Pressefriheden banket på plads i Kina Tenna Scho

Så skete det igen – endnu en kollega er blevet overfaldet i Kina! Denne gang var det et tysk tv-hold, der filmede i Hebei-provinsen, ikke langt fra den kinesiske hovedstad.  

ARD’s korrespondent Christine Adelhardt skulle rapportere om omdannelsen fra landområde til byområde – et emne, som jævnligt skaber ballade om retten til land og dermed volder store problemer for den kinesiske regering.
De lavede blandt andet optagelser på et bytorv, hvilket er fuldt lovligt ifølge de officielle regler.

Da de kørte fra stedet, blev de jagtet af fire biler, der forsøgte at presse tv-holdets bil i grøften. De tvang bilen til at stoppe, hvorefter flere mænd forsøgte at bryde ind i bilen. Det lykkedes at slippe væk, men netop som holdet troede, de var i sikkerhed, smadrede to mænd bilens forrude med et baseballbat. Da de derefter søgte hjælp hos to motorcykelbetjente, blev de angrebet for tredje gang.

På politistationen så Adelhardt flere af sine overfaldsmænd uden dog at vide sig sikker på, om de var anholdt eller ej. For med til historien hører den vigtige detalje, at den ene af overfaldsbilerne tilhørte Kommunistpartiets lokalformand, fortalte et vidne til Adelhardt.

Ved efterforskningen fandt politiet ud af, at de lokale havde følt sig provokeret af tv-holdets tilstedeværelse. De burde have spurgt om tilladelse til at filme!
En tilladelse, der som sagt ikke er nødvendig. Men pressereglerne i Kina kan bøjes lige så let som kinesernes smidige kroppe.
For et år siden fik vi danske korrespondenter i Kina de bøjelige regler skåret ud i dansk smørrebrød af det kinesiske udenrigsministerium.

Vi blev mindet om, at reglerne uden varsel kunne ændres af de lokale myndigheder – uden at vi fik det at vide. Fulgte vi ikke reglerne, kunne de ikke garantere for vores sikkerhed. Direkte adspurgt, om det var en trussel, lød svaret, at vi godt kunne risikere bank, hvis vi ikke respekterede reglerne samt fortalte sandheden i vores artikler. En sandhed, som de i øvrigt definerede.
Når man arbejder som journalist i Kina, kender man risikoen for politisk motiverede overfald – fra statens uendeligt lange arm. I 2011 blev 27 lokale journalister anholdt og en dræbt. I 2012 blev fire udenlandske journalister overfaldet og banket.

Gruppen af danske journalister, der deltog i frokosten, var derfor ikke overrasket over truslen. Vi var snarere chokerede over den manglende indpakning af budskabet, da frokosten blev afsluttet med et par høflighedsfraser, et håndtryk og en efterladt regning.

– Tenna Schoer, journalist

0 Kommentarer