
”Vi starter bare med et enkelt abonnement,” lød forklaringen fra Forsvarsministeriet ifølge chefredaktør Peter Ernstved Rasmussen. Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Normalt holder forsvarsmediet Olfi skarpt øje med, hvad der foregår i Forsvarsministeriet. Det er blandt andet blevet til kritiske artikler om skiftende forsvarsministre, departementschefer og styrelseschefer. Om nepotisme, magtmisbrug og dårlig kultur.
Artiklerne har ikke bare sat dagsorden i offentligheden. Det har også interesseret Forsvarsministeriets egne ansatte.
Men nu viser det sig, at Forsvarsministeriet i to år i stor stil har distribueret Olfis betalingsartikler ud til medarbejderne uden at betale det, det skulle.
Det koster nu Forsvarsministeriet 285.000 kroner ifølge en aftale, som Dansk Journalistforbunds jurister har indgået på vegne af Olfi.
Beløbet er baseret på omfanget af artikler, antal modtagere, og hvad det ville have kostet, hvis der var tegnet et lovligt abonnement. Oveni er lagt en godtgørelse for ikke at spørge om lov.
”Forsvarsministeriet har krænket min ophavsret noget så eftertrykkeligt,” siger stifter og chefredaktør Peter Ernstved Rasmussen.
Han forklarer, at ministeriet undervejs flere gange afviste, at Olfis artikler blev sendt ud til medarbejderne.
”Jeg synes, det er skærpende, at den slags kan foregå i staten, i toppen af samfundet,” siger han.
”Nederdrægtigt”
Om forholdet mellem ministeriet og ham som journalist og stifter af et lille kritisk netmedie siger han:
”Jeg synes, at det er ganske nederdrægtigt, hvad Forsvarsministeriet har gjort. Jeg kan ikke få en anden opfattelse end, at departementet var flintrende ligeglad. Når jeg skrev kritiske artikler om dem, så ville de ikke tegne yderligere abonnementer.”
Du tror, det var sværere for dem at betale, fordi artiklerne om Forsvarsministeriet var så kritiske?
”Ja, jeg kan ikke tro andet.”
Mistanken vokser
Peter Ernstved Rasmussen forklarer, at han længe har haft en mistanke om, at Forsvarsministeriet misbrugte et enkelt abonnement på Olfi til at dele betalte artikler med medarbejderne.
Da han i 2018 indførte betaling for Olfis artikler, tilbød han Forsvarsministeriet et erhvervsabonnement til de 300 medarbejdere. Men svaret var, at prisen var for høj.
”Vi starter bare med et enkelt abonnement,” lød forklaringen ifølge Peter Ernstved Rasmussen.
Han har siden flere gange tilbudt Forsvarsministeriet at købe yderligere abonnementer. Først lød svaret, at ministeriet var tilmeldt presseklip fra Retriever. Siden lød det, at de fik, hvad de skulle bruge via Infomedia. Men ingen af forklaringerne kan passe, siger Peter Ernstved Rasmussen.
”Man har aldrig kunnet læse Olfis artikler via Retriever, og jeg har aldrig haft en fungerende aftale med Infomedia, så længe Forsvarsministeriet har været kunde hos Infomedia.”
Havde adgang til hele artiklen
Efterfølgende fik han fra en medarbejder i departementet dokumentation for, at departementets medarbejdere ikke blot havde adgang til de første gratis linjer i hver artikel.
”De kunne læse hele artiklen, der lå bag betalingsmuren.”
Peter Ernstved Rasmussen søgte derfor aktindsigt i ministeriets anvendelse og distribution af Olfis artikler. Her viste det sig, at artiklerne fra Olfi i to år var blevet distribueret i stort omfang til alle medarbejdere.
Han siger, at pengene er vigtige.
”Det betyder meget i en lille økonomi som Olfis,” siger han.
Men endnu vigtigere er princippet om, at en offentlig myndighed ikke har betalt for den journalistik, som den forbruger. Peter Ernstved Rasmussen har i forbindelse med forliget betinget sig, at han kunne omtale forliget i pressen.
”Jeg har fra begyndelsen sagt, at jeg kommer til at skrive om det. Der skal være fuld offentlighed. Det er vigtigt, at det kommer frem, at en statslig myndighed kan opføre sig på den måde,” siger han.
Nu er der indgået forlig. Men Peter Ernstved Rasmussen finder det fortsat bemærkelsesværdigt, at Forsvarsministeriet ikke bare har lagt sig fladt ned og undskyldt.
”Det bekræfter en magtfuldkommenhed og arrogance, som jeg næsten ikke kan finde ord for,” siger han.
Forsvarsministeriet har ikke nogen kommentarer i sagen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.