
Flemming Leitorp
Flere medlemmer af Dansk Journalistforbund har udbedt sig svar.
Nu forsøger hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund at give dem.
Hovedbestyrelsen har i dag udsendt en udtalelse, hvor hovedbestyrelsen forsøger at udrede forløbet om først Øjvind Hesselagers fratrædelse som ansv. redaktør på Journalisten og siden Lars Werges exit som formand i DJ.
Udtalelsen er skrevet efter et ekstraordinært møde holdt i DJ’s hovedbestyrelse onsdag aften og torsdag nat.
Heri forklarer hovedbestyrelsen, at Lars Werge med formuleringen om Øjvind Hesselagers ”kompromiløse journalistiske linje” som baggrund for hans fratrædelse, gik udover det mandat, han havde fået af hovedbestyrelsen.
”Pressemeddelelsens indhold var ikke i overensstemmelse med det mandat, som hovedbestyrelsen havde givet Lars Werge. Særligt problematisk var en formulering om, at Øjvinds Hesselagers ‘journalistisk kompromisløse linje’ skulle være medvirkende årsag til fratrædelsesaftalen,” skriver hovedbestyrelsen.
”Overskridelsen af mandatet vakte stor frustration i hovedbestyrelsen, og vi krævede en forklaring fra Lars Werge,” fortsætter hovedbestyrelsen, som skriver, at ingen hb-medlemmer eller næstformand Tine Johansen fik mulighed for at godkende pressemeddelelsen.
Mandatet handlede ikke om Journalistens uafhængighed
Herefter forklares det, at det var Lars Werges egen beslutning at gå – en beslutning, han indledte det ekstraordinære hovedbestyrelsesmøde, der blev holdt søndag cirka klokken 11, med at give.
Hovedbestyrelsen forklarer følgende om, hvilket mandat Lars Werge havde fået til at forhandle en frivillig fratrædelse med Øjvind Hesselager.
”Der blev fremlagt en række forhold, som til sammen betød, at daværende formand Lars Werge fik et mandat til at indlede forhandlinger om en fratrædelsesaftale med daværende chefredaktør på Journalisten, Øjvind Hesselager. På mødet indskærpede hovedbestyrelsen, at mandatet ikke handlede om Journalistens redaktionelle linje,” skriver hovedbestyrelsen.
”Baggrunden for ønsket om en fratrædelsesaftale kan vi ikke komme nærmere ind på, da det er omfattet af fortrolighed, et fortrolighedskrav, vi selv stiller til arbejdsgivere, og som vi selvfølgelig selv skal overholde.”
Skulle afklare juridiske spørgsmål
Der også har været skarp kritik af, at ingen udover Tine Johansen fra hovedbestyrelsen har villet stille op til interview.
”I har naturligvis krav på at få den forklaring, men forløbet handler blandt andet om en personalesag, så vi har været nødt til at være sikre på, hvad vi kan melde ud uden at skade forbundet ved at bryde juridisk bindende aftaler. Det er forklaringen på, at vi ikke har kunnet informere i det omfang, vi gerne ville,” skriver hovedbestyrelsen.
Lars Werge har ingen kommentarer. Journalisten forsøger at få en kommentar fra Tine Johansen.
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Tak til HB for en god orientering og held og lykke med at bringe DJ videre.
Jeg synes det virker dybt mærkværdigt at gemme sig bag personalejura, når alt tyder på at der lå politiske overvejelser bag beslutningen. Overvejelser som vi kan være enige eller uenige i, men at gemme dem ned under gulvtæppet virker ikke særlig klogt. Særligt ikke når DJ, i modsætning til privatejede virksomheder, drives af medlemmernes kontingentkroner. Man skulle tro, at medlemmerne har ret til at vide hvilke politiske overvejelser der ligger bag en de-facto afsættelse af chefredaktøren.
Flere