TV 2 Lorry vil stoppe samarbejde med kritiseret fototjeneste, hvis der ikke er styr på løn

Billeder solgt fra Presse-fotos.dk til TV 2 Lorry giver slet ingen betaling til fotografer, selv om Lorry betaler Presse-fotos.dk. Direktør for Lorry undrer sig og overvejer at stoppe samarbejdet

Nul kroner.

Så meget giver fototjenesten Presse-fotos.dk til freelancefotografer, hvis fotografernes billeder eller videoer bliver solgt videre til TV 2 Lorry.

Det viser en freelancekontrakt fra fototjenesten, Journalisten er i besiddelse af.

Og det vækker undren hos TV 2 Lorry. I en mail til Journalisten skriver direktør Morten Kjær Petersen, at TV 2 Lorry betaler Presse-fotos.dk et fast månedligt beløb for videoer og billeder fra dem.

Derfor vil TV 2 Lorry også stoppe samarbejdet med fototjenesten, hvis ikke der er styr på lønnen.

”Vi vil tage kontakt til Presse-fotos.dk og høre deres side af sagen og samtidig understrege over for dem, at vi ikke ønsker at arbejde med dem, såfremt de ikke har en aftale, som sikrer deres fotografer løn,” skriver direktør for TV 2 Lorry Morten Kjær Petersen i en mail til Journalisten.

Ritzau Scanpix tager ikke afstand

Freelancekontrakten fra Presse-fotos.dk fastslår ligeledes, at fotografer ”som udgangspunkt” ikke modtager honorar for noget af deres arbejde.

Bliver deres billeder eller videoer afsat til et medie, kan fotograferne dog få op til 300 kroner for et billede eller en video. Eksempelvis falder det beløb af, hvis et foto eller en video bliver bragt af B.T., Ekstra Bladet eller TV 2.

Ritzau Scanpix, der også er kunde hos Presse-fotos.dk, vil ikke forholde sig konkret til aflønningerne.

”Jeg kender ikke nok til alle forholdene i den konkrete sag til, at jeg kan udtale mig om den,” skriver direktør for Ritzau Scanpix Kris Kjær Nielsen i en sms.

Han tilføjer:

”Men generelt kan jeg sige, at medierne for længst har omfavnet såkaldt crowdsourcing på billedområdet,” skriver han.

Det gør det hurtigere at få billeder, end hvis medierne selv sender en fotograf af sted, skriver han. Og:

”Afregningsmodellerne for crowdsourcet indhold hviler også på nogle helt andre mekanismer end konventionelt pressefotografi. Det er en udvikling, som hverken vi eller andre kan ændre på,” skriver han.

Skarp kritik

Kontrakten har også fået skarp kritik af formand for Pressefotografforbundet Lars Lindskov i Journalisten.

”Jeg synes, det er helt ude i hampen for at sige det mildt,” har Lars Lindskov sagt.

”Den skal betales ordentligt. Det skal alt indhold i medierne. Det er med til at underminere branchen. Beløb fra nul til 300 kroner er ikke noget, man kan basere et arbejdsliv på.”

Han opfordrede i artiklen medier til at droppe samarbejdet med Presse-fotos.dk.

”Når medierne bruger deres billeder, er de med til at blåstemple brugen af virksomheden og den måde, deres fotografer opfører sig på. Medierne bør klart sige, at det er uværdigt – både deres opførsel og den løn, de betaler,” sagde Lars Lindskov.

På sin hjemmeside har Dansk Journalistforbund også advaret imod kontrakten, ligesom formand i DJ Tine Johansen kritiserer den.

Over for Journalisten har Mathias Øgendahl, ejer af Presse-fotos.dk, afvist at kommentere generelt på kritikken af freelancekontrakten. I en mail skriver han om TV 2 Lorrys kommentar:

”Jeg afstemmer naturligvis med TV 2 Lorry, hvis de henvender sig.”

4 Kommentarer

Thomas Jørgensen
1. JULI 2020
At det kan betale sig at lave en forretning på billeder af ulykker, er i sigselv noget der må undre. At store mediehuse så villigt betaler for billeder, der ofte er uoplysende - omend de er situationsaktuelle, de skaber bare yderligere undren.

En typysk overskrift: "Fatal/alvorlig ulykke, flere dræbt..." ledsaget af et foto der viser en bil med frontskader og et par redningskøretøjer, er alt andet ret ligegyldig illustration.

Man kan dog ikke forvente at medier dropper 112-fotos, ikke engang i respekt for de tilskadekomne. Der er ganske for mange "cliks" og kr. i at "illustrere" andres ulykke.
Daniel Mathiasen
30. JUNI 2020
Mathias Øgendal skriver på deres interne grupper :

''Jeg har i sidste uge - på baggrund af journalistens artikler - atter valgt at mødes med en række af vores kunder.
Jeg kan med stolthed meddele at der ikke er slinger i valsen hos hverken Newsbreak eller Lorry.
Begge blev hængt ud i sidste artikel, hvorfor jeg specifikt nævner dem her.
Lorry udtalte sig også, men har idag alligevel valgt at forlænge vores aftale - og aftalen er også idag underskrevet både af dem og af mig
Fortsæt det gode arbejde ?.
God dag ???. ''

det kan åbenbart godt betale sig at have en forretning der er baseret på Social Dumping,

men jeg håber da at Lorrys journalister har en dårlig smag i munden.
Niels Riis Ebbesen
26. JUNI 2020
Jeg kan ikke undgå at komme til at tænke på, at tilbage i 80’erne og 90’erne, der var det Lokal Eyes, som var nogle opkomlinge i branchen for 112-fotos, og deres fotografer susede rundt i døgndrift og fotograferede ulykker og brande, medens avisernes faste fotografer lå hjemme i deres senge og snorksov.

På avisernes redaktioner blev der nærmest danset “krigsdans”, efterhånden som de fastansatte fotografer kunne se, at der var flere og flere 112-billeder i aviserne, med Lokal Eyes i by linjen.

Men tiden går, og Lokal Eyes er i dag en anerkendt aktør, som har specialiseret sig i at levere billeder og videoklip til alle de store medier, og der er i dag ikke nogen som rynker på næsen af Lokal Eyes.

Paradokset er dog, at så vidt jeg kan se, så er fototjenesten Presse-foto.dk grundlagt efter nøjagtig de samme principper, som Lokal Eyes i sin tid blev bygget op på.

Og jeg forstår ikke postyret over de samarbejdsbetingelser, som Presse-foto.dk har med deres fotografer, for vi må ikke glemme den detalje, at hvis en fotograf arbejder freelance for et billedbureau, så er det helt normalt, at han først får et honorar, hvis der er nogle af hans billeder som bliver solgt videre til et medie.
Benny Kühnell
26. JUNI 2020
Det undre mig at Tv/2 Lorry betaler for billedmateriale for det har de ikke gjort før. Da Dan Tschernia var direktør var det ikke til at få så meget som fem flade øre for nyhedsvideo. Mit tidligere firma hvor jeg var ansat var ved at lukke ned i 1992. Jeg var derfor på udkik efter en ny beskæftigelse og fandt det interessant hvis jeg kunne blive ansat på Lorry da jeg selv lavede video.
I 1992 leverede jeg 10 første nyhedsindslag kvit og frit da de ikke ville betale Men gerne ville låne materialet, og jeg troede på at mit arbejde ville blive til en fast stilling men næ nej.

Da det gik op for mig at jeg blev udnyttet har jeg ikke siden leveret noget til dem.

Meget senere lavede jeg en video om Grævlingen. En dag fik jeg en mail om ikke Tv2 måtte låne den til en udsendelse 24. December “Sådan holder dyrene jul”som de havde fundet på YouTube. De tilføjede at jeg naturligvis ville blive krediteret for det.
Jeg svarede tilbage at de måtte vise x-tal minutter mod at betale x- kr.

Hørte aldrig mere fra dem.

Læs også

Presse-fotos.dk tilbyder ”som udgangspunkt” ingen betaling til fotografer

Presse-fotos.dk tilbyder ”som udgangspunkt” ingen betaling til fotografer

25. JUNI 2020
<span class=Hård kritik af fototjeneste: Fotografer drak øl og grinede på ulykkessted">

Hård kritik af fototjeneste: Fotografer fjoller og går for tæt på ulykkessteder

18. FEBRUAR 2020