Pressenævn strammer etiske regler for katastrofer

Medierne skal være mere varsomme med at udstille ofre, der udtaler sig under eller efter katastrofer, især på direkte tv, understreger det norske pressenævn i en ny udtalelse

Det norske pressenævn, Pressens Faglige Udvalg, har strammet op på reglerne for, hvordan medier bør dække en katastrofe. Det sker i forlængelse af Utøya-massakren sidste år, men også det seneste terrorangreb på en ambassade i Algeriet.

Det skriver journalisten.no.

PFU har tilføjet et nyt afsnit til den del af reglerne, der handler om ulykker og katastrofer. I det nye afsnit er ”formidlingspligt” blandt andet erstattet af ”et klart informationsansvar”.

Anledningen har blandt andet været, at overlevende og pårørende bliver interviewet umiddelbart efter en katastrofe – ofte på direkte tv. Men spørgsmålet er, hvilke hensyn medierne skal vise ofre, der er meget påvirkede, fordi en katastrofe netop er afsluttet eller stadig er i gang.

”Der må derfor udvises særlig varsomhed ved formidling af reaktioner fra disse (pårørende eller ofre, red.), specielt hvis reaktionerne publiceres direkte, og hvis situationen fortsat er uafklaret,” lyder det i den nye udtalelse fra PFU.

PFU har også understreget, at der er grænser for, hvordan medierne dækker offentlige markeringer af sorg ved store ulykker.

”Begræsningerne består i, at man ikke på en nærgående måde eksponerer den enkeltes private sorgreaktion. Man må være forsigtig med at knytte sorgreaktioner til navn eller bruge billeder med genkendelige personer, som viser stærke følelsesudbrud,” lyder det.

0 Kommentarer