
”Vi tager selvfølgelig vores medlemsdemokrati så alvorligt, at hvis der kommer en skriftlig begæring, så behandler vi den, og så er det min indstilling, at vi skal have et ekstraordinært delegeretmøde. Men jeg kommer ikke til at udtale mig i en personalesag, så der skal vi lige have afstemt nogle forventninger,” siger Tine Johansen. Flemming Leitorp
Der er i skrivende stund sat 323 underskrifter på en underskriftindsamling for at få afholdt et ekstraordinært delegeretmøde i Dansk Journalistforbund (DJ). Underskriftindsamlingen havde til formål at indsamle over 300 underskrifter fra medlemmer af forbundet. Det er nemlig, hvad der skal til, for at hovedbestyrelsen i DJ, ifølge forbundets vedtægter, skal tage stilling til forslag fra medlemmerne og i dette tilfælde beslutte, om der skal indkaldes til et ekstraordinært delegeretmøde. Noget, vi tidligere har skrevet om på Journalisten.
Formålet med et delegeretmøde er at få svar på de spørgsmål, der har rejst sig blandt nogle medlemmer af DJ, efter at Øjvind Hesselager fratrådte som redaktør på Journalisten, står der på hjemmesiden for indsamlingen.
DJ begynder at verificere navne i dag
Lotte Bilberg, ansv. redaktør på Aarhus Universitets avis, Omnibus, står bag underskriftsindsamlingen, som hun sendte i går eftermiddag til formand i DJ Tine Johansen.
Tine Johansen bekræfter at have modtaget en liste med 332 navne, og DJ vil i dag gå i gang med at verificere, at alle underskrivere er medlem af fagforeningen. Hun fortæller desuden, at sagen vil blive drøftet i forretningsudvalget senere på ugen og senere i HB. Her vil formanden indstille til, at der bliver holdt et ekstraordinært delegeretmøde.
”Vi tager selvfølgelig vores medlemsdemokrati så alvorligt, at hvis der kommer en skriftlig begæring, så behandler vi den, og så er det min indstilling, at vi skal have et ekstraordinært delegeretmøde. Men jeg kommer ikke til at udtale mig i en personalesag, så der skal vi lige have afstemt nogle forventninger,” siger hun.
Vil stadig have uddybende forklaring
På hjemmesiden for underskriftindsamlingen kan man læse, at baggrunden for anmodningen om et ekstraordinært delegeretmøde er den pressemeddelelse, der blev udsendt af Dansk Journalistforbund med titlen ’Chefredaktør på fagbladet Journalisten, Øjvind Hesselager, stopper efter godt otte år på posten.’
”Særligt forventes følgende passage om den ansvarshavendes varetagelse af sit hverv uddybet: ’ (…) Men hans journalistisk kompromisløse linje har også slidt på relationen mellem parterne, og DJ er nået til et punkt, hvor der må en ny person på posten som redaktør for Journalisten for at skabe en anden og ny relation’,” står der i underskriftindsamlingen.
Den formulering står stadig ved magt, siger Lotte Bilberg. Hun understreger dog, at der er sket meget i forbundet, siden hun oprettede indsamlingen, Lars Werge trak sig og direktør Elisabeth Geday er blevet opsagt. Derudover kan hun læse i underskrivernes begrundelser, at mange har forskellige grunde til, at de gerne vil have et ekstraordinært delegeretmøde. Også Tine Johansen er i tvivl om, hvad forventningerne til et ekstraordinært delegeretmøde er.
En ting er dog sikkert: De, der ønsker en forklaring på, hvorfor Øjvind Hesselager blev tilbudt en frivillig fratrædelse som redaktør, får det ikke på et eventuelt ekstraordinært delegeretmøde.
”Jeg kommer ikke til at udtale mig om en personalesag på et ekstraordinært delegeretmøde,” siger formand Tine Johansen.
”Vi forventer af andre arbejdsgivere, at de behandler personalesager med fortrolighed og ordentlighed, og derfor skal vi selvfølgelig opføre os lige så ordentligt og fortroligt, som alle andre skal,” siger hun.
Til trods for den udmelding holder Lotte Bilberg fast i, at hun ønsker et ekstraordinært delegeretmøde.
Giver det mening at sætte et delegeretmøde i gang for at få svar på nogle spørgsmål, som man i forvejen har fået at vide, at man ikke får svar på?
”Det, jeg og de andre underskrivere har skrevet under på, det er at få en ordentlig forklaring på, hvad der er foregået. Formålet er at genvinde tilliden til det forbund, som mange af os har været medlemmer af i mange år. Jeg synes ikke, de forklaringer, vi har fået indtil videre, har været gode nok,” siger Lotte Bilberg.
Tine Johansen understreger, at de 323 medlemmer udgør omkring 1,6 procent af DJ’s samlede medlemsskare, og at hun også er formand for dem, der ikke har skrevet under.
”De har en helt berettiget forventning om, at jeg og organisationen ikke bruger flere ressourcer på interne kampe, men fokuserer fuldt ud på det, vi er valgt til: At løfte vilkårene for vores medlemmer og for presse- og ytringsfriheden,” skriver hun i en mail.
12 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Interessant om de 323 personer bag underskrifterne deltager i mødet.....
Dert kan desuden undre mig, om Journalisten også er pålagt begrænsninger i denne sag. Havde det f x drejet sig om en virksomhed med offentlig bevågenhed, er jeg sikker på, at gode journalister hen ad vejen ville være i stand til at afdække, hvad der skete bag de lukkede døre. Og man må formode, at Journalistens medarbejder kunne få adgang til gode - omend anonyme - kilder. Men det har vi ikke set meget til. Håber at det mere skyldes manglende journalistisk indsats end at det såkaldte frihedsbrev har fået stærkt afsvedne kanter. Og det er ubehageligt, hvis selvcensur kommer ind i billedet, men det er vel ikke uforståeligt, hvis en fyreseddel lurer i horisonten, når/hvis man går for tæt på HB og dens virke.
Flere