
Tegner Niels Bo Bojesen kan ikke tage ansvaret for, hvordan folk tolker hans tegning, siger Erik Petri. Tegning: Niels Bo Bojesen/Ritzau Scanpix
For 10 dage siden kom det frem, at Kina har forsøgt at presse svenske medier, der har lavet kritisk journalistik om Kina.
Nu retter den kinesiske kritik sig mod Jyllands-Posten, der får hug for en tegning af det kinesiske flag lavet af Niels Bo Bojesen.
Tegningen forestiller det kinesiske flag med sygdommen coronavirus i stedet for de fem stjerner.
John Liu, generalsekretær i det kinesiske handelskammer, siger i en pressemeddelelse, at tegneren Niels Bo Bojesen ”mangler almendannelse og personlige egenskaber som medfølelse og sympati”.
Det er reaktionen, der er alvorlig
Erik Petri, formand for Danske Bladtegnere, ser ikke tegningen som et problem.
”Det er reaktionen, der er alvorlig. Det kinesiske styre forsøger at kvæle enhver form for kritik. De vil bestemme, hvad der skal stå i vestlige medier,” siger han.
Han er glad for, at Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, har forsvaret tegningen.
”Vi kan ikke komme med en undskyldning for noget, vi ikke mener er forkert,” har Jacob Nybroe sagt til B.T.
Jyllands-Postens Twitter-profil er blevet oversvømmet af indlæg fra især Kina, hvor Dannebrog blandt andet tegnes som et hagekors.
Erik Petri mener på ingen måde, at Niels Bo Bojesen er ansvarlig for de kraftige reaktioner.
”Han kan ikke tage ansvaret for, hvordan folk tolker tegningen.”
Folk må tolke, som de vil
Erik Petri understreger, at Jyllands-Posten er en dansk avis, der har bestilt en dansk tegning, der handler om coronavirus – en af de vigtigste historier i verden lige nu.
”Det er en simpel tegning, som folk kan tolke, som man vil,” siger han.
Når reaktionen fra Kina er så kraftig, kan det hænge sammen med, at der i Asien ikke er samme tradition for satiretegninger som i Europa, forklarer Erik Petri.
”Derfor forstår man ikke på samme måde, at satiretegninger er den almindelige borgers mulighed for at ytre sig.”
Ifølge Ritzau har statsminister Mette Frederiksen sagt om sagen: ”Jeg vil bare sige, at fra dansk side og fra regeringens side er der kun at sige, at vi har ytringsfrihed i Danmark. Også til at tegne.”
Fra Erik Petri lyder det:
”Det bliver spændende at se, om pandaerne i Københavns Zoo pakker deres kufferter og rejser hjem igen efter den her tegning.”
En mester i at lave flag
Tegneren Niels Bo Bojesen har brugt flag i sine tegninger talrige gange.
”Han har måske brugt det kinesiske flag fem gange og Union Jack 20 gange. Han er en mester i at lave flag og ordløs satire,” siger Erik Petri.
John Liu fra det kinesiske handelskammer uddyber over for Ritzau, at han ikke har mandat til at udtale sig om eventuelle konsekvenser, men kalder tegningen helt uacceptabel.
”Vores folk sørger, og vi gør vores bedste for at støtte dem, men når vi ser på billedet, føler vi os fornærmede og vrede,” siger han.
16 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er sagen totalt uvedkommende! Kina skal ikke diktere hvad vi bringer i vores aviser i Danmark!
Det synspunkt, er der sikkert mange i vesten, som abonnerer på. Man kunne jo spørge tegneren, hvad hans mening med tegningen var, men han er tavs som graven - der er vel ikke nogen på Jyllandspostens redaktion, der har grebet ind i hans ytringsfrihed?
Det var den kinesiske ambassade der lynhurtigt udråbte det til at være en satiretegning. JP’s redaktør har forklaret, at det er en kommentar og skal ikke ses som satire, tværtimod. Hvorfor stoler man ikke på det? Prøv i stedet at se de afbillede coronavirusser som en hengiven og medfølende kommentar til en særdeles alvorlig epidemi som har ramt Kina.
Hvis vi f.eks. tænker os den situation, at der her i landet udbrød en tilsvarende epidemi med dødstal til følge, og et kinesisk dagblad kommenterede det med et opretstående dansk flag, hvor det hvide kors blev erstattet med et sorgfuldt sort. Ville vi da opfatte det som satire? Næppe nok. Snarere vil det fortolkes som værende en sympatisk kommentar til den alvorlige situation.
Lad os opfatte JP’s kinesiske flag på samme måde.
Flere