DJ vil ikke hjælpe Bahar Jasim. Nu melder andre sig på banen

European Centre for Press and Media Freedom går ind i sagen om den irakiske journalist og asylansøger Bahar Jasim. Formand Henrik Kaufholz mener, at DJ bør gøre det samme - selv om det ikke er en typisk fagforeningssag: ”Tiderne er heller ikke almindelige.”

Formanden for European Centre for Press and Media Freedom, Henrik Kaufholz, går nu aktivt ind i Bahar Jasims asylsag.

Bahar Jasim er irakisk journalist, medlem af DJ og har fået afslag på asyl. I sidste uge afviste Dansk Journalistforbund at hjælpe. ”Asylsager er ikke vores gebet,” sagde formand Lars Werge.

Nu opfodrer ECPMF i et brev Udlændingestyrelsen til at kigge på Bahar Jasims asylsag igen.

”Journalister er mere udsatte end de fleste andre borgere, fordi de udfører deres arbejde i fuld offentlighed og derfor ikke bare kan skjule sig i mængden ved at opføre sig mere diskret. ECPMF skal derfor opfordre Udlændingestyrelsen til at bevilge Bahar Jasim asyl eller i det mindste forlænge hans opholdstilladelse i Danmark,” skriver Henrik Kaufholz blandt andet i sit brev til Udlændingestyrelsen.

ECPFM-formanden er journalist på Politiken og medstifter af foreningen for undersøgende journalistik (FUJ). Han mener, som Bahar Jasim selv, at det er på grund af Bahar Jasims virke som journalist, at han er i eksil.

”For mange andre, der vender hjem, er det muligt at falde i et med tapetet. Det er det ikke for journalister. De arbejder i fuld offentlighed, har gamle fjender og skaffer sig hurtigt nye,” siger han.

Et job for interesseorganisationer

Netop fordi han er flygtet på grund af sin journalistiske profession, bør Dansk Journalistforbund ifølge Henrik Kaufholz hjælpe Bahar Jasim.

”Jeg synes, at det er fuldstændigt vanvittigt, at forbundet ikke gør noget ved det. Når der er tale om et medlem, mener jeg, at det er en selvfølge, at de tager fat i myndighederne,” siger Henrik Kaufholz.

Hos Dansk Journalistforbund er formand Lars Werge glad for, at Bahar Jasim får hjælp, men ønsker fortsat ikke selv at gå ind i sagen.

”Det er da fint, for det er sådan noget, vi har interesseorganisationer til. Det er ikke DJ’s opgave at skrive den slags,” siger Lars Werge.

Henrik Kaufholz er enig i, at det ligger mere ”til højrebenet” for organisationer som ECPMF at gå ind i asylsager end for en fagforening. Men han mener alligevel, at DJ bør hjælpe Bahar Jasim.

”Det er selvfølgelig ikke en almindelig fagforeningssag, men tiderne er heller ikke almindelige. Bahar Jasim er direkte medlem af DJ, og som irakisk journalist er han særligt udsat,” siger han.

Hvad kan DJ gøre som fagforening?

”DJ bør skrive til de danske myndigheder og gøre sit for at sørge for, at han kan blive et stykke tid endnu,” siger Henrik Kaufholz.

Ressourcerne bruges andetsteds

Lars Werge afviser at tage kontakt til myndighederne.

”Vi har ikke noget ønske om at indgive en sådan standardskrivelse. Det bliver hurtigt også standard at forholde sig til. Hvis vi decideret skal gå ind i den konkrete sag, indebærer det også, at vi går nærmere ind i sagen og foretager en vurdering. Det er ikke der, vi vælger at prioritere vores ressourcer,” siger Lars Werge.

Så det er, fordi det koster for mange ressourcer at undersøge den enkelte sag?

”Det har det gjort i de tidligere tilfælde, hvor vi har gjort det. Derfor besluttede vi at stoppe med det for et års tid siden,” siger Lars Werge.

Henrik Kaufholz håber, at hans opfordring kan være med til at få Bahar Jasims opholdstilladelse forlænget, til forholdene i Irak er stabile nok til, at han kan rejse tilbage. Og at andre medie- og presseorganisationer vil melde sig på banen.

”Hellere en støtteerklæring for meget end en for lidt,” siger han.

4 Kommentarer

Luci Smith
23. FEBRUAR 2017
Også jeg er enig om, at Dj
Også jeg er enig om, at Dj burde brug kræfterne på at gå ind i Bahar Jasim's sag. Hvad nytter det, at vi betaler penge til Safety Fund, hvis vi ikke går ind i en konkret sag hvor et medlem af vores egen fagforening står til at blive udvist. Hans liv står på spil og han vil ikke kunne arbejde når han vender tilbage til Irak. Det er en fejl at DJ afviser at gå ind i sagen og det burde man revurdere. Gør alt, hvad der er muligt for at denne mand ikke bliver udvist nu!
Stig Petersen
16. FEBRUAR 2017
Vi taler her om en journalist
Vi taler her om en journalist med DJ-medlemsskab, en journalist, hvis liv helt sikkert vil være i fare, hvis han udvises til Irak! Hvordan kan DJ på nogen måde undlade at gå aktivt ind i hans sag for at værne om hans liv og hans ytringsfrihed? Hvorfor støtter DJ journalist i nød i udlandet, hvis forbundet ikke støtter journalister i DK i fare for en livsfarlig udvisning? Det kan I gøre bedre, DJ!
Birgit Brunsted
9. FEBRUAR 2017
Jeg er helt enig med Kaufholz
Jeg er helt enig med Kaufholz. Det er for dårligt, at vi afviser at hjælpe en kollega. I disse tider smelter privatliv, karriere og det personlige liv sammen, og det har mange fagforeninger allerede taget højde for. Vi snakker om 'det hele liv'.
Og forresten - hvad med Bahar Jasims ytringsfrihed? Den burde i det mindste ligge et journalistforbund på sinde, der ellers priser presse- og ytringsfriheden. Men bliver Jasim sendt tilbage til Irak, er det slut med hans mulighed for frit at udtrykke sig.
Per Borgaard
9. FEBRUAR 2017
Som medlem af DJ siden 1959,
Som medlem af DJ siden 1959, nu pensioneret, vil jeg sige, at det er en totalt forkert holdning, vores forbundsformand udviser. Det er direkte pinligt, at vi ikke som fagforening vil støtte en udenlandsk kollega i en situation som Bahar Jasims!