Heftig kinesisk kritik af dansk satiretegning: ”Det kinesiske styre forsøger at kvæle enhver form for kritik”

Kina forsøger at bestemme, hvad der skal stå i vestlige medier, siger Erik Petri, formanden for Danske Bladtegnere. Han forsvarer tegning i JP med det kinesiske flag

For 10 dage siden kom det frem, at Kina har forsøgt at presse svenske medier, der har lavet kritisk journalistik om Kina.

Nu retter den kinesiske kritik sig mod Jyllands-Posten, der får hug for en tegning af det kinesiske flag lavet af Niels Bo Bojesen.

Tegningen forestiller det kinesiske flag med sygdommen coronavirus i stedet for de fem stjerner.

John Liu, generalsekretær i det kinesiske handelskammer, siger i en pressemeddelelse, at tegneren Niels Bo Bojesen ”mangler almendannelse og personlige egenskaber som medfølelse og sympati”.  

Det er reaktionen, der er alvorlig

Erik Petri, formand for Danske Bladtegnere, ser ikke tegningen som et problem.

”Det er reaktionen, der er alvorlig. Det kinesiske styre forsøger at kvæle enhver form for kritik. De vil bestemme, hvad der skal stå i vestlige medier,” siger han.

Han er glad for, at Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, har forsvaret tegningen.

”Vi kan ikke komme med en undskyldning for noget, vi ikke mener er forkert,” har Jacob Nybroe sagt til B.T. 

Jyllands-Postens Twitter-profil er blevet oversvømmet af indlæg fra især Kina, hvor Dannebrog blandt andet tegnes som et hagekors.

Erik Petri mener på ingen måde, at Niels Bo Bojesen er ansvarlig for de kraftige reaktioner.

”Han kan ikke tage ansvaret for, hvordan folk tolker tegningen.”

Folk må tolke, som de vil

Erik Petri understreger, at Jyllands-Posten er en dansk avis, der har bestilt en dansk tegning, der handler om coronavirus – en af de vigtigste historier i verden lige nu.

”Det er en simpel tegning, som folk kan tolke, som man vil,” siger han.

Når reaktionen fra Kina er så kraftig, kan det hænge sammen med, at der i Asien ikke er samme tradition for satiretegninger som i Europa, forklarer Erik Petri.

”Derfor forstår man ikke på samme måde, at satiretegninger er den almindelige borgers mulighed for at ytre sig.”

Ifølge Ritzau har statsminister Mette Frederiksen sagt om sagen: ”Jeg vil bare sige, at fra dansk side og fra regeringens side er der kun at sige, at vi har ytringsfrihed i Danmark. Også til at tegne.”

Fra Erik Petri lyder det:

”Det bliver spændende at se, om pandaerne i Københavns Zoo pakker deres kufferter og rejser hjem igen efter den her tegning.”

En mester i at lave flag

Tegneren Niels Bo Bojesen har brugt flag i sine tegninger talrige gange.

”Han har måske brugt det kinesiske flag fem gange og Union Jack 20 gange. Han er en mester i at lave flag og ordløs satire,” siger Erik Petri.

John Liu fra det kinesiske handelskammer uddyber over for Ritzau, at han ikke har mandat til at udtale sig om eventuelle konsekvenser, men kalder tegningen helt uacceptabel.

”Vores folk sørger, og vi gør vores bedste for at støtte dem, men når vi ser på billedet, føler vi os fornærmede og vrede,” siger han.

16 Kommentarer

Kit Louise Strand
23. MARTS 2020
Læser først i dag, d. 23. marts ovenstående artikel med kommentarer... Igen undrer jeg mig over hvor svært mange mennesker har det med at forholde sig principielt til ytrings- og pressefrihed, men i stedet, som her, føler trang til at vurdere satiretegningens kvalitet og moralisere hvorvidt tegningen er etisk forsvarlig i denne situation:
Det er sagen totalt uvedkommende! Kina skal ikke diktere hvad vi bringer i vores aviser i Danmark!
Jesper Nielsen
31. JANUAR 2020
Kunne det for øvrigt ikke blive betragtet som strafbart at gøre grin med et andet lands flag? Straffelovens § 110 e siger: »Med bøde eller fængsel indtil 2 år straffes den, der offentligt forhåner en fremmed nation, en fremmed stat, dens flag eller andet anerkendt nationalmærke eller De Forenede Nationers eller Det Europæiske Råds flag«. Det lader til at ytringsfriheden ikke er ubegrænset...
Jacob Møller
31. JANUAR 2020
Er helt enig med Vagn Bro og Martin Kirchgässner. Der er tale om en satirisk tegning, som sætter lighedstegn mellem udbredelsen af en dødelig virusepidemi og symbolet på kinesisk kommunisme og det kinesiske folk i form af flaget. Satiren kan f.eks. fortolkes derhen, at udbredelse af kinesiske ideer (og mennesker - det kunne være Belt and Road projektet) er at betragte som en dødelig virus!
Det synspunkt, er der sikkert mange i vesten, som abonnerer på. Man kunne jo spørge tegneren, hvad hans mening med tegningen var, men han er tavs som graven - der er vel ikke nogen på Jyllandspostens redaktion, der har grebet ind i hans ytringsfrihed?
Henrik Lind Jørgensen
31. JANUAR 2020
Ganske god pointe, Arne Abrahamsen. Jeg er helt enig i, at tegningen er blevet fejlopfattet, men jeg havde så ikke tænkt på det med at corona-vira på flaget er en medfølende kommentar, men sådan kan det jo godt opfattes. Det med det sorte kors i Dannebrog må være en ren ide til Bo Bojesen, men forhåbentlig bliver det aldrig aktuelt.
Arne Abrahamsen
30. JANUAR 2020
Nu trænger vi til en anden opfattelse af Jyllands-Postens omdiskuterede tegning af det kinesiske flag.
Det var den kinesiske ambassade der lynhurtigt udråbte det til at være en satiretegning. JP’s redaktør har forklaret, at det er en kommentar og skal ikke ses som satire, tværtimod. Hvorfor stoler man ikke på det? Prøv i stedet at se de afbillede coronavirusser som en hengiven og medfølende kommentar til en særdeles alvorlig epidemi som har ramt Kina.
Hvis vi f.eks. tænker os den situation, at der her i landet udbrød en tilsvarende epidemi med dødstal til følge, og et kinesisk dagblad kommenterede det med et opretstående dansk flag, hvor det hvide kors blev erstattet med et sorgfuldt sort. Ville vi da opfatte det som satire? Næppe nok. Snarere vil det fortolkes som værende en sympatisk kommentar til den alvorlige situation.
Lad os opfatte JP’s kinesiske flag på samme måde.

Flere

data_usage
chevron_left
chevron_right