
InsideBusiness kender også til, at deres artikler deles uden tilladelse. Jeppe Carlsen
”Op til 5 medarbejderlogins.” Det er det første krav, man møder, når man vil oprette sig som erhvervsabonnent hos erhvervsmediet InsideBusiness, men det er langtfra alle, der holder sig til de fem logins. InsideBusiness har nemlig flere gange oplevet, at abonnenter har delt deres artikler i fuld længde uden tilladelse.
”Der er en del tilfælde, hvor virksomheder ikke har fuld adgang, hvor de alligevel deler vores artikler med hele deres organisation,” siger Peter Nyholm, ansvarshavende chefredaktør og medstifter.
Delt i fuld længde
Når artiklerne bliver delt uden tilladelse, er det et brud på ophavsretten. InsideBusiness har derfor flere gange måttet kontakte de pågældende virksomheder for at få en form for bod.
”Vi forsøger i de fleste tilfælde at kontakte virksomheden og tilbyde dem fuld adgang til en højere pris, så får virksomhederne typisk også mere ud af deres abonnementer. Det er dog nogle tilfælde, hvor sagen er så voldsom, at vi bliver nødt til at sende en regning med erstatning, hvilket jo ikke er vores yndlingsopgave,” siger Peter Nyholm.
InsideBusiness står med andre ord i samme situation som forsvarsmediet Olfi, som Journalisten tidligere har skrevet om. Her var det Forsvarsministeriet, som havde delt artikler fra Olfi uden tilladelse, hvilket resulterede i, at ministeriet skal betale Olfi 285.000 kroner.
”Jeg synes, at det er ganske nederdrægtigt, hvad Forsvarsministeriet har gjort,” sagde chefredaktør på Olfi Peter Ernstved Rasmussen tidligere i dag.
Han tilføjede, at pengene er vigtige.
”Det betyder meget i en lille økonomi som Olfis,” siger han.
Svært for nye medier
Peter Nyholm fortæller, at InsideBusiness havde en sag, hvor en større virksomhed videresendte en artikel i fuld længde til en større kundegruppe. Det udløste en erstatningssag.
”Det er en masse potentielle abonnenter, som nu kan få artiklen gratis, hvilket er et stort problem.”
Han fortæller, at misbruget påvirker mediets bundlinje, men han ved ikke præcist, hvor stort tabet er.
Advokat i Dansk Journalistforbund Anders Sevel Johnsen forklarer, at hvis netmedier har mistanke om, at deres artikler bliver delt til en større kreds uden tilladelse, kan de søge om aktindsigt, ligesom Peter Ernstved Rasmussen fra Olfi gjorde.
Det er dog ikke muligt med private virksomheder og organisationer.
”Hvis du spørger en privat virksomhed, kan det være, at de har delt nogle artikler af ren og skær uvidenhed og lægger sig fladt ned,” siger Anders Sevel Johnsen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.