
Jesper Højberg, direktør for International Media Support. Foto: IMS
Det er ikke nemt at få økonomien til at hænge sammen, når regeringen lukker ned for adgangen til information og støttekronerne. Men det har været virkeligheden for de uafhængige medier i mange lande i år.
I sidste uge afholdt UNESCO en todages konference med fokus på pressefriheden i verden. Blandt bidragsyderne var International Media Support, der samlede op på coronapandemien effekt på den frie og uafhængige journalistik.
Helt overordnet har IMS i år spottet en negativ udvikling under krisen, hvor mange lande har tilbageholdt essentiel information om pandemien, fortæller Jesper Højberg, der er direktør for International Media Support.
”Man tilbageholder simpelthen information, der bør have offentlighedens interesse. Det er blevet et yderligere magtinstrument for myndighederne, at de centraliserer og hemmeligholder information, som egentlig bør komme offentligheden til gode. Samtidig med at de ekspanderer deres egen udlægning af historien,” siger han.
Libanon og Pakistan er to lande, hvor den frie presse har været særlig udsat i år. Men her har medierne været gode til at gribe ind og overtage regeringens rolle med at formidle information om krisen, blandt andet ved at opsøge information andre steder.
”Vores datagrundlag viser, at før corona var der en meget lille interesse for kritisk og uafhængig journalistik. Men under corona har befolkningen mistet tilliden til de offentlige statslige medier og gået over til de kritiske og uafhængige,” siger Jesper Højberg.
“Så den tillid, som myndighederne har tabt, har medierne genvundet.”
Jesper Højberg peger på det anerkendte medie Daraj i Libanon som eksempel. De har kunnet mærke et øget behov for information, som regeringen ikke har villet levere.
Derfor har mediet indgået et samarbejde med civile organisationer, som kan levere information om sygdomsspredning, som medierne ellers ville have svært med at få adgang til.
Strammere lovgivning
En anden udfordring i mange lande er ifølge Jesper Højberg, at regeringen ofte benytter lovgivningen til at censurere information.
I Pakistan har regeringen indført love, der forbyder medierne at komme med en alternativ udlægning af, hvordan covid19 spreder sig blandt befolkningen.
Mange lande har også indført cyberlovgivning, der begrænser adgangen til sociale medier, fortæller Jesper Højberg.
“På Filippinerne og i Pakistan har regeringen desuden indført forskellige regler omkring beskatning, som gør det endnu sværere for de uafhængige medier at formidle information,” siger han.
Det sker samtidig med, at der er en stigende interesse fra befolkningen om information fra kritiske og uafhængige kilder. Men desværre er mange af mediernes forretningsmodeller ved at falde fra hinanden, forklarer Jesper Højberg.
”Et af de største krisepunkter for den kritiske og uafhængige journalistisk er, at det økonomiske grundlag er blevet revet væk under medierne. Og alle offentlige støttekroner går til de medier, der allerede støtter regeringen,” siger han.
Jesper Højberg frygter, at det vil udrydde den uafhængige journalistik i verden, hvis ikke flere uafhængige donorer træder til.
”I Danmark er vi så heldige, at vi har en økonomi, der tillader, at vi kan finansiere den uafhængige journalistik. Og det samme forsøger vi at få folk til at gøre i andre lande.”
Undergraver mediernes troværdighed
I lande som Filippinerne og Pakistan er regeringen ofte selv med til at undergrave befolkningens tillid til medierne.
”Regeringer sætter trolde til at sprede rygter om særligt dygtige journalister, så tilliden til dem undergraves. I nogle tilfælde har vi også set, at regeringen går efter journalister ved at opfinde retssager imod dem,” siger Jesper Højberg.
Misinformation har været et stigende problem i mange år, men den særlige tendens under corona har ifølge Jesper Højberg været, at det er myndighederne selv, der står for at sprede falske nyheder omkring corona.
”Det ser man i lande som Zimbabwe, Jordan og Pakistan, hvor propagandamaskinerne kører på fuldt tryk.”
Og her er befolkningen afhængig af at medierne faktatjekker informationen fra myndighederne, fortæller han.
”Om man er i Danmark eller Pakistan, så er det blevet meget tydeligt, hvor vigtigt det er at have adgang til god, kritisk og uafhængig journalistik, der afdækker den her pandemi i alle dets forskellige aspekter.”
”Her har den kritiske og uafhængige journalistik vist sig at være vigtigere end nogensinde. Det har vist, at hvis man gider at lytte til befolkningen, så kan man genoprette tilliden.”
Du kan se International Media Supports session her.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.