ikke specielt fair over for folk med andre kønsidentiteter. Men jeg vil heller ikke afvise, at racisme-paragraffen i det hele taget er et for stort indgreb i ytringsfriheden. Det synes jeg er værd at overveje,” siger Allan Boye Thulstrup.
Går racisme-paragraffen for vidt?
”Jeg synes i hvert fald, det er værd at tygge på, om vi har lagt det rigtige snit,” siger næstformanden.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.