DJ-medlem Bahar skal udvises af Danmark – forbundet afviser at hjælpe

”Hvorfor skal jeg betale kontingent til en fagforening, hvis jeg ikke kan få deres hjælp, når jeg risikerer mit liv?” Sådan spørger Bahar Jasim, herboende irakisk journalist og DJ-medlem, som står til udvisning. DJ har afvist at hjælpe. ”Asylsager er ikke vores gebet,” siger formand Lars Werge

Skal en fagforening hjælpe et medlem, der står til at blive udvist af Danmark og sendt tilbage til sit hjemland, hvor vedkommende er truet på livet på grund af sin profession?

Ja, mener den irakiske journalist Bahar Jasim, der er medlem af Dansk Journalistforbund, og som i knap to år har boet og søgt om asyl i Danmark. Nej, mener Dansk Journalistforbund, der har afvist at hjælpe ham med hans asylsag. 

”Det chokerer mig, at de ikke vil hjælpe. Hele idéen med en fagforening er jo, at de skal forsvare og beskytte deres medlemmer. Derfor gik jeg til Dansk Journalistforbund og spurgte, om de kunne hjælpe mig med min asylsag. Men de svarede meget kort, at de af principielle årsager ikke går ind i asylsager,” fortæller Bahar Jasim.

Han er 25 år og var i Irak assistent for lederen af fotobureauet Metrography. Samtidig arbejdede han som journalist og fotograf for flere internationale medier.

Blev tvunget til at tilslutte sig IS   

Bahar Jasim fortæller, at han flygtede fra Irak, fordi han blev kontaktet af Islamisk Stat (IS) og bedt om at tilslutte sig dem og arbejde som journalist. Det skete, efter at IS havde kidnappet hans chef fra fotobureauet.

”Jeg havde to valg: At acceptere eller at flygte. Jeg forlod min hjemby samme aften,” fortæller han.

Journalisten har ikke selv haft mulighed for at efterprøve Bahar Jasims forklaring, men han har fremsendt et brev fra International Media Support (IMS), der i december 2014 gav ham økonomisk støtte til at flygte fra Tyrkiet til Danmark, efter at organisationen havde fået verificeret truslen mod ham i hans hjemland.

”Truslen mod mig skyldes mit arbejde som journalist – hvis det ikke var for min journalistiske baggrund, ville jeg ikke have nogen værdi for Islamisk Stat. Jeg mener, at Dansk Journalistforbund bør hjælpe mig. Hvis de ikke vil hjælpe med at redde et medlems liv, så ved jeg ikke, hvorfor man skulle være medlem. Det er da den største hjælp, de kan tilbyde et medlem,” siger Bahar Jasim.

Hvad er så værdien af mit medlemskab? 

Bahar Jasim er lige nu i praktik som journalist og fotograf på New Times, der er drevet af Røde Kors. Han har været medlem af DJ siden december.

For et par måneder siden fik Bahar Jasim den første afvisning af asyl i Danmark. Om en måned skal hans sag for en dommer og behandles igen.

På hvilken måde forestiller du dig, at DJ skulle kunne hjælpe i din situation?

”Den nemmeste måde, de kunne hjælpe mig på, er ved at skrive et brev til Udlændingestyrelsen. De skal bare skrive: Vi hjalp ham økonomisk, da han flygtede fra sit hjemland, nu er han her i Danmark, og han er medlem hos os. Hvis de ikke engang kan hjælpe mig med sådan et brev, der måske kan være med til at redde mit liv, så ved jeg ikke, hvad værdien af mit medlemskab er,” siger Bahar Jasim.

DJ: Det har vi ikke ekspertise til

Men Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, afviser, at DJ skulle kunne skrive sådan et brev eller yde nogen anden form for hjælp i forhold til Bahar Jasims asylsag.

”Asylsager er ikke vores gebet,” siger han.

Men har Bahar Jasim ikke ret i, at en fagforenings opgave er at forsvare og beskytte deres medlemmer? Og han har vel om nogen brug for beskyttelse.

”Vi yder beskyttelse i forhold til løn og arbejdsvilkår, og gennem IMS har vi samarbejde om at hjælpe flygtninge og journalister under pres. Men vi har ikke ekspertise til at vurdere flygtningesager. Og det mener jeg heller ikke, vi skal have,” siger Lars Werge.

Tvivler på værdien af en fagforening

Bahar Jasim fortæller, at han altid har været medlem af en fagforening og som udgangspunkt støtter idéen bag. Men den aktuelle sag har fået ham til at tvivle.

”Hvorfor skal jeg betale kontingent til en fagforening, hvis jeg ikke kan få deres hjælp, når jeg risikerer mit liv? I min situation har jeg ikke bare brug for at få deres nyhedsbreve og opdateringer om events – jeg har brug for reel hjælp,” siger han.

Til det siger Lars Werge, formand for Dansk Journalistforbund:

”Jeg har fuld forståelse for, at manden er frustreret og ked af det. Men vi har åbnet forbundet for flygtninge og asylansøgere som ham, og vi er med til blandt andet at facilitere netværk til medievirksomheder. Det er den måde, vi hjælper på – vi går ikke ind i asylsager.” 

DJ har tidligere "adopteret" den tyrkiske journalist-kollega Füsun Erdogan, der ifølge forbundet sad fængslet i Tyrkiet under falske anklager. DJ ydede hjælp og var flere gange i Tyrkiet for at tale hendes sag. Hun blev løsladt i 2014

18 Kommentarer

Jon Jørgensen
26. MARTS 2017
han skulle have været medlem
han skulle have været medlem af FOA https://www.tveast.dk/artikel/foa-gaar-ind-i-sag-om-anita-det-er-tudetosset
Finn Arne Hansen
8. FEBRUAR 2017
Han har været i landet i to
Han har været i landet i to år og fik sit afslag for "et par måneder siden". Så meldte han sig i december ind i DJ. Derfor, Jakobsen. Indtægtskravet ser ikke ud til at være opfyldt, da han er i aktivering, så DJ har åbenbart vist stor velvilje, selv om mange debattører her vil dæmonisere formanden og forbundet. Og nej, DJ hverken kan eller skal løse denne sag. Og det er det, DJ mener. Og ja, vi har et meget veludviklet retssamfund, der behandler flygtningesager særdeles grundigt og langvarigt.
Frede Jakobsen
7. FEBRUAR 2017
Hansen, hvad mener du med
Hansen, hvad mener du med "pludselig"? Og når du nævner retssamfundet - ja, så spørger jeg bare: For flygtninge? Desuden: DJ kan jo ikke løse denne sag. Men det forhindrer jo ikke DJ i at mene noget,
mikkel schou
7. FEBRUAR 2017
Jeg har modtaget hjælp fra
Jeg har modtaget hjælp fra forbundet i hoved og røv, men så var det også relateret til noget fagligt, arbejdsrelateret eller overenskomstmæssigt. Lige så snart det havde karakter af noget, der bare kunne mistænkes for at være privat, var der lukket. Forbundet kunne måske nok sende et brev til Udlændingeservice, men jeg har ingen ide om, hvad det skulle indeholde eller tiltro til at det ville gavne "mandens" sag. Har han ikke en retsforsikring gennem sit månedlange medlemskab af DJ? Det er i øvrigt min fornemmelse, at DJ's egne jurister i særlige sager må ty til bistand uden for huset.
Finn Arne Hansen
7. FEBRUAR 2017
Denne sag rejser mange
Denne sag rejser mange spørgsmål. Hvorfor meldte Bahar Jasim sig pludselig ind i DJ i december 2016? Kunne han opfylde kravet om at have ernæret sig som journalist i tre måneder? Har formanden ikke ret i, at vort retssamfund tager sig af den slags spørgsmål? Og hvor sætter vi grænsen for, hvad DJ har ansvaret for at løse?

Flere