
Morten Brandborg blev frifundet sidste år i byretten, men dømt tirsdag i landsretten. Allan Rieck
”Jeg føler mig ikke mere skyldig i dag end i går.”
Sådan siger 65-årige pressefotograf Morten Brandborg, selv om han tirsdag i Østre Landsret blev fundet skyldig i en del af den sag, anklagemyndigheden havde rejst mod ham. En sag, som også var for byretten i november 2018, hvor Morten Brandborg blev frifundet.
Og tirsdag blev han endnu en gang frifundet i sagens store tiltale – nemlig om at han skulle have forhindret redningstjenesten i at gøre sit arbejde, da han tilbage i december 2017 tog billeder til eb.dk og bornholm.nu af et alvorligt trafikuheld på Bornholm.
Det er en tiltale, som kunne have givet ham op mod halvandet års fængsel.
Får bøde
Men han blev dømt skyldig i sagens mindre tiltale, nemlig om at stå i vejen og ikke have rettet sig efter de opfordringer, redningstjenesten ifølge dommen fra Østre Landsret gav ham på ulykkesstedet til at flytte sig. Det kommer til at koste Morten Brandborg en bøde på 3.000 kroner.
Onsdag er dommen kommet på skrift, og Morten Brandborg vil sammen med DJ-formand Tine Johansen og forsvarsadvokat Tyge Trier tage stilling til, om sagen er så principiel, at de skal forsøge at få den bragt for Højesteret.
Advokat: ”En uhensigtsmæssig dom”
Forsvarsadvokat Tyge Trier kalder det en ”særlig situation” og vurderer, at landsretten med dommen har foretaget ”en rigtigt hård bedømmelse” af Morten Brandborg.
”Han er frifundet for det store i sagen, men altså dømt med en bøde for ikke at efterkomme opfordringer fra politi og redningsfolk om at flytte sig fra området bag politiets afspærringer,” siger Tyge Trier.
Han siger, at han er overrasket over bøden.
”Jeg mener, at det er en uhensigtsmæssig dom, fordi den skaber tvivl om, hvordan journalister og fotografer kan arbejde bag politiafspærringer – og hvor grænserne for politiets afspærringer egentlig går,” siger Tyge Trier.
”Det er vigtigt, at pressen har den rolle med at være befolkningens øjne, også når der sker noget ubehageligt.”
DJ-formand: ”Brandærgerlig” over dommen
Tine Johansen siger, efter at have læst dommen, at hun stadig mangler svar på, præcist hvad Morten Brandborg er dømt for at have gjort forkert. Hun var selv indkaldt som vidne i retten for at fortælle om pressekortets status og den rolle, medierne spiller ved begivenheder som større ulykker.
”Jeg er uforstående, og så er jeg brandærgerlig over dommen,” siger Tine Johansen.
”Retten var enig med os i, at selvfølgelig har man som pressefotograf ret til at befinde sig på sådan et sted, at han havde et helt lovligt ærinde som repræsentant fra pressen til at fortælle om, hvad der foregår.”
”Jeg kan godt frygte, at denne her dom vil skade pressens adgang til sådan nogle begivenheder og ulykkessteder,” siger Tine Johansen.
Artiklen er opdateret 8. januar 2020 14.30 med kommentar fra Tine Johansen
Rubrik og underrubrik præciseret 8. januar 2020 14.55, så det fremgår, at Morten Brandborg ikke er dømt for at være i vejen, men for ikke at flytte sig, da redningsarbejderne bad ham om det.
7