Jødehad blandt danske medier

Lørdag åbnede en udstilling på Danmarks Mediemuseum i Odense om danske mediers behandling af jøder gennem tiderne – en behandling, der i visse medier tangerede rendyrket had.

Lørdag åbnede en udstilling på Danmarks Mediemuseum i Odense om danske mediers behandling af jøder gennem tiderne – en behandling, der i visse medier tangerede rendyrket had.

»Det er et ubehageligt stykke Danmarkshistorie, vi skal konfrontere. Man får en dårlig smag i munden, når man kigger tilbage,« sagde Therkel Stræde, medarrangør lektor i historie på SDU, på udstillingens åbning fredag.

Historien om forhånelsen af jøder bliver i udstillingen bragt helt tilbage til kalkmalerierne, og så fortsætter det ellers op i tiden med store næser og nedsættende ordvalg. Det er ifølge Therkel Stræde først i 1933, at tonen i almene danske medier bliver anstændig, når det handler om jøder.

I sin åbningstale trak Therkel Stræde en rød tråd fra mediernes historiske jødehad til diskurser og retorik, man også kan opleve i dag.

»De mekanismer, man forsøgte at bruge til at holde jøderne ude, dem bruger man i dag på andre grupper. Historien gentager sig, intolerancen er en første-impuls hos mange, når man møder den fremmede,« sagde han.

Informations journalist Ulrik Dahlin har gravet i Jyllands-Postens jøde-syn i tiden efter første verdenskrig, og det bekræfter til fulde det jødehad, som Danmarks Mediemuseum udstiller. Avisens anti-semitiske orientering kom tydeligt frem i lederne, skrevet af chefredaktør Hans ’Firkant’ Hansen.

”De maa forstaa, at der kun er en Vej til at slippe af med Bolshevismen, og det er at drukne Lenin og hans jødiske Kreaturer i deres eget Blod,” hed det således i en leder den 6. december 1919.

Læs hele Ulrik Dahlins artikel i Information her.

Danmarks Mediemuseum findes på Brandts Klædefabrik i Odensen. Udstillingen løber frem til 16. marts 2009.

3 Kommentarer

Søren Rasmussen
16. OKTOBER 2008
Re: Jødehad blandt danske medier

@Nanna

Eksemplet fra Information, som jeg henviser til, handler ikke om Israel, men om hvorvidt jøderne selv var medansvarlige for Holocaust.  Det undrer mig, at Ulrik Dahlin ignorerer sin egen avis' mørke fortid.

 http://www.nomos-dk.dk/midgaard/cain2.htm

 

Nanna Mielche
16. OKTOBER 2008
Re: Jødehad blandt danske medier
Nu er der jo rimelig stor forskel på at være kritisk imod Israel og at have noget grundlæggende imod jøder.
Søren Rasmussen
13. OKTOBER 2008
Re: Jødehadet i Information

Ulrik Dahlin burde også begynde at grave i sin egen avis' syn på jøderne gennem tiden. I mange år har Information hetzet imod den jødiske nationalstat Israel, og en af bladets medarbejdere, Lars Møller Rasmussen, var endda så ekstrem, at han i en artikel i 1974 gjorde Israels grundlæggere, den jødisk-zionistiske bevægelse, medansvarlige for Holocaust.

Kilde:

 http://www.nomos-dk.dk/midgaard/cain2.htm