Fotograf tiltalt for at stå i vejen ved færdselsuheld – nu frifundet

Morten Brandborg kalder det en sejr for ytringsfriheden, at han i dag blev frifundet for på en opgave ved et færdselsuheld at have hindret redningstjenestens arbejde. ”Jeg er meget lettet. Det har været en hård belastning for mig og min familie,” siger han

Fotograf og DJ-medlem Morten Brandborg er netop blevet frifundet i byretten på Bornholm, hvor han var tiltalt for at have hindret myndighedernes arbejde.

I december sidste år var han i forbindelse med et færdselsuheld på Bornholm på opgave for ekstrabladet.dk og bornholm.nu. Her mente anklagemyndigheden, at han hindrede redningstjenesten i at gøre sit arbejde, da han tog billeder til sin reportage. Og anklagemyndigheden krævede fængselsstraf.

”Jeg er meget lettet. Det har været en hård belastning for mig og min familie. Og for min nattesøvn,” siger 64-årige Morten Brandborg, da han taler med Journalisten, få minutter efter at dommen er afgjort.

Aldrig set en sag af lignende karakter

Journalisten talte tidligere på dagen med formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge.

Lars Werge fortalte, at han i sine otte år som næstformand og formand i DJ ikke har set en sag af lignende karakter.

”Det er immervæk ikke tit, at vores medlemmer kommer i en retssag for at have udført deres arbejde – og så tilmed bliver mødt med et krav om at skulle i fængsel. Det gør sagen ekstraordinær og helt speciel for DJ,” sagde han.

Lars Werge havde netop selv været i retten på Bornholm, da Journalisten talte med ham. Han havde været indkaldt som vidne for at forklare, hvad meningen er med et pressekort. Og han blev som vidne spurgt, hvornår en sag er af offentlighedens interesse.

”Kort sagt kan man sige, at hvis der er en udrykning, er det en sag med en vis offentlig interesse,” siger Lars Werge.

Men er der ikke også en grænse for, hvor meget adgang man kan få som presse?

”Jo, og det er jo en diskussion og en dialog, der er løbende på stedet. Men jeg så reportagen fra bornholm.nu med to af hans billeder, og der er intet i de billeder, der tilsiger, at manden er gået i vejen. Han har stået et stykke derfra og zoomet ind,” sagde Lars Werge, før Morten Brandborg blev frifundet.

En sejr for ytringsfriheden

Efter domsafsigelsen fortæller Morten Brandborg, at det har været et hårdt år.

”Jeg har prøvet at leve mine 64 år som et retskaffent menneske, og så bliver jeg præsenteret for noget som det her. Jeg har ikke fået så meget som en parkeringsafgift. Det har virkelig været en hård belastning for mig,” siger han.  

Morten Brandborg kalder det en meget vigtig afgørelse. Og ikke kun for ham selv.

”Det er en sejr for ytringsfriheden og for vores muligheder for at arbejde som uafhængige journalister der, hvor tingene sker,” siger han.

10 Kommentarer

Louise Haslev
27. NOVEMBER 2018
Hej Morten

Hej Morten
Sikke en dejlig nyhed.
Anita Corpas
24. NOVEMBER 2018
Kære Morten. Stort tillykke
Kære Morten. Stort tillykke og godt gået. Bedste hilsner Anita
Teddy Gehrke
23. NOVEMBER 2018
Godt gået, Morten. Men det er
Godt gået, Morten. Men det er betænkeligt, at der efterhånden er så mange eksempler på, at også politifolk optræder med selektiv hukommelse ved domstolene. Det skete efter 18. Maj-demonstrationerne på Nørrebro, og under Ri-Bus sagerne overværede vi også eksempler på, at 2-3 politifolk afgav den ordret samme forklaring. Senest var drn også gal under Tibet-sagen.
Per Daugaard
23. NOVEMBER 2018
Kære Morten.

Kære Morten.
Jeg ved at det har slidt, så stort tillykke med frifindelsen.
Det manglede bare!
De bedste hilsner. Per Daugaard
Ida Sønderby Rosgaard
23. NOVEMBER 2018
Hjertelig tillykke, Morten!
Hjertelig tillykke, Morten! Må du få en ekstraordinært dejlig weekend :-)
Mange hilsner Ida

Flere