Hård kritik af fototjeneste: Fotografer fjoller og går for tæt på ulykkessteder

Fotografer fra fototjenesten presse-fotos.dk opfører sig så dårligt på ulykkessteder, at det skader redningsarbejdernes tillid til fotograferne, lyder kritik fra seks fotografer. Indehaver af fototjenesten afviser klart

”Synes du, blå blink og krimistof er spændende? Har du lyst til adrenalinkick? Så kan du blive en del af vores team.”

Sådan lyder det på hjemmesiden for freelancefototjenesten presse-fotos.dk under fanen ’Bliv fotograf’.

De formuleringer er noget af det, som er faldet seks uafhængige fotografer for brystet. Mest er de dog stødt over, hvad de har oplevet, når de har været på arbejde på ulykkessteder. Derfor rejser de nu sammen en kritik.

Ifølge de seks fotografer møder fotograferne fra presse-fotos.dk alt for talstærkt op på ulykkessteder, nogle gange sammen med deres venner, de opfører sig ofte upassende og ude af trit med situationen, og så går de ofte alt for tæt på ulykkerne til stor gene for pårørende og nogle gange også redningsarbejdere.

De seks fotografer har valgt at rejse kritikken, fordi det rammer alle fotografers samarbejde med politi og redningsarbejdere, hvis nogen fotografer ikke kender kodeks for professionel opførsel på ulykkessteder.

”Når en indsatsleder vil bruge tid på at give mig en briefing, så er det, fordi han stoler på, at jeg kan finde ud af at bruge de informationer rigtigt. Vi får nogle gange sværere ved at dække nogle ting, som vi synes skal ud i offentligheden,” siger Jacob Gren, freelancefotograf, som sælger gennem billedbureauet Byrd.

”Af og til er vi flere fotografer til stede, end der er redningsfolk. Det er fuldstændigt forkert. Jeg er begyndt at få kommentarer fra politi og redningsfolk,” siger Kenneth Meyer, pressefotograf for Ekstra Bladet siden 2008.

Stifter og indehaver af presse-fotos.dk Mathias Øgendahl afviser klart kritikken.

”Vi har et stramt etisk regelsæt, som alle fotografer skal leve op til. De ved, hvordan de skal opføre sig, hvor de skal stå, og at de skal følge anvisningerne fra redningsarbejderne og politi,” siger han.

Læge skubbede kamera væk

De seks fotografer står imidlertid fast på kritikken, som de også har rejst for Dansk Journalistforbund.

Problemet, når presse-fotos.dk stiller med ’for mange’ fotografer, er ifølge dem, at hvis politi og redningsarbejdere mener, der er for mange fotografer på et ulykkessted, så bliver alle fotografer vist bort.

Et andet kritikpunkt går på, at presse-fotos-fotograferne går for tæt på ulykkesstedet i forhold til de andre fotografer. Det oplevede Kenneth Meyer blandt andet, da han var ude til en episode i Nyhavn den 26. januar, hvor en mand var faldet i vandet.

”Jeg kom lidt sent, så manden var hevet op af vandet, da jeg ankom. Jeg kunne se en af de fotografer, der står helt oppe ved siden af ambulancen og tager billeder. Jeg ser lægen tage fat i hans kamera og skubbe det væk,” fortæller han og tilføjer:

”Det ødelægger al den tillid, vi har opbygget til de her folk.”

Drak øl med unge 40 meter fra ulykke

Et tredje kritikpunkt handler om, at fotograferne fra presse-fotos.dk fjoller og opfører sig upassende på ulykkessteder.

Som eksempel fortæller Jacob Gren om en dykkerulykke i Øresund i juli sidste år, hvor presse-fotos.dk ifølge ham stillede med syv fotografer, der stod sammen og grinede. Det skulle senere vise sig, at dykkeren var omkommet ved ulykken.

”Så er der en af dem, som får kontakt til nogle unge mennesker, der sidder og drikker øl. Og så får han en øl af dem. Så sidder han 40 meter fra, hvor redningsmandskabet arbejder, og drikker øl og fjoller med nogle unge,” siger Jacob Gren og fortsætter:

”Det er der, jeg får lyst til at køre min vej. Jeg synes, man har respekt, når nogen er kommet til skade.”

Presse-fotos.dk bliver også kritiseret for altid at kreditere Mathias Øgendahl på deres billeder, også når fotografen er en helt anden.

”Det er et problem for troværdigheden,” siger Kenneth Meyer.

Indehaver afviser kritik

Selv afviser Mathias Øgendahl, at der er et problem.

Han vil ikke afvise, at en fotograf på et tidspunkt har grinet, men understreger, at alle på hans hold er blevet undervist i etik.

Han ser det ikke som problematisk, hvis presse-fotos.dk sender mange fotografer til et ulykkessted.

”Af og til har vi folk med, fordi det, vi laver, er interessant. Det kan være praktikanter, kærester eller venner, men alle, der kører med, skal følge samme retningslinjer som fotograferne,” siger Mathias Øgendahl.

Og mange fotografer samme sted giver bedre billeder, siger han.

”Jeg har ikke set noget sted, at der står, at man maks må være to fra samme sted.”

Han er også uenig i, at hans fotografer skulle gå for tæt på redningsarbejdere på ulykkessteder.

”De følger retningslinjerne og ved, at de ikke må gå i vejen,” siger Mathias Øgendahl.

”Det er mig, der har leveret billederne”

Han er helt uforstående over for beskrivelsen af, hvordan fotograferne opførte sig ved dykkerulykken i Øresund.

”Selvfølgelig drikker vi ikke øl på et gerningssted, men lad mig svare alligevel. Vi underviser i, hvor man må stå, og hvordan man opfører sig. Vi kan selvfølgelig hverken acceptere grin eller øl på et gerningssted. Det er så absurd, at det er svært at forholde sig til spørgsmålet,” siger Mathias Øgendahl.

Det er til gengæld korrekt, at billederne enten står krediteret med hans navn eller med ’presse-fotos.dk’.

”Det er ikke noget, vi som medie går så meget op i. Det er op til medierne, hvad de vælger. Det er mig, der har leveret billedet, selv om det ikke er mig, der har taget det,” siger han og tilføjer:

”Hvis du kan dokumentere, det er et problem, så gør vi noget ved det.”

Ifølge Mathias Øgendahl er hans fotografer drevet af at fortælle historier.

”Det her er ikke et spørgsmål om adrenalin og at få et kick. Vi vil fortælle historier med respekt for alle,” siger han – og afviser, at der skulle være et problem med formuleringen fra hans hjemmeside om at ”få et adrenalinkick” ud af at blive fotograf hos presse-fotos.dk.

”De andre synes også, blå blink er spændende. Ellers var de blevet bryllupsfotografer,” siger han.

29 Kommentarer

Øxenholt
23. FEBRUAR 2020
Ja nu gider jeg ikke ligge hele min forretnings plan ud her.. jeg betaler også til Diesel og hotelophold når jeg har nogen afsted og de har langt hjem.

Jeg kan afsløre at mine fotografer får en del mere end det Byrd tilbyder.

Og jeg lukker den her, det var slet ikke det at artiklen handlede om, den handlede om etik på et skade sted. Der har artiklen været god for det har givet en god debat og en opstramning hele vejen rundt er jeg sikker på.

Vi ses på vejen go aften til alle gæve fotografer amatører og proff
Per F. Paulsen
23. FEBRUAR 2020
Det handler måske ikke så meget hvad i får men mere hvad “fotograferne” får, for et billede eller tv billeder.
Det er jo dem der har udgifterne til udstyr bil brændstof, og de skal vel også betale skat.
Byrd skriver selv proff fotograf pris, et still billede 225 kr video 450 kr og så skal skatten betales.
Per Øxenholt
23. FEBRUAR 2020
Per Paulsen

Hvem dumper priserne? Hvem kører du for? Det ville være fint at fortælle det.

Den pris vi får må jo være den rigtige da der ikke er mange ører til forskel på hvad jeg tager og presse foto , Byrd, Local Eyes....... for øvrigt er der ikke mange fast ansatte fotografer der gider køre på 112 sager fordi der gælder det om at komme ud af døren lidt hurtigt både nat og dag..
Jens Knight
23. FEBRUAR 2020
@Per F.Paulsen : Tænk på hvor presset resten af det journalistiske marked ville være presset, hvis ikke alle medier var på overførselsindkomster i form af mediestøtten.
Hvis den forsvandt, så skulle du faktisk til at bage rundstykker i dit køkken.
Per F.Paulsen
23. FEBRUAR 2020
så lad være med at dumpe priserne i et i forvejen presset marked. Det er jo helt unfair konkurrence med fotografer der lever af det.
Og dem jeg arbejder for er ikke bagud på den slags stof.
Beredskabet er da også træt af der kommer nogen og laver billeder til hver eneste ligegyldige alarm, som forøvrigt aldrig har nogens interesse.

Jeg står jo heller ikke hjemme i mit køkken og bager rundstykker og sælger dem for ti øre, bare fordi det er sjovt at bage.

Flere

Læs også

Medier kritiserer Midt- og Vestsjællands Politi: Skaber grobund for bysladder

Medier kritiserer Midt- og Vestjyllands Politi: Skaber grobund for bysladder

20. NOVEMBER 2019
Fotografer ærgrer sig over sene politi-meldinger

Fotografer kritiserer politiet for lukkethed: Politiet redigerer pressen

05. DECEMBER 2019
Fotograf dømt for ikke at efterkomme opfordringer fra politi og redningsfolk

Fotograf dømt for ikke at flytte sig, da redningsfolk bad ham om det

08. JANUAR 2020