Dansk Journalistforbund (DJ) har afvist at hjælpe den herboende udvisningstruede irakisk journalist og DJ-medlem Bahar Jasim i forbindelse med hans ankesag om afslag på asyl i Danmark.
”Asylsager er ikke vores gebet,” sagde DJ-formand Lars Werge til Journalisten i sidste uge.
Men den beslutning har vakt undren blandt flere medlemmer i DJ’s hovedbestyrelse, som nu vil have sagen taget op på næste bestyrelsesmøde den 2. marts.
”Jeg ville have det ufatteligt dårligt med at sidde i ledelsen af et forbund, som har siddet på hænderne, hvis vi om halvandet år finder ud af, at han er afgået ved døden,” siger Rasmus Mark Pedersen.
Fik hjælp til at flygte
Bahar Jasim fik i 2014 hjælp af den DJ-støttede organisation International Media Support (IMS) til at flygte fra Irak til Tyrkiet. Det skete, fordi Bahar Jasim følte sig truet af Islamisk Stat (IS) på grund af sit arbejde som journalist og fotograf. Siden rejste han til Danmark for at søge asyl.
”Vi hjælper gennem IMS truede journalister i udlandet til at flygte i sikkerhed. Det bliver lidt den omvendte verden, hvis vi godt kan hjælpe journalister i udlandet, men ikke journalister, som er kommet til Danmark og blevet medlemmer af DJ,” siger Karen Hedegaard, der også har bedt om at få rejst sagen i hovedbestyrelsen.
Både hun og Rasmus Mark Pedersen er enige med Lars Werge i, at det ikke er DJ’s opgave som fagforening at føre medlemmernes asylsager over for de danske myndigheder. Men de mener, at der må findes andre måder at hjælpe på.
”Det er forkert med den totale afvisning af at hjælpe ham. Vi er til for at hjælpe vores medlemmer. Jeg siger ikke, at vi skal stille med 7 advokater og føre en asylsag indtil døden. Men det er barokt, at man bruger så mange af medlemmernes penge på at hjælpe nødlidende journalister i udlandet i sikkerhed, men at man totalt afviser at hjælpe dem med at undgå, at de ryger tilbage i den nødlidende situation. Det skurer i mine ører,” siger Rasmus Mark Pedersen.
Sidste år gav DJ’s forskellige kredse, grupper og medarbejderforeninger 630.000 kroner til at hjælpe nødstedte journalister i udlandet gennem IMS.
”DJ er naturligvis ikke sat i verden for at føre asylsager over for myndighederne. Men nu har vi et medlem, som på grund af sit fag risikerer forfølgelse i sit hjemland, hvis han bliver udvist. Der findes mig bekendt ikke lignende sager i DJ. Derfor er det vigtigt, at vi tager en principiel diskussion om, hvad vi kan gøre i den slags sager, for der kan meget vel komme flere af dem i de kommende år,” siger Karen Hedegaard.
DJ-formand forstår ikke kritikken
DJ-formand Lars Werge kan ikke se, hvordan forbundet skal kunne hjælpe udvisningstruede DJ-medlemmer uden direkte at gå ind og føre deres asylsag over for myndighederne.
”Jeg savner konkrete eksempler på, hvad det er for en hjælp, der tænkes på. Jeg vil bede om at få kritikken uddybet på hovedbestyrelsesmødet, så vi kan drøfte det der,” siger Lars Werge.
”Vi har sagt nej til at hjælpe med hans asylsag ud fra et ressourcespørgsmål. Mig bekendt har han ikke efterspurgt anden hjælp i den forbindelse,” siger Lars Werge.
Han understreger, at DJ først og fremmest er til for at hjælpe medlemmerne med løn- og arbejdsvilkår samt karriererådgivning og efteruddannelse.
Karen Hedegaard har umiddelbart ikke et konkret bud på, hvordan DJ skal hjælpe Bahar Jasim uden at føre hans ankesag om asyl. En sag som Flygtningenævnet på et tidspunkt skal tage endelig stilling til.
”Det vil jeg vente med at udtale mig om, til vi har diskuteret det i hovedbestyrelsen. Jeg er ikke afklaret om, hvilke muligheder vi har for eventuelt at hjælpe Bahar Jasim. Men som jeg forstår det, så beder han ikke om, at vi fører hans asylsag, men om hjælp til at sende et brev til myndighederne, og vi kan se på, om der eventuelt er andre måder at hjælpe ham på,” siger Karen Hedegaard.
Rasmus Mark Pedersen peger dog på en ting, som DJ allerede nu bør sørge for at gøre.
”Jeg har bedt Lars Werge om at sikre, at den vurdering, som IMS har lavet af Bahar Jasims sikkerhedssituation, kommer ham i hænde, så han kan bruge den, og den kan indgå i asylbehandlingen,” siger Rasmus Mark Pedersen.
Lars Werge vil nu få undersøgt, om IMS sikkerhedsvurdering allerede indgår i asylsagen eller ej.
”Der er ingen grund til, at vi bruger ressourcer på det, hvis den vurdering allerede indgår i hans sag i forvejen,” siger Lars Werge.
I mandags afviste Lars Werge også muligheden for, at DJ hjælper Bahar Jasim med at skrive et brev til de danske myndigheder.
”Vi har ikke noget ønske om at indgive en sådan standardskrivelse. Det bliver hurtigt også standard at forholde sig til. Hvis vi decideret skal gå ind i den konkrete sag, indebærer det også, at vi går nærmere ind i sagen og foretager en vurdering. Det er ikke der, vi vælger at prioritere vores ressourcer,” sagde Lars Werge dengang til Journalisten.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Ovenstående svar viser vel meget godt, hvorfor DJ ikke skal gå ind i sager, som ikke har med medlemmernes løn- og arbejdsvilkår at gøre. DJ ved ikke meget om og har heller ikke ressourcer til at gå ind i sager om hverken udlændingelovgivning, sociale sager, skilsmisser eller alle mulige andre situationer, som mennesker kan komme ud i. Hvis man vil støtte asylsøgere, må man gøre det på anden vis end gennem fag-foreningen. For eksempel gennem et politisk parti.
Da jeg efter læsning i på journalisten.dk om debatten om den asylsøgende Bahar Jasim e-mailede Ahmed Najm, direktøren for fotobureauet Metrography, hvor Bahar Jasim tidligere arbejdede, fik jeg følgende svar:
Dear Lars,
Nice to E-meet you.
Bahar Jasin was working as an office assistant since 2013 until September 2014.The managing director of Metrography which he is my brother was covering the conflict between ISIL and Iraqi forces in a south of Kirkuk city,he injured and ISIL fighters took him as a hostage in 12th of June 2014.The fact is after the situation of Kamaran (the managing director) some people like journalists,bloggers and photographers flees to Europe and requested asylum and they wanted to use Kamaran's case!!! this in not the first time to receive email like your email for making double check,last year I received an email from Germany and Switzerland and they asked about other people if they threatened By ISIL or not.. I didn't hear that Bahar threatened by ISIS and I didn't see any threatens by my eyes.. Bahar was living in Sulaimaniyah which it's safest city in Iraq and his parents house was in Kirkuk which it's under Iraqi and Kurdistan region control and it didn't take by ISIS. If Bahar has threatened by ISIL as Metrography team we are not aware about it but if he has a proof then we don't have anything to say!
Please do not hesitate to send emails if you got any questions! Thanks
Best of Regards,
Ahmed Najm
Managing Director
Metrography – The First Iraqi Photo Agency
Mobile: +964(0) 7512424849
+964(0) 7700434241
Skype: metrography_office
www.metrography.org